Marko Gudurić (©Star Sport)
Marko Gudurić (©Star Sport)

Marko Gudurić: Dokazao sam se kod Đorđevića i Kokoškova, sada da pokažem i Pešiću koliko vredim

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.08.22. | 08:07

Srpski as za Mozzart Sport pričao o povratku u reprezentaciju Srbije, prvim danima priprema za dve utakmice kvalifikacija, potom i Evrobasket, sezoni u Fenerbahčeu, saradnji koju je imao sa Sašom Đorđevićem, Igorom Kokoškovim, obnavljanju gradiva kod Svetislava Pešića, spekulacijama da se vraća u Zvezdu...

Sticajem brojnih okolnosti Marka Gudurića u reprezentativnoj opremi nije bilo bezmalo tri godine. Povrede, korona, ispuštena šansa da se ode na Olimpijske igre u Tokio... Valjda zato i u nezvaničnom delu razgovora sa momkom iz Priboja nijednog trenutka nije skrivao osećaj zadovoljstva što je ponovo u opremi sa nacionalnim grbom, što će ponovo da se bori za čast nacije na velikom takmičenju i pre toga pokušati da ispravi sve ono što se dogodilo u završnici prve faze kvalifikacija za Svetski kup.

Motivacije ne manjka, želje za dokazivanjem kod novog selektora takođe, a dodatni vetar u leđa 27-godišnjem osvajaču evropskog srebra daje i odlična sezona u Fenerbahčeu gde je bio jedan od najzaslužnijih za vraćanje šampionskog pehara u klupske vitrine...

Izabrane vesti

No, razgovor sa Gudurićem započeli smo od činjenice da ga dugo nije bilo u reprezentativnom dresu i pitali ga - koliko mu je nedostajao rad sa najboljim srpskim košarkašima?

“U pravu ste potpuno, dugo me nije bilo i poželeo sam se svega ovoga. Viđali smo se tokom sezona, ali ovo je nešto potpuno drugačije. Sada već radimo zajedno nekoliko dana, ulazimo u ritam i mogu da kažem da su dosadašnji utisci sjajni“, kaže Gudurić za Mozzart Sport i dodaje:

“Uslovi za rad su fantastični. Van grada smo, a opet dovoljno blizu. Imamo sve što nam je potrebno za miran rad i odmor. Dvorana je super, soba za terapiju, hladna kada, sauna, hrana... Sve je kako treba. Voleo bih da i u budućnosti možemo da budemo ovde“.

Malo je poznato da je Marko Gudurić tokom karijere već imao priliku da se upozna sa sistemom rada Svetislava Pešića, tako da mu nije novost sve ono što selektor traži od svojih igrača...

“Da, kouča poznajem odavno i sarađivali smo zajedno još 2011. godine. U to vreme sam bio član juniora Crvene zvezde, on trener prvog tima i svakog ponedeljka dolazio je kod nas kako bi nam držao treninge. Tu je bio i Dušan Ristić, Nemanja Nedović je već igrao za prvi tim...“

Mnogo vremena prošlo je od tada, a šta je to što ti je prvo zapalo za oko u ovim danima otkako ste obnovili saradnju?

“Čovek je stara škola, jugoslovenska škola, dva treninga dnevno, što odavno nije bilo. Još hvatamo zalet, postavljamo određene sistemske stvari. Znamo da nemamo mnogo vremena, tako da sve ide ubrzanim tempom, važno je da je sve kako treba“.

Srbija je u pripreme ušla sa velikim opterećenjem nakon poraza od Letonije i Belgije u kvalifikacijama za Mundbobasket, što je zakomplikovalo raspored pa već na startu druge faze protivnici su Grčka 25. avgusta u Beogradu i Turska tri dana kasnije u Istanbulu...

“Svesni smo pozicije u kojoj se nalazimo. Selektor je odmah na prvom sastanku istakao da se mi ne spremamo sada za Evrobasket, nego za te dve utakmice i da nam je to glavni fokus u ovom trenutku. Te dve utakmice su nam najvažnije i moramo da uradimo sve kako bismo pobedili i imamo taj imperativ“, jasan je jedan od vodećih igrača Fenerbahčea i dodaje:

“Obe ekipe su sjajne, igraće u najjačim sastavima... Da ne obećavam ništa, hajde da kažem ovako – verujem da ćemo pobediti, da možemo da budemo bolji od oba rivala“.

Čak i oba trijumfa pred odlazak u Prag ne znači mnogo ako se ne ostvari kontinuitet dobrih igara za kvalifikacione utakmice u novembru i februaru, jer čak ni sve recke do kraja ne garantuju prolaz dalje ako konkurencija bude zadržala prednost u odnosu na nas...

“Istina, to me zapravo i brine. Jer, šta će biti u novembru i februaru? Ko će da igra? Kako da se stvore uslovi da budemo i mi tu kada se, na primer, poklope termini utakmice Evrolige i kvalifikacija? To je nešto o čemu dosta razmišljam i iskreno mi jako smeta pozicija u kojoj se nalaze igrače. Voleo bih da se nešto promeni u budućnosti“.

Gudurić je iza sebe ostavio dobru klupsku sezonu u kojoj se okitio titulom prvaka Turske posle ubedljivih izdanja protiv aktuelnog šampiona Evrope Anadolu Efesa u kojima je upravo levoruki šuter ostavio veliki trag...

“Sale (Đorđević) mi je dao veliko poverenje, to sam i očekivao. Znam ga, poznajem sistem i tu nije bilo problema, koliko to što sam sezonu ranije završio sa povredom zbog čega sam morao u Minhen na terapije. Zato sam dva meseca bio bez mogućnosti da trčim, što se kasnije odrazilo na moj početak sezone u koju sam ušao sporije. Kasnije sam morao da hvatam korak sa ekipom, propustio sam onu prvu utakmicu sa Crvenom zvezdom, a trebalo je da budem odsutan bar još dva-tri kola. Kako je vreme prolazilo, tako sam podizao formu i samopouzdanje. Imao sam loptu, imao sam ulogu, uz dosta problema tokom sezone ipak smo uspeli da uzmemo titulu“, premotava film Gudurić i nastavlja:

“I dalje je veliko zadovoljstvo zbog te titule, pogotovo jer smo na onakav način dobili Efes. Značilo mi je sve to puno, a iznad svega to što sam uspeo da ostanem zdrav po završetku sezone, koliko god je to moguće reći. Svako od nas ima neke probleme koje vuče, ali mogu da kažem da sam zdrav. Ponovo sam bio u Minhenu pre priprema, sada sam tu i spreman sam za sve što se od mene traži“.

Kod Saše Đorđevića je ušao u reprezentaciju, sa Igorom Kokoškovim je ostvario je saradnju u Fenerbahčeu koju nisu stigli da prenesu na nacionalni tim, sistem Svetislava Pešića poznaje... Koliko ima sličnosti, a koliko razlike?

“Imam dobru sliku svega što njih trojica nude kao treneri. Sistemi Pešića i Đorđevića su dosta slični, bazira se na jugoslovenskim principima rada, gde se znaju uloge, poštuju se pravila i disciplina je iznad svega. Kod Igora je to bilo malo drugačije, kao što svi znamo. Meni je i to lično jako prijalo, mada smo uspeli da sarađujemo samo u klubu. Ne znam kako je sve to izgledalo u reprezentaciji, ali znam da bih se sigurno i tu uklopio bez problema. Generalno na sebe gledam kao na igrača koji je prilagodljiv, koji može da odgovori na sve zadatke i nisam zahtevan, ne tražim ništa posebno. Sve što radim – radim za tim i lak sam za saradnju. Trudm se da uradim sve što treba. Kod Đorđevića i Kokoškova sam igrao, verujem da mogu i kod Pešića, da pokažem da vredim“.

Ovog leta se dosta spekulisalo o Gudurićevom povratku u Crvenu zvezdu. Navijači su sa oduševljenjem prihvatili ovu vest, ubrzo se ispostavilo da to nije realno...

“Gledajte, današnje vreme omogućava svakom da izađe na internet, napravi profil i napiše šta želi, a onda da se to dalje interpretira na ovaj ili onaj način. Svi znaju kakva su moja osećanja prema Crvenoj zvezdi, čak mi je sve to bilo interesantno, ali nije bilo realno“, kaže Gudurić i zaključuje:

“Sa Fenerbahčeom imam ugovor na još godinu dana, trebalo bi da imam jednu od najvažnijih uloga u timu i to je to“.



tagovi

Marko Gudurićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Evrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara