Dejan Mijatović (©MN Press)
Dejan Mijatović (©MN Press)

Loš momenat za Borac Mozzart u Nišu: Bez Birtsa, Tomašević i Rebrača tek pobedili virus

Vreme čitanja: 6min | sre. 14.02.24. | 08:11

"Svi ti igrači nam se praktično priključuju bez treninga. Ulaze u roster da imamo što duži tim za Kup, da budu sa ekipom, da odrade nekoliko treninga i da vidimo koliko mogu da budu u funkciji rotacije", ističe Dejan Mijatović za Mozzart Sport

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Istorija će se pisati na otvaranju Mozzart Kupa Radivoja Koraća za 2024. godinu. Borbe za prvi domaći trofej u sezoni otvoriće dva čačanska kluba - Borac Mozzart i Čačak 94.

Izabrane vesti

Za Čačak 94 ovo biti i premijerno učešće u nacionalnom kupu. Za Borac Mozzart duel sa najbližim komšijama dolazi u trenutku kada tim kroje povrede i loše zdravsteno stanje nekoliko prvotimaca. Proteklog vikenda nesrećni poraz u Podgorici od Studentskog centra zadesio je ekipu Dejana Mijatovića, koji je na raspolaganju imao samo šestoricu igrača, uključujući i dvojicu juniora. Trener Čačana je za Mozzart Sport rekao da je Tajlan Birts ostao van sastava zbog hroničnih problema sa leđima, mada se posle oporavka od virusa vraćaju Filip Rebrača i Bojan Tomašević.

"U ovom momentu imamo sledeću situaciju... Pošto Taj Birts vuče hroničnu povredu leđa duži period i pod terapijama je, on neće igrati u Nišu. Za Kup možemo da koristimo četvoricu stranaca, mi ih imamo petoricu pošto se Darko Talić i Bojan Tomašević računaju kao stranci jer su reprezentativci Bosne i Hercegovine, odnosno Crne Gore, zbog toga smo u ovoj situaciji bili prinuđeni da Birts ne ide na Kup", rekao je Mijatović na startu javljanja za Mozzart Sport i dodaje:

"Tomašević i Rebrača će nam se priključiti, bili su pod virusom i imali su visoku telesnu temperaturu, preko 39, ali sada se mnogo bolje osećaju i biće u timu. Nemanja Todorović vuče rupturu mišića već duži period i biće sa nama praktično da popuni tim. Sa nama su dvojica juniora, Pavle Nikolić i Petar Radović koji su sa nama bili u Podgorici protiv Studentskog centra".

17.00: (1,85) Borac Mozzart (hendikep -14,5) Čačak 94 (1,85)

Ne može se reći da u dobrom momentu idete u Niš?

"Pa, svi ti igrači nam se praktično priključuju bez treninga. Ulaze u roster da imamo što duži tim za Kup, da budu sa ekipom, da odrade nekoliko treninga i da vidimo koliko mogu da budu u funkciji rotacije".

Opet, iako je Mozzart Kup Radivoja Koraća takmičenje koje svi učesnici žele da osvoje, vama period od dve sedmice bez utakmica Jadranske lige može dosta da znači iz razloga oporavka svih igrača koji su bili odsutni ili su i dalje van stroja?

"Tako je. Naročito što imamo i povredu Danila Tasića kome je napukao palac, četiri nedelje pauze, tako da smo bez njega. S obzirom da se ABA liga nastavlja 3. marta, nadam se da će ekipa u ovom periodu uspeti da se oporavi kako bismo ušli u neki sistem treninga, da budemo kompletni. S tog aspekta nam znači ovaj period mnogo, uz činjenicu da se ne igra ABA liga i da nam dolazi šest kola od kojih je svako bitno jer odlučuju sezonu".

Verovatno ste jako ponosni na činjenicu da Čačak ima dva predstavnika na završnici Kupa? Žreb je odredio da se baš Borac Mozzart i Čačak 94 sastanu u četvrtfinalu...

"To je velika stvar za grad Čačak, ogromno priznanje za čačansku košarku. Ranije to nije bilo realno da se desi, momenat jako interesantan, momenat koji će svima mnogo značiti. Znate i sami da je Kup specifično takmičenje, koje je uvek obilovalo iznenađenjima. Trenutna inspiracija i ogromna motivacija imaju veliku ulogu, naravno uz kvalitet. Niš je kao grad dosta specifičan i nosi dozu kvaliteta, fenomenalne organizacije Kupa", kaže iskusni strateg i dodaje:

"Čeka nas ozbiljna utakmica. Čačak je jako motivisan da se pokaže u što boljem svetlu i mi moramo da budemo na nivou, maksimalno koncentrisani i fokusirani svih 40 minuta. Posle meča u Podgorici imamo jedan trening za pripremu, u takvom smo ritmu utakmica, takmičenja i putovanja. Mentalni pristup mora da nam bude pravi, Čačak 94 je jako ozbiljan rival, sa ozbiljnim budžetom za svoje okvire. Sastavili su kvalitetan tim, skup dobrih individualaca, pokazali su to svojim mestom na tabeli KLS, gde je i dalje u konkurenciji za ulazak u Superligu. Sve četvrtfinalne utakmice biće jako zanimljive".

SVE KVOTE ZA OSVAJAČA MOZZART KUPA RADIVOJA KORAĆA

Po završetku akcije u Nišu i reprezentativne pauze, čeka vas težak raspored do kraja Jadranske lige...

"Vidimo da se liga razvija, ova sezona je prepuna velikih iznenađenja, vidimo rezultate koje je pre početka sezone malo ko očekivao. U ovoj ligi nema pravljenja dugoročnih planova, iznenađenja se dešavaju u svakoj rundi i do poslednjeg kola se neće znati pozicije na tabeli", jasno će trener Borca Mozzart, pa ukazuje na bitnu stvar:

"Takođe, klubovi iz Srbije ne igraju samo ABA ligu, pre svega mislim na Megu, FMP i nas, imamo i otežavajuću okolnost da se praktično borimo za izbegavanje baraža. U trenutnoj situaciji, kako u ABA 2 ligi takođe dominiraju naši klubovi, Spartak, Vojvodina i Zlatibor, dolazimo u aspurdnu situaciju da, na primer, budemo među osam u ABA ligi i da istovremeno igramo baraž za opstanak, ako dva srpska kluba budu igrala finale ABA 2. To na planeti nije viđeno, da praktično možeš da budeš u plej-ofu i da ispadneš i ABA lige. To je otežavajuća okolnost koja drži ekipu u fokusu, da moraš da igraš celu sezonu".

Nije vam bilo lako ni da započnete sezonu, znajući da vas takav scenario potencijalno čeka...

"Mi kada smo pravili roster, Borac je imao najmanji budžet u ligi, ima čak i upola manji budžet od nekih KLS ekipa. Tri-četiri ekipe imaju veći budžet. To samo pokazuje da Borcu nikada nije bio prioritet budžet, niti takva filozofija, već je Borac uvek morao da prepoznaje igrače, da ih nalazi ispod radara i uklapa u sistem. Time smo se vodili i kada smo počinjali ovu sezonu, da probamo da anuliramo probleme koje smo imali prošle sezone, da ekipa bude konkurentna pre svega sa aspekta atletike, fizike, tranzicije..."

Koliko ste onda zadovoljni dosadašnjim učinkom?

"Uspeli smo da odradimo jedan deo, nismo uspeli da zatvorimo sve, ali svi potezi koje smo povukli bili su dobri, momci su odradili dobar posao i sve je normalno, mora da bude oscilacija sa dosta 'rukija'. Mi smo poziciju plejmejkera popunili dovođenjem Alekse Uskokovića tri dana pre početka sezone, posle utakmice u Splitu doveli smo Danila Tasića, jer nam je na ovu ekipu bio potreban igrač takvih kvaliteta i iskustva. Neke stvari smo uspeli da poboljšamo i popravimo, opet sa nekoliko igrača koji nemaju iskustvo igranja ABA lige, koji dolaze sa drugih meridijana, nije moglo sve. Rekao sam, ova liga je mnogo teška za igranje, jedna od najtežih u Evropi i zahteva ozbiljnu adaptaciju", kaže Mijatović i zaključuje:

"Takođe smo napravili i neke nove stvari koje dosta cenimo, prvi put smo u novijoj istoriji dobili Cibonu u Čačku. Posle 41 godine smo dobili Cibonu u Zagrebu, drugi put smo slavili u Zadru, pre toga smo dobili 1977. godine. Takođe, prošle sezone smo imali 0-8 sa srpskim klubovima, sada smo dobili Megu i FMP po jednom. Mali su to detalji, ali ih jako cenimo i smatramo ih pomakom u odnosu na prošlu sezonu. Naša ideja je od početka bila da Borac bude konkurentan, da se uvek borimo, kao u Podgorici sada, kada smo izašli sa šestoricom igrača. Veličina našeg kluba zahteva da se borimo uvek, moramo uvek da imamo takav pristup i odnos, to je ono što mi se sviđa posebno. Momci su imali ozbiljan odnos prema treningu i utakmici, postojao je osećaj pripadnosti klubu. Uroš Čarapić je kao dugogodišnji igrač Borca ustao iz kreveta, sa temperaturom i dovezao se u Podgoricu da bi nam pomogao... Jako sam ponosan na momke. Trudimo se da se vaspitavamo tako, da budemo uvek jedni za druge tu. Ovaj tim prolazi kroz težak i naporan rad, tu tražimo šansu za rezultat i dobru igru".

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - 17.00: (1,85) Borac Mozzart (hendikep -14,5) Čačak 94 (1,85)

Č2 - 20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) FMP Železnik (1,85)

Četvrtak, 15. februar

Č3, 17.00: Mega - Vojvodina

Č4, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Hercegovac

POLUFINALA

Petak, 16. februar

17.00: Četvrtfinale 1 - Četvrtfinale 2

21.00: Četvrtfinale 3 - Četvrtfinale 4

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

Borac MozzartKK Borac ČačakDejan MijatovićMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara