Gabrijel Dek (©Star Sport)
Gabrijel Dek (©Star Sport)

Madridsko strašilo i treći put progutalo Barsu, pobeda posle 1/15 za tri! Diskutabilna odluka ipak nije koštala Real

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.10.23. | 23:02

Neverovatno šta je branilac evropske krune uspeo da dobije

Kada govorimo o tome kako se rađaju kompleksi, dovoljno je pogledati kako Barselona jednostavno ne ume sa Real Madridom. Jeste katalonski velikan prošle godine dobio finale ACB lige upravo protiv Kraljevića, ali pošto je madridski gigant slavio u polufinalu Evrolige i zatim se opet krunisao u šampiona Evrope! Nova sezona tek je počela, prošlo je nešto više od mesec dana, a Real Madrid izgleda kao strašilo kada se pojavi pred Barselonu Rođera Grimaua.

Moraće mladi stručnjak da prođe ozbiljnu školu kako bi naučio da se nosi sa teretom najveće utakmice španske košarke, jer u već trećem okršaju otkako se začula škripa patika ove jeseni Real dobio Klasiko i sada ostaje jedini neporaženi tim u Evroligi - 65:64 (12:19, 16:11, 23:11, 14:23).

Izabrane vesti

Jako je bila čudna i neizvesna utakmica, sa krajnje diskutabilnom odlukom koja je umalo odvela susret u produžetak. Barselona je imala poslednji napad, lopta je bila u posedu Tomaša Satoranskog sa namerom da dođe što bliže zoni za tri poena, a kada je osetio jak kontakt od Fakunda Kampaca pokušao je da izvuče faul na šutu za tri poena što mu je i uspelo! Ilija Belošević je svirao faul na šutu, ali je onda u dogovoru sa kolegama otišao da pogleda video snimak i ubrzo ostao pri svojoj prvobitnoj odluci. Satoranski je imao tri penala na rezultatu 63:60 za domaćina na nešto manje od osam sekundi do isteka vremena, ali je Čeh promašio prvi šut. Pogodio je drugi, ali je onda namerno morao da promaši treći pokušaj, što se završilo skokom Marija Hezonje koga su igrači Barse faulirali. Hrvat je otišao na crtu i pokazao svom protivniku kako se pogađaju slobodna bacanja u trenucima visokog napona i to je bilo to. Aleks Abrines je uz zvuk sirene pogodio trojku pa je poraz bio minimalan.

Ništa manje haotična nije bila utakmica ni u prethodnih 38-39 minuta. Real Madrid je na poluvremenu gubio sa dva razlike (28:30), pošto je odigrao tih 20 minuta kao u košmaru. Domaćin apsolutno ništa nije mogao da pogodi iz igre, a za tri je na pauzi imao 1/15! Zbog toga izabranici Ćusa Matea trebalo je da budu prezadovoljni jer su imali samo minimalan zaostatak uprkos haotičnoj igri.

Ključna je bila treća deonica, kada je Real proigrao i sabio protivnika na samo 11 poena, pa je rezultat ovog perioda iznosio 23:11. Real je stekao razliku od ogromnih 10 poena, odnosno 14 ako računamo i sam početak poslednjeg kvartala (55:41), što u utakmici na ovako mali broj poena praktično znači i da je osigurana pobeda!

Kraljevići su umalo sve prokockali na kraju. Od 14 razlike, došlo se do egala i potpune rezultatske ravnoteže na 48 sekundi pre kraja posle minijatura Satoranskog sa pet vezanih poena (59:59), ali je Real pokazao veću hladnokrvnost. Tačnije, to je pokazao Fakundo Kampaco koji je povezao četiri slobodna bacanja na kraju i najavio Realovu pobedu koju je takođe sa crte overio Hezonja.

Ruku na srce, Barselona je odigrala najdramatičniju utakmicu od ove tri sa Realom iako je večeras bila bez ponajboljeg igrača Nika Laprovitole koga nije bilo zbog povrede. U njegovom odsustvu najefikasniji je bio Vili Ernangomes sa 13 poena uz četiri skoka. Poen manje uz dabl-dabl sa 10 skokova (pet u napadu) imao je Jan Veseli, Abrines je dodao 11 poena, četiri skoka i tri ukradene lopte, dok je Satoranski dopisao 10 poena, sedam skokova, po tri podeljene i izgubljene, te dve ukradene lopte.

U Realu 20 poena Gabrijela Deka uz sedam skokova, 14 poena i isti broj uhvaćenih lopti imao je Vensan Poarje, dok je Hezonja ubeležio sedam poena i deset skokova. Kampaco je sve svoje poene zabeležio sa linije slobodnih bacanja (6/9, 0/6 iz igre), ali je i sa takvim doprinosom bio ključan za pobedu. Podelio je sedam asistencija.

Branilac evropske krune je posle ovog kola jedini neporažen tim u Evroligi.

EVROLIGA - 5. kolo

Četvrtak:

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:86

/Avramović 14 - Bolomboj 16/

Alba Berlin - Olimpija Milano 85:82

/Timan 22 - Mirotić 30/

Real Madrid - Barselona 65:64

/Dek 20 - Ernangomes 13/

Monako - Makabi Tel Aviv 107:79

/Džejms 24 – Braun 14/

Olimpijakos - Anadolu Efes 75:57

/Papanikolau 14 – Brajant 10/

Petak:

19.00: (1,45) Žalgiris (16,0) Valensija (3,20)

20.00: (2,25) Asvel (15,0) Virtus Bolonja (1,80)

20.15: (1,35) Panatinaikos (16,0) Baskonija (3,70)

20.30: (2,40) Bajern Minhen (15,0) Fenerbahče (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridKK BarselonaEvroligaGabrijel DekVensan PoarijeJan VeseliVili Ernangomez

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara