Foto: FIBA
Foto: FIBA

Marina Maljković uz rame velikanima: Ispred Obradovića, Pešića i Nikolića, za jedno zlato iza Dude

Vreme čitanja: 2min | ned. 27.06.21. | 23:41

Selektorka Srbije drugi put u karijere sela na krov Starog kontinenta

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je osvojila Evropsko prvenstvo u Španiji i Francuskoj. U velikom finalu su pale Francuskinje, pre toga je u četvrtfinalu arhiviran i drugi domaćin turnira, pa se zlato po drugi put našlo na grudim srpskih košarkašica. U oba navrata je igrom reprezentacije dirigovala Marina Maljković, koja je novim uspehom stala uz rame velikanima srpske košarke.

Posle zlata na kontinentalnoj smotri 2015. godine, taj podvig je ponovila i ovog leta. Pod njenim vođstvom srpske reprezentativke su osvojile i bronzu pre dve godine na prvenstvu Evrope, dok su do bronzane medalje došle i na Olimpijskim igrama u Riju (2016).

Izabrane vesti

Više evropskih zlata od selektorke ženske reprezentacije uspeo je sa državnim timom Srbije i nekadašnje Jugoslavije da osvoji samo Dušan Ivković. On je na krovu Evrope bio u tri navrata: 1989, 1991. i 1995. godine. Pritom je osvojio i srebro 2009. godine u Poljskoj.

Sa drugom zlatnom medaljom na prvenstvima Evrope ostavila je iza sebe velikane poput Željka Obradovića, Aleksandra Nikolića i Svetislava Pešića. Popularni Žoc je 1997. godine osvojio zlato sa Jugoslavijom u Španiji, Nikolić 1997. godine u Belgiji, dok se zlatom 2001. godine u Turskoj okitio i Kari Pešić, s tim što je i kao selektor Nemačke 1993. godine bio na krovu Evrope.

Predvodeći reprezentaciju Jugoslavije, dva zlata je poput Marine na Evropskim prvenstvima osvajao još Mirko Novosel, kojem je to za rukom pošlo 1973. godine u Španiji i dve godine kasnije na domaćem terenu.



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SrbijeKSSMarina MaljkovićDušan Duda IvkovićŽeljko ObradovićAleksandar NikolićSvetislav PešićMirko Novosel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara