Luka Dončić i Boban Marjanović protiv Klipersa (©AFP)
Luka Dončić i Boban Marjanović protiv Klipersa (©AFP)

Magija - Dončić sa 42 poena i 14 asistencija srušio Kliperse, Dalas kod kuće ima meč loptu za polufinale

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.06.21. | 06:23

Digli su se puleni Tajrona Lua iz mrtvih u finišu, ali im je ponestalo snage i koncentracije u ključnim trenucima. Boban Marjanović treći strelac Maveriksa

Neverovatan je Luka Dončić. Nije ga lopta slušala u poslednjih 12 minuta kada je šut u pitanju, ali je zato podelio par jako važnih asistencija. Ipak, pre toga je tokom tri kvartala dominirao, odbrana Klipersa nije imala rešenje za sjajnog Slovenca, koji je pogađao iz svih pozicija, pa na kraju nosi velike zasluge za novi brejk Maveriksa, koji će u svojoj dvorani imati priliku da izbore plasman u polufinale zapadne konferencije, gde ih čeka Juta - 105:100.


Izabrane vesti

Sjajan meč u Stejpls centru. Sastav iz Teksasa je tokom većeg dela susreta bio u prednosti, ali je u poslednjem minutu umalo ispustio prednost. Ipak, posle devet vezanih poena Klipersi su propustili priliku da preokrenu, potom je zadrhtala ruka i Kavaju Lenardu koji je promašio trojku iz ugla, pa su gosti sa linije penala overili trijumf i došli na korak do plasmana u polufinale. Interesantno je da je ovo tek druga serija u istoriji NBA plej-ofa tokom koje su u prvih pet mečeva slavili samo gostujući sastavi (u serijama koje se igraju na četiri pobede).

Ponovo je dominirao Luka Dončić, ubacio 42 poena uz 14 asistencija, dva skoka su mu nedostajala za tripl-dabl. Fascinira podatak da je učestvovao u 31 od 37 pogođenih šuteva ekipe Rika Karlajla. Na 11 nastupa u doigravanju (kada se uračuna i minula sezona) u proseku beleži 32,8 poena po meču. U leđa gleda samo legendarnom Majklu Džordanu (33,4 poena po meču), kada se u obzir uzmu samo igrači sa dvocifrenim brojem odigranih susreta u plej-ofu.


Boban Marjanović je večeras imao zapaženu ulogu, našao se u startnoj petorci, a za 20 minuta na parketu je ubacio devet poena (3/6 za dva i 3/4 sa linije penala), uz sedam skokova (dva ofanzivna). Na kraju je bio treći strelac ekipe iza Dončića i Tima Hardavej Džuniora (20 poena).

Od starta se moglo namirisati da će ovo biti Dončićevo veče, kako je u prvom kvartalu šutirao trojke 5/6 i okončao ga sa 19 poena. Mavsi su predvođeni bivšim igračem madridskog Reala na odmor otišli sa sedam poena viška. Probudili su se košarkaši ekipe iz Los Anđelesa u nastavku, drugu deonicu otvorili serijom 6:0, a posle trojke Lenarda na oko dva minuta do kraja stigli i do preokreta. Ipak, Dalas se postarao da na veliki odmor ode u plusu, pa je posle trojke Klebera i dva poena Koli Stajna ostao dva koraka ispred rivala posle 24 minuta.

Neverovatnu seriju napravili su Mavsi u finišu treće deonice. Polako se sticao utisak da utakmica izmiče gostima iz ruku, Klipersi su imali i pet poena prednosti, ali je onda usledila napadačka raspodija gostiju i potpuni zastoj u ofanzivi domaćina. Serijom 22:3 Dalas je pred odlazak na poslednju pauzu stekao 14 poena viška.


Posle vezanih trojki Hardavej Džuniora i Porzingisa, činilo se da je sve gotovo u Gradu anđela. Usledio je tajm-aut posle kojeg su se domaći košarkaši povampirili. Džekson i Moris su vezali dve trojke, usledili su poeni Lenarda uz faul Dončića, a posle pogođenog bacanja bivšeg igrača San Antonija i Toronta Klipersi su zaostatak sveli na samo pola koša. Mučili su se Maveriksi u napadu u tim trenucima i izabranici Tajrona Lua su došli u poziciju da još jednom preokrenu rezultat, ali Nikola Batum nije pogodio iz reketa na startu poslednjeg minuta, Hardavej Džunior je uzeo loptu, pa je ubrzo poslat na liniju penala. Pogodio je dva bacanja, u sledećem napadu Klipersi su poslali loptu u ruke Lenardu, koji maši šut za tri poena iz ugla, da bi potom Ričardson otišao na crtu. Bio je precizan oba puta i sve je bilo gotovo u Stejps centru.

Pol Džordž je utakmicu otvorio sa tri vezane trojke, na kraju je bio i najefikasniji u poraženoj ekipi sa 23 poena (10sk), ali je izostao njegovu učinak u ključnim trenucima. Lenard nije imao blistavo veče, okončao je duel sa 20 poena, koliko je ubacio i Redži Džekson. Markus Moris je dodao 16, dok je dvocifren sa 10 poena bio i Batum. Ivica Zubac je ubacio šest poena, uz 11 skokova.


NBA - PLEJ-OF

Četvrtak

Filadelfija - Vašington 129:112 /4:1 u seriji/

/Kari 30 - Bil 32/

Njujork - Atlanta 89:103 /1:4 u seriji/

/Rendl 23 - Jang 36/

Juta - Memfis 126:110 /4:1 u seriji/

/Mičel 30 - Bruks, Morant 27/

LA Klipers - Dalas 100:105 /2:3 u seriji/

/Džordž 23 - Dončić 42/


tagovi

NBA plej-ofLuka DončićDalas MaveriksBoban MarjanovićLos Anđeles KlipersKavaj LenardPol DžordžRedži Džekson

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara