Vejd Boldvin (Foto: Starsport)
Vejd Boldvin (Foto: Starsport)

Makabi bez stranaca nastavlja domaće prvenstvo, a bez Boldvina i borbu u Evroligi

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.12.23. | 23:45

Amerikanci i Kubanac rešili da ne putuju u Izrael

Posle poraza od Crvene zvezde u dvorani Aleksandar Nikolić, privremenom domu Makabija iz Tel Aviva tokom trajanja ratnih sukoba u Izraelu, trener Oded Kataš je dugo sastančio sa igračima u svlačionici. Gotovo do ponoći su razgovarali dok ih je autobus čekao, a sada je i nešto jasnije zašto je njihov sastanak potrajao.

Jutro posle utakmice osvanula je vest da će Makabi nastaviti borbu u domaćem prvenstvu bez stranih igrača. Stigla je i potvrda kluba da Amerikanci i Kubanac Hasijel Rivero neće putovati za Tel Aviv kako bi bili na raspolaganju Odedu Katašu u predstojećem susretu sa Hapoel Haifom (subota, 18.20). Biće to tek drugi meč branioca titule u izraelskoj ligi od početka rata, posle trijumfa izvojevanog nad Bnei Herzlijom pre desetak dana (74:94), a stranci neće nastupiti ni dva dana kasnije protiv Hapoel Ber Ševe (25. decembar).

Izabrane vesti

Dakle, Kataš će na raspolaganju imati samo domaće igrače Rafija Menka, Romana Sorkina, Džejka Koena, Omera Majera i Tamira Blata, dok je nastup kapitena Džona DiBartolomea pod znakom pitanja zbog povrede. Timu će biti priključeni i omladinci poput Sahara Dorona i Jarona Goldmana.

Dva scenarija kruže izraelskim medijima kada je upitanju odluka stranaca da posle dugog sastanka odluče da ne pomognu timu u domaćem prvenstvu. Prvi je jer navodno žele da budu sa porodicama oko Božićnih praznika, a drugi je ipak malo komplikovaniji. Naime, već neko vreme se piše da će Makabi biti primoran da smanji igračima primanja zbog situacije u kojoj se našao. BasketNews je među prvima pisao da je klub i zvanično podneo predlog za delimično smanjenje primanja, kako bi uspeo da izađe na kraj sa svim finansijskim poteškoćama koje su ga zadesile zbog preseljenja u Beograd i igranja mečeva Evrolige bez prisustva publike.

Na sajtu Walla Sport-a je najpre osvanulo da je izraelski klub obavestio sve radnike, uključujući i administraciju i stručni štab, o opciji da im se uzme 15 odsto od plate. A tek onda se prešlo na ideju o smanjenju plata igračima, koje po pravilima ELPA ne bi smelo da bude veće od 1 odsto po jednoj utakmici na domaćem terenu.

Nije potvrđeno da je upravo to bio razlog za odluku stranaca da ne putuju nazad u Izrael, ali se ističe da je najverovatnije uticalo na njihov konačan sud.

Trener Makabija Oded Kataš (Foto: Starsport)Trener Makabija Oded Kataš (Foto: Starsport)

Javili su se i drugi problemi za izraelski tim posle meča sa Crvenom zvezdom. Naime, povredio se najbolji akter Makabija na susretu 16. kola Evrolige - Vejd Boldvin. Amerikanac je protiv crveno-belih postigao 22 poena i susret okončao sa indeksom 30, ali je navodno doživeo i povredu zadnje lože.

Walla Sport je takođe prenela vest o povredi bivšeg košarkaša Olimpijakosa, Bajerna i Baskonije, uz napomenu da bi van terena mogao da provede nekoliko sedmica - minimum tri kako se navodi. Njegovo stanje će tokom vikenda biti ponovo procenjeno, ali je izvesno da ga očekuje pauza od tri do četiri nedelje. Ukoliko se ispostavi da je došlo do kidanja mišića, Makabi bi se našao u ozbiljnom problemu, jer bi 27-godišnji Amerikanac mogao da provede i do dva meseca van stroja.

Boldvin je već imao problema sa povredama ove sezone, pa je ubeležio tek 10 nastupa u Evroligi i prosečno beležio 14,5 poena i 4,9 asistencija. Makabi je posle poraza od Crvene zvezde na učinku 9-7 i sedi na devetom mestu na evroligaškoj tabeli.


tagovi

KK Makabi Tel AvivVejd Boldvin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara