Vasilije Micić (©Na ivici terena)
Vasilije Micić (©Na ivici terena)

Micić: Za Srbiju se igra iz ljubavi i osećanja, ubeđivanje i moljenje može da izazove samo kontraefekat

Vreme čitanja: 5min | uto. 29.03.22. | 13:49

MVP Evrolige o reprezentaciji, dolasku u Efes i pod kojim uslovima bi mogao da ode u NBA

Prenatrpan kalendar takmičenja na svim košarkaškim nivoima doveo je do toga da za reprezentaciju ostaje najmanje prostora, od priprema, do samog takmičenja. Uvođenje kvalifikacija tokom sezone razredilo je kvalitet zarad kvantiteta, a kako se neretko kraj klupske sezone poklapa sa početkom obaveza u nacionalnoj selekciji izostanci najboljih igrača su poslednjih godina u značajnom porastu.

Srbiji kao zemlji košarke, koja je na kraju prošle sezone imala zvanično najkorisnije igrače NBA lige, Evrolige, prve faze Evrokupa i ABA lige, uvek je u fokusu to ko će na leto da obuče dres sa državnim grbom, a ko neće... Nedavno je najbolji igrač sveta Nikola Jokić još jednom stao na žulj javnosti izjavom da "ne razmišlja trenutno o reprezentaciji", mada su selektor Svetislav Pešić i direktor Dragan Tarlać ubrzo nakon te izjave bili na večeri sa njim, dok je Vasilije Micić u podkastu Na ivici terena odmah uklonio svaku dilemu oko toga da li će igrati za Srbiju na Evrobasketu ili ne...

Izabrane vesti

”Novi talas dolazi počevši od novog selektora Svetislava Pešića pa nadalje. Imamo stvarno dobre igrače, od nadolazećih talenata do već oformljenih igrača koji su lideri u svojim klubovima, što uopšte nije lako. Nije lako da se kao inostrani igrač nametneš u bilo kom klubu. Mene to iskreno raduje i volim da vidim da su naši igrači, gde god da igraju, važan deo kolektiva”, rekao je Micić u podkastu Na ivici terena i dodaje:

”Leto je nešto što mi kao ekipa želimo da iznesemo na najbolji mogući način, a opet, to sam pričao i sa trenerom, smatram da ništa ne treba da se radi na silu. Ko hoće da igra treba da igra iz ljubavi i svog osećaja, a ko ne može to je lični izbor. Mislim da neko dodatno ubeđivanje i moljenje stvara kontraefekat, to se već videlo i to svi znamo. Opet, mi smo košarkaška nacija i sigurno će opet biti nekih komentara, ali iz toga sam isključen. Samo za sebe sam odgovoran, a ostalo šta bude“.

Petak, 19.30: (1,20) Efes (19,0) Alba (5,00)

Odlazak u NBA ligu dečački je san Vase Micića, ali ne krije da želi da se to dogodi pod njegovim uslovima...

”Iskreno, imam želju da odem u NBA, ali na način koji sam rekao i ljudima iz Oklahome, a to je jedino da igram tamo. Ne vidim sebe da odem tamo da bih rekao drugarima iz kraja da sam bio u NBA ligi i da im donesem dres Oklahome. Mene to ne inspiriše. I u Efes sam došao kada je bio poslednji, a imao sam ponude i nekih, možda, zvučnijih imena. Na svom iskustvu sam video da mene inspiriše da igram, da budem deo kolektiva, da dajem svoj maksimum. Ne mora to uvek da bude glavna uloga, ali uvek ću se izboriti za to što mi se pruža i daću svoj maksimum. Sve ostalo nije u mojim rukama. Kažem, sam odlazak tamo ne vidim na način da budem samo deo ekipe. Oni to znaju, iskreno sam im to rekao. Možda to nekome zvuči arogantno i prepotentno, ali tako je“.

O samoj ideji transfera u NBA i odnosu sa ljudima iz Oklahome...

”Nisam baš čuo da NBA liga ‘plače’ za mnom. Šalu na stranu. Ne pratim (šta se priča i piše). Čak ne pratim ni šta se dešava u Evroligi. To mi je olakšavajuća okolnost. To dosta pritiska mlade i igrače mojih godina, ta opterećnost rezultatima, statistikom i ko šta kaže. Prošao sam kroz to u ranoj fazi karijere i znam koliko me je pogađalo. Što se tiče NBA, stvarno ne znam šta se dešava. Imam neki pro forme kontakt sa ljudima iz Oklahome. Oni se interesuju kako sam, kako mi ide u životu, ali i oni mahom znaju sve. Ne može njima ništa da promakne. Moje je da igram...”

U Efes je, kaže, došao sa ugovorom na godinu dana. Sada uveliko krcka četvrtu sezonu...

”Organizacija u klubu je izvanredna. Ljudi se trude da igračima pruže sve najbolje. Svi igrači uživaju maksimalno poštovanje svih u klubu. Od čistača hale do predsednika kluba. Srećan sam ovde. To mi je jedino merilo u životu. Uopšte nisam bio opterećen, ni kada sam dolazio, ni koji mi je grb na grudima, ni koji mi je sponzor na dresu. Prvenstveno gledam taj osećaj sreće i da sam miran. Tri godine sam ovde i produžetak ugovora minulog leta dovoljno govori o svemu. Nadam se da će tako da se nastavi, ne pravim dugoročne planove i idem dan po dan, pa šta bude“, priča Micić za podkast Na ivici terena.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

I drugi srpski reprezentativac iz Istanbula Marko Gudurić takođe je pričao sa našim kolegama, a jedna od tema bila je Fenerovo gostovanje protiv Crvene zvezde kada su ga televizijske kamere prvo “uhvatile“ kako peva svog voljenog kluba pred start utakmice, a onda i kako traži dres Ognjena Dobrića po isteku vremena.

“Pevao sam na zagrevanju i baš mi je bilo lepo. Svaki put kada igram protiv Zvezde uvek je poseban osećaj. Ne mogu ni da opišem, ali je posebno emotivno za mene. Već sam igrao nekoliko puta, sada je bilo malo 'normalnije', ali je poseban osećaj. Ognjen Dobrić je jedan od mojih najboljih drugova još iz mlađih kategorija, Crvene zvezde, FMP, reprezentacije... Znamo se dugi niz godina i ostali smo dobri prijatelji“.

A koliko je teško jednom detetu da prođe mlađe kategorije Crvene zvezde i dođe do prvog tima?

“Svi znaju da sam oduvek navijao za Crvenu zvezdu, to je stvar kućnog vaspitanja. Uvek mi je bio glavni cilj da zaigram za Crvenu zvezdu, ne da ću dostići sve ovo što sam doživeo kasnije. Zvezda je za mene bila cilj. Nije lako, treba mnogo toga da se poklopi kako bi se došlo do prvog tima. Sećam se prve sezone, utakmica protiv Bajerna za prolaz u Top 16 Evrolige, kada su mi navijači skandirali ime, to je bio divan momenat. Moj otac je posle tog meča pustio suzu, bilo je baš emotivno. Uvek je lepo videti ljude u Zvezdi, navijače, a klub će zauvek imati posebno mesto“.



tagovi

Vasilije MicićMarko GudurićKK FenerbahčeAnadolu EfesEvroligakošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara