Luka Dončić (Foto: Mozzart Sport / Dragana Stjepanović))
Luka Dončić (Foto: Mozzart Sport / Dragana Stjepanović))

Luka Dončić: Znam da se mnogo žalim, ali ovo nije fer... Poštujem Bruksa iako ga neki ne vole

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.09.23. | 17:20

"Luku je teško čuvati legalno, zato i dobija toliko udaraca", kaže selektor Slovenije Aleksander Sekulić

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

I na trećem uzastopnom Mundobasketu Slovenija je zastala u četvrtfinalu. U Turskoj ju je eliminisao domaćin, u Španiji Sjedinjene Američke Države, a ove godine na Filipinima na putu da napravi iskorak isprečila joj se Kanada. Nikad se Slovencima nisu davale veće šanse da se nađu među četiri najbolje reprezentacije na svetu, ponajviše zbog toga što u sastavu imaju i Luku Dončića, ali im ni košarkaš Dalasa nije pomogao da se plasiraju u polufinale.

Izabrane vesti

Bio je najefikasniji igrač ekipe, završio meč sa 26 poena, a verovatno bi ih imao i više da pet minuta pre kraja nije isključen. Nezadovoljan suđenjem, požalio se Dončić glavnom arbitru sredinom poslednje četvrtine i dobio drugu tehničku grešku, zbog čega je već tada morao put svlačionice. Ipak, pre nego što se osvrnuo na "batine" koje je dobio od Kanađana, nekoliko reči i o samoj utakmici.

"Prvo, čestitam Kanadi, igrali su izuzetno. Jaka, fizički teška utakmica, jako je bilo teško čuvati Šaja. Moji momci su dali 100 odsto sebe. Treba da držimo glave uspravno, ponosan sam", poručio je Dončić na konferenciji posle poraza.

Novinare je zanimalo koliko je večeras bio frustriran zbog svih udaraca koje je pretrpeo...

"Svi znaju koliki je nivo frustracije. Igram za reprezentaciju, emotivan sam, nekada imam problem da se smirim. Nije fer, znam da se žalim mnogo, ali ovo nije fer. Igrali su jako fizički na meni. Bruks je igrao dobro, fizički, kao i svaki put. Neki ga ne vole, ali ja ga poštujem zbog svega".

Narod sa Filipina ispunio je dvoranu "Mall of Asia" gotovo do poslednjeg mesta i većinski navijao za Luku i Sloveniju.

"Srećan sam zbog ljubavi koju smo dobili, imali smo veliki broj pristalica na tribinama. Bilo je sjajno iskustvo".

O igrama Slovenije na Mundobasketu...

"Zadovoljan sam, svih 12 igrača dalo je sve od sebe. Igramo za reprezentaciju. Jedan mesec treniramo, pa onda igramo košarku. Svi se odričemo mnogo toga da bismo bili ovde. Zadovoljan sam kako smo igrali, prava smo ekipa".

Pošto nije hteo da govori o prepirci sa čovekom iz svečane lože, novinari su Luku pitali kako može da iskontroliše emocije u budućnosti?

"Počinje od mene, moram bolje da se pripremim, da ostavim emocije po strani. Svi želimo da poginemo za dres, ali mora da krene od mene".

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić takođe je bio zadovoljan prikazanim na Mundobasketu uprkos tome što je za njegovu selekciju on okončan u četvrtfinalu.

"Čestitam Kanadi, kao što je Luka rekao dobar tim, trener, igrači... Igrali smo dobro, ili čak odlično u prvom poluvremenu. Imali smo dosta problema, davali su nam previše poena iz tranzicije, mi smo mogli možda i do nekih lakih poena... Ponosan sam na igrače zbog svega što smo uradili na turniru, uprkos svemu, brojnim povredama, jednom smo izgubili na turniru. Svi, ne samo Luka, dali su sve od sebe i igrali su bolje od očekivanog, uprkos svim očekivanjima. Odlična atmosfera, imao sam utisak da svi navijaju za nas, nekoliko njih nas nije volelo, ali dobro...“

Šta je presudilo?

"Kontrolisali smo utakmicu do nekog dela, a onda u trećoj četvrtini dali smo im preveliki prostor da postižu lake poene iz tranzicije. Tu su napravili razliku, brzi su, skočni, fizički jaki. To je napravilo razliku na kraju".

Slovenija je u pripremama igrala sa SAD, sada sa Kanadom – kako mogu da se porede?

"Kanada ima paklen tim, mogu da igraju sa različitim postavama, sa niskom petorkom, sa dva centra, imaju brze, kreativne bekove. Kanada može da izađe na crtu SAD. Ovo govorim još i pre početka Mundobasketa, Kanada je jedan od kandidata za medalju. Sada su tu, u polufinalu".

Želeo je Sekulić da doda još nešto na konto emocija koje Luka ne može često da kontroliše...

"Teško je igrati utakmicu u kojoj vas stalno tuku, sve vreme. Tada je mnogo teško kontrolisati emocije. Luka ima često loptu u rukama i to frustrira sve, Luku, nas... Umoriš se od toga, teško je... Ne znam da li možete ovo da razumete, ali teško je. Ne izgleda lepo, niti je dobro, ali Luka je zato poseban. Sjajan je igrač i teško ga je čuvati legalno".


tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara