Duško Ivanović (Star sport)
Duško Ivanović (Star sport)

Lude utakmice i završnice: Valensija bliže, a Baskonija sve dalje od plej-ofa

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.03.24. | 21:13

Tone i Huventud

U danu kada su košarkašice Valensije osvojile prvi Kup Španije u istoriji kluba i bilje miljenice ljubitelja sporta u prelepom mediteranskom gradu, njihove muške kolege su u senci izvojevale tešku i važnu pobedu u borbi za plej-of.

Izabranici Aleksa Mumbrua su posle polovičnog učinka u duplom kolu Evrolige, nastavili brobu za doigravanje u španskom prvenstvu i trijumfom nad direktnim rivalom Mursijom (83:82) se približili plej-ofu. Trenutno su na sedmoj poziciji, ali sa istim omerom pobeda i poraza kao današnji rival koji je četvrtoplasiran. Imaju pobedu više od osmoplasirane Manrese i dve pobede više od rivala poput Baskonije i Huventuda koji su prvi ispod crte. A moglo je da se desi da Valensija i Baskonija večeras imaju isti učinak…

Izabrane vesti

Ne samo da je Valensija pobegla Baskoniji i Huventudu na dve pobede više, već je protiv Mursije obezbedila i bolji međusobni skor pa bi mogla u plej-of i sa četvrte pozicije…

Mumbru nije mogao da računa na usluge centara Turea i Dejvisa, ali i na Stefana Jovića zbog lakše povrede. I pored tih hendikepa je njegov tim otvorio meč u sjajnom šuterskom izdanju i na poluvreme otišao sa velikih 49:31 i 9/12 za tri poena.

Ali u drugom poluvremenu, potpuno druga slika. Mursija je otvorila treću četvrtinu serijom 13:0 na krilima Marka Todorovića i Dilana Enisa, Valensija je promašila svih sedam trojki u tom periodu i gosti su “minus 18” uspeli da pretvore u plus dva uoči poslednje deonice.

Tamo je Mursija nastavila bolje i stigla do sedam poena razlike ali je Džastin Anderson sa dve vezane trojke vratio Valensiju na pravi put. Kris Džons je preokrenuo na 83:81, a Dilan Enis promašio jedno od dva slobodna bacanja koja su garantovala makar produžetak.

Sem Odželej je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 16 poena, a Marko Todorović na drugoj strani sa 18.

Valensiji je na ruku išao i poraz Baskonije u u Bilbau. U infarkt završnici baskijskog derbija, Bilbao je savladao tim Duška Ivanovića 82:80 trojkom Kristijana Kulamaea u poslednjem sekundu. Ivanović zbog povrede nije mogao da računa na udarnu iglu Markusa Hauarda, ali je i bez njega bio nadomak pobede.

Bilbao je bolje otvorio meč ali je Baskonija konstantno održavala priključak i na početku trećeg kvartala prvi put povela na meču. Trojkom Kostela su gosti stigli i do sedam razlike na početku poslednje deonice, ali su domaći uspeli da se vrate u igri. Kada je Miler Mekintajer pogodio za 80:79, Baskoniji je ostalo devet sekundi da odbrani pobedu.

I nije uspela. Estonac Kristijan Kulamae je pogodio neverovatnu trojku sa devet metara za pobedu domaćih. Devetu uzastopnu na svom parketu. Saša Kileja Džons je bio najbolji Bilbaov strelac sa 22 poena, dok je Kodi Miler Mekintajer u timu Baskonije završio 21 poenom.




tagovi

BaskonijaKK ValensijaKK BilbaoMursija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara