Milenko Tepić (©MN Press)
Milenko Tepić (©MN Press)

Milenko Tepić: Odmorni Lesor više znači Partizanu nego Dek Realu

Vreme čitanja: 6min | čet. 04.05.23. | 08:37

“Uprkos tome što je Real povratio deo samopouzdanja, ima i Partizan na čemu da bazira svoje samopouzdanje i veru da može da dobije večeras“, kaže za Mozzart Sport novi potpredsednik KSS za mušku košarku

Posle nezapamćenog, tragičnog događaja u pucnjavi koja se dogodila u jednoj osnovnoj školi na Vračaru malo šta je važno osim toga kako da se život vrati u normalu i povrati vera u sistem. Nije lako nastaviti dalje, ali u pretrpanom kalendaru košarkaških klupskih takmičenja nije ostalo prostora da se četvrti susret plej-ofa Evrolige između Partizan Mozzart Beta i Real Madrida pomeri.

Crno-beli se spremaju da materijalizuju drugu šansu za prolaz na Fajnal-for, mada su misli usmerene i ka porodicama pogođenim košmarnim scenama. Partizan Mozzart Bet u novi okršaj sa Real Madridom (TV Sportklub, 20.30) ulazi sa jasnom idejom da izbegne povratak serije u Španiju, a nekadašnji as i reprezentativac Milenko Tepić kaže da je tako malo nedostajalo igračima Željka Obradovića da sve završe u utorak uveče.

Izabrane vesti

“S obzirom na sve okolnosti, Partizan je odigrao prilično dobro, čak je bio jako blizu da pobedi. Odlučio je jedan šut, jedna trojka“, priča Tepić za Mozzart Sport.

Kakav je utisak kompletne utakmice?

“Partizan je nošen dobrom atmosferom publike dobro otvorio utakmicu, Real sa izuzetno dugačkom klupom, plus Tavares se vratio, što se ispostavilo kao ključni detalj utakmice jer je bio najvažniji igrač na terenu, uspeo je da se podigne i vrati, da uspostavi ritam. Ulazak Serhija Rodrigeza pred kraj prve i početkom druge četvrtine povezao je igru Reala i našli su napadački ritam. Menjali su i odbranu, kao što smo već videli u Madridu, videli ste da su dugo stajali u zoni što je, objektivno, jako nezgodno imajući u vidu da Real ima igrača Tavaresovih karakteristika jer jako dobro zatvara reket i zatvara šuteve blizu koševa“.

Dosta je fokusa bilo na zonskoj odbrani 2-3, da li će biti i koliko efektna u četvrtak uveče, s obzirom na to da je sada "pročitana" ideja Reala?

“Imao je Partizan problema sa tom vrstom odbrane, da nađe dobro rešenje. I dalje mislim da je Partizan odigrao jako dobru utakmicu, bio blizu pobede, žao mi je što do toga nije došlo, ali evo već u četvrtak sledeće odlične šanse da se zatvori serija s obzirom da će se Lesor vratiti. Nadam se da će rezultat biti bolji nego što je bio u utorak“.

Koliko može Željka Obradovića i navijače da hrabri činjenica da je odigrana ovako tesna utakmica bez dvojice ponajboljih igrača, uzimajući u obzir i izostanak Kevina Pantera?

“Utakmica je ušla u jedan posed. Da se, kojim slučajem, desilo ono što nije, da igrač Partizana ubaci takav šut, a imali smo nekoliko napada na 77:75 i 77:77 koje nismo uspeli da realizujemo. Dosta važan šut Ledeja sa penala koji je zamalo izašao, pa pokušaj Trifunovića da vrati 'tip in', to je sve moglo da prelomi utakmicu u našu korist. Jako je teško očekivati da dobijete Real u tri vezane utakmice za ovako kratko vreme, pogotovo ako kažemo da je Partizan, objektivno, bio u okrnjenom sastavu s obzirom na izostanak Lesora i Pantera“.

Crno-belima se vraća Matijas Lesor, Realu Gabrijel Dek...

“Povratak Lesora, pogotovo odmornog Lesora, koji nije igrao od četvrtka uveče, značiće mnogo više za Partizan nego povratak Deka, koji je nesumnjivo jako važan igrač, za Real“, kaže nekadašnji reprezentativac i dodaje:

“Način na koji Partizan igra u poslednje vreme, zaista daje veru i optimizam da u četvrtoj utakmici može da napravi, da ne kažem čudo, ali da pobedi Real i plasira se na Fajnal for. Verujem da je to malo ko očekivao na samom početku sezone. Partizan, gledajući objektivno rezultate i način igre u drugom delu sezone, to zaslužuje i verujem da će za to uspeti da se izbori na ovoj utakmici“.

Postoji li strah da se energija serije prebaci na stranu Real Madrida, odnosno da gosti dobiju novu dozu samopouzdanja?

“Igrači Reala imaju samopouzdanja svakako. U nekoj meri je bilo poljuljano, jer nisu očekivali ono što se desilo u Madridu. Sve su to iskusni igrači, sa jednom od najvećih tradicija u celoj Evropi, najviše evroligaških titula... Celokupno iskustvo, igrača, kluba i organizacije ovako velikih utakmica postoji. Ne mislim da će oni povratiti neko veliko samopouzdanje ovom pobedom. Da, oni sada vide šansu da vrate seriju u Madrid, jer objektivno sledeća utakmica biće mnogo lakša za Partizan da dobije, nego eventualnu petu. Ni to nije nemoguće, već smo videli da Partizan može da slavi u Madridu. Lično verujem da Partizan ima veće šanse za pobedu u Areni, nego u Madridu i zato se nadam da do petog meča neće ni doći. Uprkos tome što je Real povratio deo samopouzdanja, ima i Partizan na čemu da bazira svoje samopouzdanje i veru da može da dobije večeras“.

Kao nekadašnji as, možeš da kažeš verovatno nešto više o igri spoljne linije Real Madrida. Duško Vujošević je nedavno rekao da su “iskusni igrači malo prezreli, dok mlađi igrači tek treba da dostignu taj nivo kvaliteta“. Videlo se da su Rudi Fernandez, Serhio Ljulj i Ćaćo Rodrigez i dalje jako važni faktori, dok su Mario Hezonja i Džanan Musa u utorak imali neke ozbiljne promašaje...

“Ukratko, saglasio bih se sa Duletom“, poručuje ukratko novi potpredsednik za mušku košarku KSS, pa obrazlaže:

“Moj utisak je da je Real tražio istinskog lidera, na spoljnim pozicijama. U prvoj utakmici je to bio Dek, koji nije tipično igrač sa spoljne pozicije jer igra trojku i četvorku. Musa je čini mi se najbolji strelac ekipe, igra odlično celu sezonu, ovu seriju igra nešto slabije. Najveću kreaciju i učinak spolja Real je verovatno očekivao najviše od njega. S obzirom da se to ne dešava ili nije dešavalo u prethodnim utakmicama, pokušavalo se sa drugim rešenjima. Rudi je u drugoj utakmici odigrao jako dobro, po meni jako važnu ulogu u trećem meču odigrao je Rodrigez, a igrač koji je odskočio i ono što je Realu nedostajalo u prethodnim susretima je ono što je pokazao Vilijams Gos. On je bio prevaga spolja, našao rešenja iz igre jedan na jedan, pogodio jako važan šut na kraju, pre toga neke šuteve u drugom poluvremenu. Real ima jako dugačak roster, videli te da se Kozer ne skida, Abalde ne ulazi u igru iako su obojica igrači koji svojim kvalitetom umnogome mogu da promene tok utakmice. Nadam se da se to neće desiti. Ljulj, Ćaćo i Rudi nisu igrači kakvi su bili pre nekoliko godina, ali u jednoj utakmici mogu da uđu i svojim kvalitetom naprave jako važne stvari za svoj tim“.

Željko Obradović sada ima važan zadatak pred sobom, da spremi ekipu da odgovori na Realov izazov. Koliko će njegovo taktičko iskustvo, znanje i sve što je napravio kroz karijeru imati prevagu?

“Kada me novinari pitaju za Željka Obradovića, nekada se osećam nedovoljno kompetentno da govorim o njemu i svemu što je uradio. Dovoljno je pogledati iskustvo, broj ovakvih utakmica, trofeje... Samopouzdanje koje donosi igračima, sve stvari koje je uradio u karijeri nisu slučajne, verujem da će Željko da se adaptira i nađe rešenje. U to niko ne treba da sumnja“.

Podsetimo, utakmica koja je na programu od 20.30 uz prenos na Sportklubu počeće minutom ćutanja zbog jučerašnje tragedije u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Neće biti dozvoljeno ni puštanje muzike, kao ni sadržaj zabavnog karaktera.

EVROLIGA, ČETVRTFINALE

Četvrtak

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (hen -5,5) Monako (3,20)

/rezultat u seriji 1:2/

20.30: (2,00) Partizan Mozzart Bet (hen -0,5) Real Madrid (2,10)

/rezultat u seriji 2:1/

Petak

19.45: Fenerbahče – Olimpijakos

/rezultat 1:2/

Dalje prošla: Barselona




tagovi

Milenko TepićKK PartizanPartizan Mozzart BetKK Real MadridMatijas LesorEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara