Ostoja Mijailović (@MN Press)
Ostoja Mijailović (@MN Press)

Mijailović: Nije pošteno zvati nas državnim projektom; da se Partizan ugasio proklinjali bi nas doveka

Vreme čitanja: 6min | ned. 25.02.24. | 12:34

"U trenutku smo kada se borimo za stalno članstvo u Evroligi, prozivke nikome ne idu na ruku", ističe predsednik crno-belih

Nakon trijumfa Crvene zvezde u Mozzart Kupu Radivoja Koraća u javnosti se (ponovo) podigla velika prašina zbog načina na koji se finansiraju najveći košarkaški klubovi u Srbiji, Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet.

Teme se dotakao i predsednik države Aleksandar Vučić, nakon čega su klubovi objavili svoje izveštaje, potom je ispred crveno-belih govorio Nebojša Čović, a sada u ime crno-belih Ostoja Mijailović.

Izabrane vesti

Prvi čovek Partizan Mozzart Beta smatra da bi u javnosti više trebalo da se priča o košarci, nego o poslovanjima klubova.

"Ja sam nekada realno tužan što kada se sklonimo sa parketa pričamo o poslovanju i finansijama. Normalno je da poslovanje bude nešto o čemu će se pričati unutar kluba, a da u javnosti pričamo o košarci. U životu je važno podjednako dobro podnositi i pobede i poraze. Niti se previše radovati kod pobeda, niti previše tugovati zbog poraza", istakao je Mijailović gostujući na TV Prva.

Predsednik crno-belih je istakao da je Crvena zvezda zasluženo stigla do trofeja u Mozzart Kupu Radivoja Koraća.

"Imali smo šanse, vodili smo devet razlike, ali pali smo i Zvezda je pošteno pobedila. A, ovo je već druga ili treća godina da idu iste prozivke, kako sa naše, tako i sa druge strane. Mislim da prozivke prave dosta veliku nervozu unutar klubova, jer nikome nisu dobro došle, pa se to sve nekako promeni u politiku. Ja sam sedam godina na čelu Partizana, mnogo puta smo igrali sa Zvezdom i pobeđivali i gubili. Pobeđivali smo sa 25 razlike i gubili sa 25 razlike. Da li sam tužan kada izgubimo 25 razlike? Naravno, ali nisam neko ko traži alibi kada izgubimo utakmicu. Nimo mi u sportu zbog nas, nego zbog navijača i publike. Moramo da se ponašamo profesionalno", ocenio je Mijailović.

Upitan je Mijailović i za česte prozivke Partizanovih navijača upućenih predsedniku države. Po njegovom mišljenju, reč je o manjini.

"Kako da vam kažem, nikada nisam podržavao uvrede. Ja sam 100 puta izlazio u javnost i govorio da to ne treba da se radi. Nama dolazi mnogo navijača na utakmice, a jedna manjina upućuje prozivke. Ja sam za uvrede ka predsedniku države, članovima drugih klubova, ženama igrača... za sve sam to tražio da se ne radi. Nama i za vređanje predsednika stižu kazne. Milion i po evra smo ukupno za sve ove godine platili za te kazne. Za te pare smo mogli da dovedemo jednog kvalitetnog igrača. Te prozivke treba da prestanu. Mi smo u trenutku kada se borimo za stalno članstvo u Evroligi. Ovakve prozivke nikome ne idu na ruku".

Prvi čovek crno-belih je dodao i da se kao predsednik KK Partizan Mozzart Bet i JSD Partizan uvek javno zahvaljivao državi na pomoći i govorio sa poštovanjem, navodeći da klubovi nisu političke nego sportske organizacije.

"Da li vi stvarno mislite da mi nagovaramo navijače šta da pevaju? Potpuno se pogrešan narativ koristi. Mi nismo politička organizacija, već sportska. U KK Partizan niko nikada nije učestvovao ni na kakvim protestima. Na protestima opozicije su učestvovali kapiteni drugih klubova... Šta je sportska politika? Država koja nam pomaže, uvek izvuče deblji kraj. Ne treba da se time bavimo, treba da se bavimo sportskim stvarima, da uđemo u Evroligu i da dobijemo kompenzaciju za TV prava, mi ih sada ne dobijamo. A sa tribina ne vređaju svi, već jedan deo navijača. I to čine 14-15 godina. Meni je jako važno da to razdvojimo. Uprava KK Partizan ne podržava vređanje bilo koga, a posebno ne predsednika. Ne znam kako uvek dođemo do njega, koji je najviša funkcija u sistemu? Mi smo deo sistema, mali šraf koji je doneo mnogo sreće ovom narodu, isto kao i Crvena zvezda".

Aleksandar Vučić je govorio o ogromnim ulaganjima države u sport, a to je sada potvrdio i Ostoja Mijailović.

"Država Srbija ulaže u košarku, fudbal, vaterpolo i ostale sportove. Nisam siguran da je bilo koja vlast i u Srbiji, a pamtim od devedesetih, više ulagala u sport, a da su klubovi više petljali državu u sport. To je nepravedno, treba da se vratimo na teren košarke. Ja se u javnosti ne bavim alibijima, pravdanjem ili napadanjem, niti to radim bočno, preko društvenih mreža. Uvek sam se zahvalio državi, a najveće kritike od navijača sam dobio zato što se stalno zahvaljujem državi… Srbija je u vrhu kada je u pitanju finansiranje sportskih projekata… Srbija maksimalno ulaže u sport".

Govorio je Mijailović i o detaljima finansijske pomoći države prema crno-belima.

"Izbacili smo tačne podatke. Kada sam došao 2017. godine dobili smo od države 1.200.000 evra Zatim, 2018. je dala 1.800.000, a 2019. 2.700.000. U godini korone, 2020, 4.400.000 miliona evra. Onda dolazi Željko Obradović, kada su svi rekli da je državni projekat i dobili smo 5.100.000 evra. Prošle sezone je Partizan dobio 5.600.000 evra. Za ovu sezonu smo dogovorili šest miliona, tri smo dobili, tri ćemo do kraja sezone. Ove sezone smo dobili pet puta više nego 2017. godine. Tu se vidi da država podržava projekat koji permanentno raste. Tu su i naše zarade od sezonskih karata, ulaznica, prodaje sportske opreme. Pre tri godine smo zaradili 1.800.000 evra, pre dve godine 6.800.000, prošle je to bilo 10.000.000 evra, a ove su naši sopstveni prihodi 14.000.000. Kada sam došao, 33.000 evra prihoda je bilo od karata, a sada je 8.000.000 od karata", napominje Mijailović.

Dodaje predsednik Partizan Mozzart Beta i da je klub od njegovog dolaska 2017. podigao zaradu skoro 50 puta.

"Država je pratila naš rast, podržala ga i sada nam daje pet puta više nego 2017. Ali smo i mi podigli naše zarade skoro 50 puta nego pre sedam godina. I ne interesuje me koliko je država podržala druge projekte. Zahvalan sam na tome. Kažu mi ljudi da sam napravio ime u KK Partizan, a 2017. godine je Partizan bio pred gašenjem i da se to desilo, mene i moja pokolenja bi proklinjali doveka. Kada je došao Željko, došao je iste godine i Piksi, došao je i Kari Pešić. I država je sve to pomogla, zašto to ne reći. Ali to što se koristi narativ da je Partizan državni projekat nije pošteno. Neka onda Zvezda objasni kako je dobila prošle godine duplo više novca od nas, 11.000.000 evra naspram naših 5.600.000".

Pojasnio je Mijailović da nije nesrećan što je i Crvena zvezda dobila pomoć od države.

"I jedni i drugi igramo Evroligu. Ja mogu da pričam samo o poslednjih sedam godina, koliko sam ja u klubu. Mi ne treba da se prepucavamo. Moj posao je da održavam dobar odnos sa državom, da obezbedim sredstva, dobre odnose sa 'tiketingom'. Država je dobro uložila novac. To što ovo neko koristi da se prepucava, to je druga stvar. Neko nekada ima više novca, neko manje, ali to je normalno. Uvek ću biti tu da zaštitim zaposlene u klubu, da reagujem kada je potrebno. Na kraju se nije pričalo o utakmici, a najdeblji kraj je izvukla Crvena zvezda o čijoj se pobedi nije pričalo".

Tema razgovora tokom Mijailovićevog gostovanja na TV Prva bio je i poreski dug crno-belih.

"Još 3.400.000. Objasniću. Potpisali smo sa Poreskom upravom ugovor o reprogramu. Do sada smo uplatili 5.600.000 za porez. Iskoristili smo donaciju koju smo dobili od navijača. Ostala je još glavnica državi Srbiji, od 3.400.000 miliona i tada ćemo ukupno isplatiti sve. Mi ćemo ove sezone ukupno uplatiti na ime poreza čak 9.000.000", naveo je predsednik Partizan Mozzart Beta.


tagovi

ABA ligaKK PartizanEvroligaOstoja Mijailović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara