Luka Banki (©Star Sport)
Luka Banki (©Star Sport)

Luka Banki: Meč sa Partizanom u Beogradu najlepša uspomena; Moramo da pazimo na kvalitet Evrolige

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.02.24. | 16:47

“Za nas je ovo jako uzbudljiva avantura, donedavno smo bili ekipa koja je pokazala više nego što su ostali očekivali. Ali, kraj ligaškog dela je jako daleko i vidimo da je konkurencija dodala gas, tako da znamo da je ovo maraton, ne sprint“, rekao je trener Virtusa

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Bolonje/

Imaju italijanski treneri posebnu harizmu kojom zrače. Andrea Trinkijeri je najbolji primer, uz njega je i Luka Banki.

Izabrane vesti

Uprkos gustom rasporedu i brojnim obavezama, trener Virtusa bio je vrlo raspoložen da izađe u susret srpkim novinarima u Bolonji, kako bi iz svoje vizure najavio predstojeći meč sa Partizan Mozzart Betom (petak, 20.30).

“Obično ne dolazi mnogo stranih novinara, ovo je definitivno najveća grupa medija koja nam je došla u Bolonju“, počinje Banki.

Veliku pažnju privlače Virtusove utakmice u Bolonji, pogotovo kada u goste dolaze beogradski večiti rivali.

“Veliki je interes, ali tako je za celu Evropu. Pričamo o ekipama sa velikom tradicijom i odličnim rosterima. Navijačima je uvek lepo i drago kada vide takve ekipe u akciji. Ne treba da zaboravimo da Kevin Panter imao važnu ulogu u rastu Virtusa, znate koliko je toga osvojio. Igrači poput njega imali su veliki uticaj na rast Virtusa, uz prisustvo ikone kakva je Saša Đorđević“.

Za Bolonju može da se kaže da je košarkaški grad, baš kao i za Beograd.

“Tako je, s tim što ste vi košarkaška zemlja, a mi smo ipak fudbalska. Kada govorimo o košarkaškim gradovima (u Italiji), onda je obično prva asocijacija malo mesto kao što je Bolonja. Ima duboke košarkaške korene. Kada govorimo o Beogradu, ipak se radi o metropoli, drugačije je. Ipak je Srbija zemlja u kojoj je košarka religija“.

Luka Banki je sa Virtusom bio gost Beogradske arene kada je Partizan Mozzart Bet bio domaćin.

“Bilo je sjajno, u najmanju ruku uzbudljivo. To mi je jedna od najlepših uspomena ove sezone“.

Toko Šengelija je trenirao sa ostatkom ekipe, Ognjen Dobrić se oporavio, Virtus sa gotovo najjačim snagama ulazi u meč.

“Oporavili su se, ali su na početku procesa ulaska u takmičarsku formu. Dobrić je dugo bio van stroja, ne treba da zaboravimo da je i u finalu imao sličnu povredu i to ga je koštalo prvog meseca sezone. Moramo da budemo pažljivi, nije lako vratiti ih u ritam. Imamo mnogo utakmica, a malo vremena za treninge da ih testiramo, da ih dovedemo u stanje da se aklimatizuju na tako zahtevan ritam košarke. Ovo je najviši nivo košarke u Evropi. Zbog toga bilo kakva pauza u ovom nivou zahteva određen prostor za uigravanje i povratak u ritam. Naš stručni štab uradio je dobar posao, nije ovo samo pitanje stanja tela košarkaša, već i generalno odnosa sa celim timom. Oni su zajedno imali jedan zajednički trening, teško mi je da predvidim koliko zajedno mogu da pomognu timu u tako kratkom periodu“.

Virtus ove sezone igra preko očekivanja, bio je čak i drugoplasirani tim Evrolige, mada su povrede uticale da se stanje na tabeli dobrano zakomplikuje deset kola pre kraja.

“Za nas je ovo jako uzbudljiva avantura, donedavno smo bili ekipa koja je pokazala više nego što su ostali očekivali. Ali, kraj ligaškog dela je jako daleko i vidimo da je konkurencija dodala gas, tako da znamo da je ovo maraton, ne sprint. U dobroj smo poziciji, ali svesni smo da i ostali dodaju gas, da guraju jako da obezbede što bolju poziciju. Verovatno mnogi nisu očekivali ovakvu našu reakciju, da se borimo ovako jako za našu poziciju i da uzmemo drugima jednu kartu za plej-of. Biće jako teško izdržati u ovom ritmu, ali mi se ne predajemo“.

Dugo Luka Banki nije radio u Evroligi, pre Virtusa u elitnom takmičenju radio je na klupi Bamberga još 2018. godine.

“Lepo mi je da sam se vratio u takmičenje posle šest godina, da radim u ovom formatu. Bilo mi je baš interesantno, da vidim kako će sve izgledati, znajući da je novi format jako zahtevan za igrače, trenere i ceo stručni štab... Ovo je sledeći nivo, opet moramo da napravimo određene korekcije (na nivou takmičenja) kako bismo videli ko može da promoviše košarku na pravi način, a opet da zaštitimo igrače, da ih ne izlažemo tolikom opterećenju, klupskim sezonama, reprezentativnim kvalifikacijama, velikim takmičenjima... Mnogo je stresa, Evroliga i domaće prvenstvo igraju se istovremeno, što donosi preko 80 utakmica u sezoni, plus reprezentacije. Treba uzeti u obzir zdravlje igrača, plus da produkt koji predstavljamo navijačima. Ako želimo da promovišemo košarku, moramo da budemo oprezni i promovišemo pravi nivo košarke. Nije samo pitanje kvantiteta, već kvaliteta. Ako je Evroliga drugo najjače takmičenje na svetu posle NBA, onda moramo da pazimo na kvalitet i da zaštitimo igrače, koji su definitivno glavni glumci na terenu“.



tagovi

Luka BankiEvroligaVirtus Bolonja

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara