Milan Tomić (©Starsport)
Milan Tomić (©Starsport)

Milan Tomić: U šoku sam, na Dudu si uvek mogao da se osloniš

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.09.21. | 11:02

“Nije bio sam trener na terenu, već i životni učitelj”, kaže bivši šef struke Crvene zvezde i prijatelj pokojnog Dušana Ivkovića

Veliki trener, veliki profesor košarke, veliki čovek, veliki prijatelj. Polako, kao da još ne može da se pomiri s činjenicom da ga više nema, jedna srpska legeneda Olimpijakosa Milan Tomić u nekoliko reči pokušava da opiše veličinu Dušana Ivkovića uz kojeg se oba puta peo na krov Evrope.

Izabrane vesti

"Rado bih vam pričao... Ali, razumite me... U šoku sam. Veliki gubitak za evropsku i svetsku košarku. Napustio nas je veliki trener, veliki profesor košarke, veliki čovek i moj veliki prijatelj", ne stidi se tuge Tomić za prijteljem i učiteljom čije je prive košarkaške časove pohašao u prvom polovini 1996. godine.

Iz te prve zajedničke saradanje u Olimpijakosu, od 1996. do 1999. godine, kada je Milan bio igrač, nije samo izlivena tripla kruna (1997), jedina u istoriji kluba, nego je izrastalo veliko prijateljstvo koje je kasnije samo učvršćeno.

"Duda nije bio samo trener na terenu, već je bio i životni učitelj mnogim igračima. Brinuo se o nama dok smo stasavali, trudio se da postanemo bolji igrači, ali i ljudi".

Tomić je imao sreću da uči od Ivkovića i kasnije kao pomoćni trener, od 2010. do 2012. godine kada se veliki stručnjak vratio da ponovo uzdigne Pirejce do košarkaškog Olimpa.

"Do njegovog prvog dolaska u klub, Olimpijakos je bio veliki grčki klub, ali sa Dudom na klupi osvojio je kontinentalnu titulu i postao evropski gigant. Slično je bilo i kada se vratio. Učvrstio je trofejno temelje kluba, ponovo smo bili šampioni Evrope".

I kasnije, kada se odlučio za ulogu glavnog trenera, Tomić je želeo da čuje Dudin savet.

"Bili smo porodični prijatelji. Uvek sam mogao da se posavetujem sa njim. Tako je bilo i kada sam stigao u Zvezdu. Jednostavno Duda je bio tip osobe na koju ste mogli da se oslonite gde god se nalazili i bilo kada i ne samo kada je košarka bila u pitanju, što pokazuje njegovu širinu i veličinu. Nedostajaće, ali ostaje njegovo ogromno nasleđe koje nije podario samo Olimpijakosu i srpskoj košarci, već celom svetu", dodao je Tomić.



tagovi

Dušan IvkovićMilan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara