Etore Mesina (©Star sport)
Etore Mesina (©Star sport)

Mesina oštro: Suspenzija ruskih klubova pravična, potezi Evrolige nejasni

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.03.22. | 12:57

Doduše, prihvata odluku takmičenja da se postavi rok do 21. marta kao konačni

Suspenzija ruskih reprezentacija, klubova i sportista u jeku rata u Ukrajini podigao je veliku prašinu zbog toga što su mnogi nedužni činioci tamošnjeg sporta postali žrtve politike svoje zemlje. Što je još jednom pokrenulo diskusiju na temu sprege politike i sporta.

Dok ruski Olimpijski komitet negoduje zbog radikalnih mera protiv tamošnjih kolektiva i sportista, trener milanske Olimpije Etore Mesina osvrnuo se na trenutnu suspenziju i moguće isključenje ruskih klubova iz dva najviša ranga evropske košarke. Kao neko ko je uvek govorio iskreno i bez zadrški, Mesina je poručio da je mera privremenog isključenja “opravdana“.

Izabrane vesti

“Više ne postoji ta priča da je sport svet za sebe. Ubeđen sam da je važno što su međunarodne Federacije uspostavile mehanizam po kojim su svi ruski timovi suspendovani“, rekao je Mesina za italijanski Skaj i dodao:

“Nisam saglasan sa onim koji govore da sport treba da ostane van politike, jer sve što u životu radimo zapravo je politika, svaki put kada se odredimo za nešto ili nekog – to je politika“.

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Baskonija (2,70)

Izjave dodatno dobijaju na značaju jer je Mesina četiri godine bio trener moskovskog CSKA, u periodu od 2005. do 2009. godine. S druge strane on nije bio potpuno zadovoljan načinom na koji je Evroliga iskontrolisala aktuelnu situaciju u dva ranga takmičenja. Prema mišljenju četvorostrukog šampiona Evrope – Evroligi kao organizaciji fali malo više odlučnosti i jasnoće u potezima koje povlači.

“Voleo bih da sam video malo više jasnoće u onom što Evroliga radi. Da, u redu mi je to što je 21. mart određen kao konačni datum posle kojeg bi ruski klubovi mogli definitivno da budu isključeni, hajde da vidimo šta će se desiti tu... Taj datum jeste značajan za naša takmičenja, ali Evroliga i dalje nije zauzela jasan stav u celoj situaciji“.

Podsetimo, Evroliga je odredila 21. mart kao poslednji dan kada bi ruski klubovi (CSKA, Zenit, Uniks, Lokomotiva) mogli da se vrate u svoja kontinentalna takmičenja, pod uslovom da se rat u Ukrajini prekine i situacija stabilizuje. Ako se dotad ništa ne bude promenilo, ozvaničiće se prethodno doneta odluka o anuliranju svih rezultata ruskih klubova ove sezone i njihovo izbacivanje iz Evrolige i Evrokupa.


tagovi

UNIKS KazanjZenit Sankt PeterburgKK CSKA MoskvaEvroligaEtore MesinaKK Lokomotiva Kubanj

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara