"Milan Mačvan"
"Milan Mačvan"

Mačvan za MOZZART Sport: Ne znaš koliko ti nešto nedostaje dok ga ne izgubiš! Bilo mi je teško bez Orlova

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.08.16. | 08:20

"Bilo mi je teško što nisam bio u reprezentaciji sa drugovima sa kojima sam delio i dobro i zlo, pobede i poraze. Zato mi je srebrna olimpijska medalja još draža“, objasnio je krilni centar Armanija i reprezentacije Srbije

Milan Mačvan

Otišli su bez velike pompe, srećni što reprezentacija prvi put od 2004. godine nastupa na Olimpijskim igrama, a vratili se sa olimpijskim srebrom kao novim zalogom za budućnost srpske košarke. Reprezentacija predvođena selektorom Aleksandrom Đorđevićem napravila je, može to sada slobodno da se kaže i napiše, jedan od istorijskih uspeha, a deo te priče je i krilni centar Milan Mačvan

Izabrane vesti

On je u razgovoru za MOZZART Sport objasnio kako je to “iz prve ruke“ izgledalo u Rio de Žaneiru, koliko mu je prethodne tri godine nedostajao nacionalni tim, kao i tome zašto se posebno raduje novoj, drugoj sezoni u Armaniju iz Milana.
“Pred polazak u Rio nismo hteli ništa da obećavamo. Otišli smo tiho, svi smo sanjali i verovali da možemo do medalje. Olimpijada je specifično takmičenje, potrebno je da se održi fokus tokom 20-ak dana. Uspeli smo, uz malo sreće da osvojimo medalju. Zaslužili smo je dobri igrama. Nismo imali sreće u grupi. Od Francuza smo izgubili posle promašenog šuta u poslednjoj sekundi, a od Amerikanaca je bio poraz na jednu loptu. Jedina ekipa koja nas je zasluženo dobila je Australija. Potajno smo se nadali da ćemo protiv njih igrati polufinale, kao što je i bilo“, rekao je Mačvan za MOZZART Sport.

Milan je u subotu u okviru akcije kompanije MOZZART „100 terena za jednu igru“ otvorio obnovljeni košarkaši teren koji je poneo njegovo ime.
“Posle rata sam iz Vukovara došao ovde sa porodicom i ljudi su nas najtoplije prihvatili. Beskrajno smo im zahvalni na tome. Mnogo mi znači ova vaša akcija, jer gde god se pojavim piše da sam iz Bačke Palanke. Na malim terenima se uči košarka, ono što naučiš na početku, nikad ne zaboraviš. Moj košarkaški početak bio je sa sedam godina na malim terenima. Posle toga su išle škole košarke, pa tek onda najviši nivo. Na ovim  terenima se uživa i grade prijateljstva“, istakao je reprezentativac Srbije.

Takmičenje u Rio de Žaneiru za njega je predstavljalo povratak u reprezentaciju posle nekoliko godina.
“Nije me bilo prethodne tri godine u reprezentaciji. Drago mi je da sam se vratio. Čovek i ne zna koliko mu nešto nedostaje dok to ne izgubi. Bilo mi je teško što nisam tada bio u reprezentaciji sa drugovima sa kojima sam delio i dobro i zlo, pobede i poraze. Zato mi je srebrna olimpijska medalja još draža“, objasnio je Mačvan.

A kada smo kod drugova iz reprezentacije, jedan od njih, Miroslav Raduljica biće mu ove sezone saigrač i u milanskom Armaniju.
“Drago mi je što je Raduljica potpisao za Armani. Meni će ovo biti druga sezona tamo, a verujem da će i njemu biti lakše sada. Poznajemo se od 13. godine, od kada smo igrali kao klinci u FMP-u koji je bio moj drugi klub posle Bačke Palanke“. 

Kao i svake sezone, trofejni i bogati italijanski klub ima velike ambicije, a njegovi navijači ozbiljna očekivanja.
“Armani je ove godine napravio dosta dobar tim, doveli smo četiri, pet novih igrača. Evroliga će biti teška, sada ima 30 kola plus italijansko prvenstvo. Očekuje nas paklena sezona, nadam se da ćemo uz duplu krunu koju branimo u Italiji, napraviti u Evroligi bar korak više nego u prethodnoj“, kazao je Mačvan.

Sledeće veliko takmičenje koje očekuje reprezentaciju Srbije je Evropsko prvenstvo 2017. godine na kojoj Orlovi, prema Mačvanovim rečima, ponovo imaju za cilj plasman u samu završnicu.
“Pre svega želim da u narednih godinu dana svi budu zdravi. Ove godine smo baš imali dosta problema sa povredama. Uostalom, zbog toga je Olimpijske igre propustio jedan od naših ključnih igrača, Nemanja Bjelica. Na sledećem prvenstvu Evrope imamo najviše ambicije. Posle srebra na Igrama ništa manje se ne očekuje ni na kontinentalnom šampionatu. Idemo da osvojimo medalju, važno je da u tome imamo kontinuitet“, jasan je nekadašnji košarkaš Partizana.

Za kraj, Mačvan je imao poruku za čitaoce portala MOZZART Sport i svim ostalima navijačima u Srbiji.
“Hvala im što su se budili kako bi gledali prenose naših utakmica iz Rija. Znam da nije bilo lako. Hvala na podršci, mi smo zaista osetili tu energiju i preneli je na teren onda kada je to bilo najvažnije, u četvrtfinalu i polufinalu Olimpijskih igara“, zaključio je Milan Mačvan.

(FOTO: Branko Starčević i Action Images)


tagovi

Milan Mačvankošarkaška reprezentacija SrbijeEvroligaArmani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara