Mateuš Ponitka (© Star Sport)
Mateuš Ponitka (© Star Sport)

Mateuš Ponitka – vršilac dužnosti plejmejkera

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.12.23. | 09:18

Hladnokrvni Poljak spreman da preuzme organizatorske dužnosti dok se ne oporave povređeni igrači ili stigne pojačanje koje se još traži

"Kako ćemo bez plejmejkera?", pitaju se posle svake utakmice navijači Partizan Mozzart Beta. Sada sve glasnije posle teške povrede Alekse Avramovića, ali i Ognjena Jaramaza koji je neugodno iskrenuo zglob protiv SC Derbija u ponedeljak uveče u 11. kolu ABA lige. Nije bilo lako gledati reprezentativca Srbije kako uz pomoć saigrača napušta dvoranu bez mogućnosti da se osloni na nogu, scene koje samo podgrevaju sumnju da će crno-beli dodatno oslabljeni krenuti put Kaunasa na okršaj sa Žalgirisom u četrvrtak Evroligi. Dok uprava kluba iz Humske na čelu sa Zoranom Savićem češlja tržište kako bi pronašla adekvatno rešenje koje bi pomoglo ekipi, neko će morati u postojećem sastavu da iskoči i pomogne u organizaciji.

Taj neko je po svemu sudeći Mateuš Ponitka.

Izabrane vesti

"Tu sam da pomognem na koji god način je potrebno", rekao je Ponitka posle šeste uzastopne pobede crno-belih na dva fronta.

Iako je na startu okršaja pogađao dalekometne šuteve protiv odbrane SC Derbija, znatno bitnije su bile asistencije u četvrtoj četvrtini kada je preuzeo organizaciju napada zbog manjka klasičnih plejmejkera kojima trener Željko Obradović raspolaže.

"Ognjen nije mogao da završi meč pa sam igrao plejmejkera zajedno sa Pi Džejom. Tu je naravno i Kevin koji može da pomogne sa organizacijom. Meni nije bitno da li šutiram ili radim bilo šta drugo. Želim da pomognem ekipi da pobeđuje".

Iako je Partizan uhvatio sjajan ritam gde pobeđuje i u Evroligi i u ABA ligi, Ponitka je i dalje potpuno hladnokrvan. Ne ostavlja prostor bilo kakvoj euforiji.

"Igramo solidno u ovom trenutku, ali moramo da nastavimo naporno da radimo svaki dan, na svakom treningu. Eto, i sada smo dozvolili protivniku (SC Derbiju) da nas malo poremeti, izgubili smo kontrolu u jednom delu utakmice, ali smo se regrupisali i to je najbitnije".

Pomenuti meč protiv predstavnika Crne Gore je samo poslužio kao još jedna potvrda o velikim problemima sa povredama u crno-belom sastavu. Nikako da cela ekipa bude na okupu, a loša sreća je krenula još na pripremama kada se baš Ponitka povredio. U pitanju je bilo rame, ali kako vreme odmiče sve više se primećuje njegov doprinos na parketu.

"Ne znam šta bih rekao o tome... Definitivno nisam počeo sezonu onako kako sam želeo. Povreda je naravno najveći razlog, sada sam... OK. Idem korak po korak iz utakmice u utakmicu"

Pored Ponitke, tokom sezone van terena su bili Kevin Panter, Frenk Kaminski, Alen Smailagić, Uroš Trifunović, sada Aleksa Avramović, a po svemu sudeći pauza čeka i Ognjena Jaramaza za koga se još uvek ne zna tačan stepen povrede skočnog zgloba.

"To je naš najveći problem - povrede. Na početku sezone smo ostali bez nekih igrača, sada nema Frenka, Trife i Alekse, ali se vratio Kevin Panter koji je doneo mnogo toga pozitivnog. Uostalom videlo se to u prethodnim mečevima. Moramo da budemo realni i da kažemo da je potrebno vreme igračima koji su došli u Partizan tokom leta. Da se naviknu na novi sistem, za sve to je potrebno vreme. Kako su utakmice prolazile, kao ekipa smo sve bolji, adaptirali smo se jedni na druge... Na dobrom smo putu i zato trenutno pobeđujemo".

Činjenica je da su navijači euforični posle tri vezane pobede u Evroligi u kojoj su u spektakularnim mečevima padali Panatinaikos, Monako i Olimpija Milano.

"Mislim da nije vreme da još uvek pričamo o dometima ove ekipe. Slede teški mečevi na gostovanjima. O tome bih možda mogao da pričam posle Kaunasa".

Smireni Poljak je ovom rečenicom pogodio u centar. Jer, ako Partizan i na strani pokaže da je u stanju da nadigra vrlo žilavog protivnika kao što je Žalgiris, onda mogu da se očekuju vrlo lepe stvari na duže staze u elitnom takmičenju.

Neće definitivno biti lako Željku Obradoviću da osmisli plan napada za Žalgiris, posebno sada jer je tim žestoko oslabljen na spoljnim pozicijama, pre svega kada su u pitanju igrači sa organizatorskim zaduženjima. Zato je sada još veći pritisak na Pi Džeja Doužera i Mateuša Ponitku koji je tu da ugasi požar, prvo u Litvaniji, a za dalje ostaje da se vidi.

Kada smo već kod Kaunasa, valja da napomenemo da će među putnicima za glavni grad Litvanije biti i mladi Savo Drezgić koji je dobio minute protiv Studentskog centra i to u prvom poluvremenu. I sam plejmejker koji je u prvom timu više da bi učio nego konkretno pomogao na parketu, ali kako sam kaže... Uvek je spreman da iskoristi priliku.

"Sjajan je osećaj kada sam na terenu. Zahvalan sam na svakoj prilici. Uvek se trudim da budem spreman, bez obzira na rezultat", rekao je Drezgić u razgovoru sa novinarima, a onda otkrio da od svih u ekipi dobija smernice:

"Uvek pričam sa svima, daju mi savete. Tu je Džejms Naneli, Kevin Panter, Pi Džej... svi su stvarno odlični i razgovaraju sa mnom".

ABA LIGA – 11. KOLO

Četvrtak:

Cibona – Split 81:73

/Aranitović 19 – Perković 13/

Petak:

Krka – Igokea 80:92

/Radovanović 14 – Milosavljević 25/

Zadar – Borac Mozzart 79:80

/Ramljak 19 – Segu 28/

Subota:

Mornar – Cedevita Olimpija 74:86

/Vejters 16 – Matković 24/

Budućnost - FMP 82:76

/Rajt 11 - Beson 19/

Ponedeljak:

Mega - Crvena zvezda 88:98

/Topić 21 - Nedović 23/

Partizan Mozzart Bet - SC Derbi 99:76

/Ledej 19 - Drežnjak 14/



tagovi

Mateuš PonitkaKK PartizanOgnjen JaramazAleksa Avramović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara