Foto: ABA liga, FIBA
Foto: ABA liga, FIBA

Mika - nastavak Trinkijerijeve ideje

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.08.20. | 16:51

Opet će Partizan igrati bez teških centara

Nije to bila početna ideja Andree Trinkijerija. Videli smo to po dovođenju Artjoma Parahovskog, visokog centra i Vila Mozlija kao nižeg, kao nadogradnju na Nikolu Jankovića. Želeo je da ima raznolikost ispod koša, te da menja napad i odbranu u odnosu na protivnika. Da može da igra i “small ball” i sa klasičnim visokim centrom, koji je, usput rečeno, papreno koštao. Ipak, kada je Parahovski počeo da pokazuje da nije za Partizan, a niski igrači koji igraju sa loptom postali prebrzi za njega, Partizan se okrenuo bržoj košarci. I pogodio u centar.

Prvi centar postao je Mozli (samo 203 centimetra), zatim je doveden i Mekadu koji je visok 206 centimetara i time je Trinkijeri utabao novi pravac Partizanove igre. Bez istaknutog visokog igrača. Čak je i Nikola Janković 205 centimetara i u karijeri je igrao i na četvorci i petorci.

Izabrane vesti

Kada je Mekadu otišao na kraju sezone, a za njim i Trinkijeri, postavilo se pitanje - kakvog će sada centra Partizan tražiti? Kakvog stila? Sve je to potrajalo i na kraju smo dobili odgovor - nastavljena je Trinkijerijeva ideja sa niskim centrom visokim 208 centimetara. Potpisao je zvanično Erik Mika.

Kao jedna od glavnih pozitivnih tačaka prilikom izbora Vlade Šćepanovića za trenera pominjala se upravo ta mogućnost nastavka svega od prošle sezone. Partizan ne može da prežali što se sve završilo kako jeste, tako da mu ova sezona, sa sačuvanim grom ekipe, dođe kao nastavak prošle sezone. I dovođenje Mike, barem po njegovoj visini, nastavak je cele te priče.

I sve nam to govori da će Partizan opet igrati na temeljima prošle sezone, sa četiri dokazano dobra igrača na lopti kao što su Mekintajer, Gordić, PejdžJaramaz, te pokretnim centrima. Dodajmo i da je Partizan vratio Stefana Jankovića sa pozajmice i tako dobio na visini na poziciji četiri sa njegovih 211 centimetara, ali je ostao bez Birčevića i njegovih 210 pa se to donekle „potire“.

Šta Partizan dobija sa Mikom?

Dobija igrača koji stilom igre može da se, zbog svega navedenog, uklopi u ekipu. U kojoj će meri to uraditi, to naravno niko ne može da zna.

Solidno se otvara iz pik en rola i to je jako važan detalj. Jer, Partizan je prošle sezone mnogo napada, najveći broj napada, fokusirao na igru iz pika, zato su važni i pomenuti niski igrači koji su to sjajno vrteli kao što su Gordić, Jaramaz i Volden, te brzi centri koji imaju dovoljno dobar rad nogu kao što je svakako Mozli.

Deluje da je Mika malo teža varijanta centra od Mozlija, malo je tromiji, ali opet ima brzinu i mogućnost odmotavanja iz pika. Dakle, neko srednje rešenje. Može da odigra leđima bolje nego Mozli, što ruku na srce i nije teško, ali nema previše snage, da poput onih pravih robusnih centara unese i loptu i protivnika u koš. Ili odbrani iste takve. Istina, takvih centara je na globalnom nivou sve manje i manje.

Naravno da ima dosta mesta za napredak, defanzivne kretnje su svakako nešto na čemu treba da radi, ali dosta će zavisiti i kako će Šćepanović, uz svoje pomoćnike, uspeti da ga ugrade u postojeću ekipu koja je sada kompletirana.

Mika je u sezoni 2019/20, u razvojnom timu Kingsa, prosečno imao učinak od 18,7 poena i 11,9 skokova za 30,7 minuta na terenu. Njegov potpis oduševio je i Bogdana Bogdanovića, vedetu Sakramento Kingsa i velikog bivšeg igrača Partizana. I to može navijačima crno-belih da nagovesti da se radi o dobrom igraču.

Vau! Idemo! Velika stvar. Čestitam i srećno, brate”, napisao je Bogdanović na Tviteru.

Za kraj, jedna zanimljivost:

Mika je završio Brigam Jang univerzitet, na kome je studirao i legendarni Krešimir Ćosić... Taj univerzitet je inače poznat po tome što svaki njegov "polaznik" mora da promeni veru i postane mormon. Mika je kasnije i preuzeo ovaj vid verovanja, te učestvovao i na nekim misijama dok je igrao u Italiji.

U Partizan je došao zbog košarke, a u Beograd bi trebalo uskoro da stigne i priključi se potom saigračima na pripremama. Partizan je kompletirao tim za predstojeću sezonu.

PARTIZANOV ROSTER ZA SEZONU 2020/2021

Bekovi: Kodi Miler-Mekintajer, Markus Pejdž, Nemanja Gordić, Ognjen Jaramaz;

Krila: Rade Zagorac, Nemanja Dangubić, Brajan Angola, Uroš Trifunović;

Krilni centri i centri: Stefan Janković, Novica Veličković, Rašon Tomas, Nikola Janković, Vilijam Mozli, Erik Mika;

Mladi igrači: Dušan Tanasković, Luka Tarlać, Nikola Radovanović, Lazar Stefanović

Treneri: Vlado Šćepanović, Aleksandar Matović, Dejan Džoli Mijatović


tagovi

Erik MikaAndrea TrinkijeriVlado Šćepanović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara