Aleksa Uskoković (Foto: Mega MIS)
Aleksa Uskoković (Foto: Mega MIS)

Megu u februarskom FIBA prozoru predstavljalo šest prvotimaca: Ogroman uspeh i veliko priznanje

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.03.23. | 13:24

Aleksa Uskoković je branio boje Srbije u Atini protiv Grčke, a još pet njegovih saigrača je imalo obaveze tokom reprezentativne pauze

Iako je ubedljivo najmlađi tim u čitavom regionu, Mega je u poslednjem FIBA kvalifikacionom prozoru imala čak šestoricu igrača u nacionalnim timovima. Na spisku selektora Srbije Svetislava Pešića bili su Aleksa Uskoković i Nikola Đurišić, za Hrvatsku su nastupali Danko Branković i Matej Rudan, poziv Francuske dobio je Malkolm Kazalon, dok je u dresu Crne Gore bio Andrija Grbović.

Izabrane vesti

Ogroman uspeh za našu mladu ekipu. Pola našeg tima bilo je sa reprezentacijama. O kom god da je takmičenju reč, poziv u nacionalnu selekciju uvek ima veliku težinu i to je svakako veliko priznanje za Megu, pre svega jer se radi o momcima koji imaju 20 ili 21 godinu”, kaže plejmejker Mege Aleksa Uskoković koji je bio u sastavu “Orlova” u duelu sa Grcima u Atini.

U kvalifikacionom ciklusu za Mundobasket, Uskoković je redovno bio pozivan od strane selektora Pešića, što i ne čudi ako se u obzir uzme činjenica da je brzonogi plejmejker bio kapiten juniorske reprezentacije Srbije koja je 2017. u Slovačkoj osvojila zlatnu medalju, a u toj selekciji su bili Filip Petrušev, Balša Koprivica, Marko Pecarski

To je najvći uspeh koji sam postigao. Uvek ga se rado setim i voleo bih da se nešto tako ponovi u seniorskoj konkurenciji. Zato sam veoma srećan svaki put kad dobijem poziv za reprezentaciju. To za mene predstavlja veliku čast. Mnogo volim da provodim vreme sa tim momcima u nacionalnom timu, atmosfera nam je fenomenalna. Hemija između igrača i odnos sa stručnim štabom je na zavidnom nivou i veoma mi je drago što je izboren plasman na Svetsko prvenstvo“, kaže Uskoković.

Plejmejker Mege je kročio na parket dvorane u Atini u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Mundobasket, ali nije uspeo da pomogne reprezentaciji da pobedom overi plasman. Ipak, protiv Velike Britanije, Orlovi su završili posao i od 25. avgusta do 10. septembra će se boriti na samitu najboljih svetskih selekcija u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Nije bilo nimalo lako. Sve ekipe protiv nas su bile maksimalno motivisane, silno su želele da nas pobede i igrale su daleko iznad svojih mogućnosti. Na kraju smo ipak zasluženo našli svoje mesto među 32 najbolje reprezentacije sveta“.


Poziv u nacionalni tim za Uskokovića nije došao slučajno, jer su se odlične igre Mege u ABA ligi u poslednje vreme, poklopile i sa sve boljim njegovim izdanjima. Sastav Marka Baraća je u poslednjih šest mečeva u regionalnom takmičenju upisao pet pobeda i igrao finale Kupa Radivoja Koraća.

Početak sezone nije bio najbolji, a u mnogim utakmicama nam je nedostajalo i malo sreće. Ali, u drugom delu sezone sve to nam se vratilo. Igramo dobro, odlično izgledamo na terenu i u to nema dileme. Sada je sve u našim rukama i imamo lepu priliku da probamo da uđemo u plej-of što bi bio veliki uspeh, s obzirom na to gde smo bili početkom 2023. godine.

Na pitanje šta je bilo potrebno da ekipa zaigra na tako visokom nivou, Uskoković kaže:

Samo vreme. U Megi je skup najtalentovanijih momaka kojima je samo nedostajalo malo iskustva. Zaista mnogo vremena provodimo u sali na treningu, izuzetno naporno i predano se radi. Svi igrači su individualno napredovali i to se vidi i kroz timske pobede. Ali, to je već unapred dobro osmišljen i uhodan sistem koji Mega sprovodi godinama i po čemu je odavno već postala prepoznatljiva“.

Velika borbenost i ogromno požrtvovanje osnovna su odlika u Aleksinoj igri.

Tako doživljavam košarku, ali i život na neki način. Volim da se takmičim, nemam strah, verujem u sebe i veoma mi je važno da kada se utakmica završi znam da sam dao sve od sebe“.

Uskoković naglašava da je sada sav fokus usmeren na nerdni meč sa Mornarom u ABA ligi (ponedeljak, 20.00).

Biće veoma teška utakmica, ali mi želimo da nastavimo sa pobedama. Mornar je dosta promenio ekipu u odnosu na početak sezone, ali mi smo u mnogo boljem ritmu. Imamo mnogo više samopouzdanja, očekujem uzbudljiv meč i nadam se novom trijumfu“, zaključio je Aleksa Uskoković.


tagovi

Aleksa UskokovićKK Megakošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara