Frank Nilikina (Foto: AFP)
Frank Nilikina (Foto: AFP)

Micić ga istisnuo, sada bi nazad u Evropu: Nilikina hoće kući, ali nema mnogo opcija

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.03.24. | 00:52

Ideja da se vrati u Francusku, gde je rok za registrovanje igrača prošao, ali postoji jedna opcija

Otišao je Frank Nilikina u NBA pre skoro sedam godina. Opkladili su se na njegov talenat Njujork Niksi, pokupili ga sa osme pozicije na draftu nakon što je dve godine nosio dres Strazbura. Ipak, nije uspeo da ispuni očekivanja, pa je potom bio u Dalasu, a od letos u Šarlotu. Ipak, već neko vreme je bez kluba i kako stvari stoje, razmišlja da se vrati u evropsku košarku.

Nilikina je postao višak u Hornetsima kada je klub u tredju za Gordona Hejvorda dobio Vasilija Micića. Zahvalili su mu se na saradnji, a pošto je prilično jasno da će teško dobiti ulogu u nekom timu sa plej-of ambicijama, 25-godišnji plejmejker gleda ka Evropi. Konkretno, ka Francuskoj.

Izabrane vesti

Naime, njegova želja je da do kraja sezone igra što je više moguće, kako bi ubedio selektora Francuske Vensana Kolea da ga povede na Olimpijske igre, a na kraju krajeva i kako bi okupljanje reprezentacije dočekao spreman i u što boljem ritmu. Sedenje na klupi u NBA i igranje po nekoliko minuta u čuvenom "garbage time-u" mu neće pomoći da se dodvori selektoru, ali ni igranje bez obaveza u nekom od timova koji će do kraja ligaškog dela sezone gledati da izgube što veći broj utakmica. Zato - Evropa.

Ali, ni to više nije tako jednostavna opcija. U Evroligi i Evrokupu su prošli rokovi za registrovanje igrača, a prošao je rok i u Francuskoj. BeBasket prenosi da je pregovarao sa Asvelom, ali da se nisu dogovorili do 29. februara (rok za registrovanje igrača) i onda je priča propala.

Tako mu ostaje mogućnost da se preseli u neku od liga u kojima još timovi mogu da ga registruju, ali i varijanta da ga neki od francuskih klubova angažuje kao medicinsku zamenu. Kako se navodi, to bi mogao da bude Pariz. Naime, trener Tuomas Isalo nije poveo dvojicu igrača na gostovanje protiv Ada Bloe, Kolina Malkoma i Mehdija Enguamu. Ostaje da se vidi da li bi Nilikina mogao da zameni jednog od njih dvojice, mada BeBasket ističe da tim iz glavnog grada Francuske nije poslao zvaničnu ponudu na adresu bivšeg plejmejkera Niksa.

Nilikina iza sebe ima 321 nastup u NBA, a prosečno je beležio 4,8 poena, 2,2 asistencije i 1,8 skok, ali je reputaciju gradio kroz igru u odbrani. Noseći dres Francuske, osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju i bronzu na Svetskom prvenstvu u Kini, a ima i dva zlata iz mlađih kategorija.

Jasno je da bi igrač njegovog kalibra bio interesantan i brojnim evroligaškim klubovima, spekulisalo se da je letos i Partizan Mozzart Bet bio zainteresovan za njegove usluge, ali u ovom trenutku klubovi iz elitnog takmičenja nisu opcija. Verovatno neće biti ni narednog leta, jer će Nilikina najverovatnije pokušati da se vrati u NBA. Ipak, mnogo toga zavisiće od toga gde će završiti u narednim mesecima.


tagovi

Frank NilikinaKK Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara