Detalj sa utakmice (©Star Sport)
Detalj sa utakmice (©Star Sport)

Mega Mozzart skupo prodala kožu šampionu: Zvezda izvela 25 penala i pohvatala sve za pobedu

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.02.22. | 17:22

Crveno-beli vezali 14. trijumf u ABA ligi i dodatno se učvrstili na vrhu tabele

Nakon poslednjih rezultata u Evroligi više ne može da razmišlja o iskoraku i plasmanu u četvrtfinale, zato u ABA ligi Crvena zvezda još jednom je uspela da se uzdigne i pobedom nad tvrdom i upornom ekipom Mege Mozzart nanizala 14. recku u ABA ligi čime se dodatno učvrstila na vrhu tabele – 76:69 (20:25, 25:15, 18:12, 13:17).

Crvena zvezda ostaje neporažena i u 21. duelu protiv Mege Mozzart u regionalnom takmičenju. Ali, tradicionalno su košarkaši Mega Mozzart skupo prodali košu aktuelnom šampionu kada ga dočekuje u svom domu. Nije se dalo talentovanim pulenima Vlada Jovanovića da zaokruže niz lepih rezultata i posle Budućnosti, Cedevite Olimpije i Partizana uzmu meru još jednom pretendentu za titulu. No, plasman u plej-of i dalje ostaje želja Mege Mozzart u završnici ligaškog dela.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je utakmicu dobila na iskustvo i mišiće. U izostanku Majka Cirbesameč odgledao u civilu – i praktično bez Luke Mitrovića koji je odigrao tek jedan minut, Zvezda je najviše trpela u reketu, ali je istovremeno najviše poena dobila iz neposredne blizine koša. Jer je dozvolila 40, a ubacila 42 poena. Logična je i bila odluka Zvezde da protivnika napadne unutra, pošto šut nije "slušao" (4/25 za tri - 16%). Iako je odigrao napadački najbolju partiju u regionalnom takmičenju ove sezone sa 17 poena uz šest skokova, Ognjen Kuzmić nije uspevao da se snađe protiv brzih i pokretljivih centara Mege Mozzart, pogotovo Karla Matkovića koji je bio protivteža sa druge strane i propisno je namučio odbranu gostiju. Dejan Radonjić je zbog manjka čvrstine u reketu pribegao i varijanti koja je donela pobedu nad Mornarom. Ponovo je Dejan Davidovac bio “lažna“ petica i zajedno sa Nikolom Kalinićem morao je da ima veća zaduženja u reketu. Ipak, trojka momka iz Zrenjanina sa oko devet metara uz zvuk sirene na poluvremenu pokrenula je Zvezdu i dala joj pred sam odlazak u svlačionicu prvo vođstvo veće od dva poena. Bilo je 45:40.

Jović i Kalinić (©ABA LIGA / Mega Mozzart – Ivica Veselinov)Jović i Kalinić (©ABA LIGA / Mega Mozzart – Ivica Veselinov)

Važan faktor konačnog raspleta bila su i slobodna bacanjam. Zvezda je u fazi napada pohvatala 15 lopti, najveći deo u drugom poluvremenu. Takođe je za poluvreme izvela 18 penala (15 pogodaka), do kraja ukupno 25 (20 uspešno), što je direktno bilo povezano sa brojem faulova u domaćim redovima. U nedostatku mišića, verovatno i iskustva, Mega Mozzart je utakmicu završila sa 25 faulova što je bio jedan od mehanizama da se zaustavi fizički nadmoćniji protivnik, zbog čega je još od rane faze utakmice bila preopterećena. U odsustvu Malkolma Kazalona i Aleksandra Balcerovskog i te kako je taj momenat pravio razliku na parketu, taktički i zbog Jovanovićeve koncepcije.

Osim poraza Megu Mozzart dodatno će zaboleti i povreda Boriše Simanića. Nekadašnji krilni centar Crvene zvezde doživeo je povredu desnog skočnog zgloba u trećoj četvrtini kada je u doskoku zgazio na nogu Ognjena Dobrića. Uz pomoć lekarskog tima i saigrača napustio je parket, a više se nije vraćao jer mu je stavljen led na bolno mesto.

Mega Mozzart - Crvena zvezda 69:76 (25:20, 15:25, 12:18, 17:13)

Dvorana: "Mega fektori". Gledalaca: 600. Sudije: Milivoje Jovčić, Denis Hadžić i Marko Mustapić.

MEGA: Vujić, Ružencev 3, Jović 9, Rudan 4, Uskoković 13, Kočović, Smit 2, Cerovina 2, Matković 20, Đurišić 10, Simanić 6, Bogavac.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters, Davidovac 8, Mitrović, Lazić 7, Kalinić 8, Dobrić 11, Holins 7, Ivanović 11, Marković, Vajt 7, Kuzmić 17.

Gledajući kako se utakmica završila, ključna je bila treća deonica u kojoj je Crvena zvezda svela Megu Mozzart na samo 12 poena. Bilo je mnogo zamerki trenera oba sastava na sudijske odluke u ovom periodu, ali je Zvezda maksimalno profitirala. Tačnije, poslednja dva i po minuta su dovela goste u komotniju poziciju. Nakon polaganja Alekse Uskokovića čime je minus sveden na tri poena (51:54), sve je išlo protiv Mege Mozzart, a Zvezda je serijom 9:1 otišla na +11 pred četvrtu deonicu. Ivanović je pogodio dva slobodna bacanja, Kalinić je zatim kaznio promašaje Ruženceva sa penala i Rudana iz igre, da bi Lazić na 35 sekundi pre kraja trojkom lansirao Zvezdu. Pokušao je Ružencev, koji je nedavno odigrao odličnu rolu protiv Partizana, da uzvrati istom merom, ali je njegov promašaj doveo do novih lakih poena Kalinića, za rezultat 63:52.

Lazić i Rudan (©MN Press)Lazić i Rudan (©MN Press)

Zvezda je u startu poslednjeg desetominutnog perioda kompletirala seriju 15:3, otišla na +15 (69:54) i omogućila sebi mirniji kraj. Nisu se košarkaši Mege Mozzart predavali do poslednjeg zvuka sirene, ali više od minus pet nisu mogli...

Kod Crvene zvezde po 11 poena ubacili su Dobrić i Ivanović. Davidovac je ubacio osam poena, uz pet skokova, Kalinić je dopisao isti učinak, ali uz još četiri asistencije. Prvi strelac utakmice bio je Matković sa 20 poena. Uskoković je imao 13 poena, uz pet završnih dodavanja, dok su Nikola Đurišić i Jović dodali deset i devet poena. Meč je iz prvih redova pratio nekadašnji plejmejker Mege Mozzart i Crvene zvezde, aktuelni MVP Evrolige Vasilije Micić.

Zvezda naredni meč igra u petak protiv Uniksa u Kazanju, dok Mega Mozzart ide na gostovanja Studentskom centru i Budućnosti u četvrtak i nedelju.

ABA LIGA - 19. KOLO

Petak

Studentski centar - Krka 86:76

/Nil 24 - Macura 14/

Subota

Partizan - Borac 75:68

/Avramović 20 - Todorović 13/

Mornar - Budućnost 62:73

/Gordić 14 - Popović 16 /

Nedelja

Zadar - FMP 83:80

/Junaković 22 - Izundu 14/

Cedevita Olimpija - Igokea 80:70

/Blažič 13 - Ilić 29/

Ponedeljak

Mega Mozzart - Crvena zvezda 69:76

/Matković 20 - Kuzmić 17/

Cibona - Split 84:65

/Gegić 24 - Šorter 14/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaMega MozzartOgnjen KuzmićKarlo MatkovićABA ligaAleksa UskokovićNikola Jović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara