Nikola Milutinov, ©MN Press
Nikola Milutinov, ©MN Press

Milutinov pošao putem Teodosića, Papalukasa, Hajnsa, Ercega...

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.06.20. | 18:05

Ko je sve igrao za Olimpijakos, pa kasnije u CSKA?

Nikola Milutinov je jutros potpisao ugovor na tri godine sa CSKA, čime je stavio tačku na petogodišnji boravak u Pireju. Ovo je bilo leto promena za njega, spekulisalo se danima da će u Moskvu, a na kraju se to ispostavilo kao tačno. Kao jedan od najboljih centara Evrolige pojačao je aktuelnog šampiona.

Protekle sezone beležio je 10,3 poena, 8,2 skoka i 1,2 asistencije i to ga je preporučilo ruskom timu. Naravno, ovo nije prvi put da odlični igrači idu iz Olimpijakosa u CSKA, a Eurohups se upravo pozabavio tom temom i prelistao je ko je sve iz Pireja išao za Moksvu, direktnim ili indirektnim putem.

Izabrane vesti

ZVANIČNO: Milutinov prešao u CSKA

Srpski košarkaš je na ovaj način krenuo stopama kojima su išli i njegovi zemljaci Miloš Teodosić i Zoran Erceg, ali i recimo Kajl Hajns i legendarni Teodoras Papalukas.

Evo kakav su oni učinak imali:

TEODORAS PAPALUKAS

Papalukas, ©Star SportPapalukas, ©Star Sport

Bila je to 2002. godina. Papalukas je odigrao jednu godinu u crveno-belom dresu, da bi kasnije šest sezona, od 2002. do 2008. godine igrao za CSKA. Da bi se, interesantno, opet vratio u Olimpijakos gde je igrao tri godine.

Papalukas je osvojio dve titule Evrolige sa CSKA, postao je "Car" tog kluba i ispisao je istoriju sa ruskim timom. U ovom timu iz Moskve Papalukas ima status legende, i dalje ga obožavaju, a voleli su njegovu etiku i kompetitivne kvalitete koji su pomogli značajno Armejcima da dođu do titule prvaka Evrope.

Jedini se, od svih igrača na listi, vratio u Olimpijakos, pa je opet po drugi put, posle sezone u Makabiju, zaigrao još jednu sezonu u CSKA (2012/2013). Sinonim je za povezanost CSKA i Olimpijakosa, a igrao je za oba tima u dva navrata.

MILOŠ TEODOSIĆ

Teodosić, ©MN PressTeodosić, ©MN Press

Teodosić je stasao u Olimpijakosu, odrastao je u ovom klubu, postao čovek, a i potvrđena investicija braće Angelopulos koji su prepoznali njegov talenat. Nisu pogrešili.

Sa 20 godina je stigao u Pirej, ali su mu bile potrebne dve godine dok nije došao na sam vrh Evrolige. Nije osvojio titulu sa Olimpijakosom, ostao je u timu do 2011. godine (četiri godine u klubu), a tog leta, kada je Oli smanjio budžet, prešao u CSKA.

Odigrao je šest godina za Armejce, postao legenda kao i Papalukas. Slična je to priča. Na kraju je 2016. uspeo da odvede CSKA do titule koju je zaslužio. Okitio se titulom prvaka Evrope, sećamo se tompusa i nakrivljenog kačketa.

Zna Itudis šta mu donose srpski igrači i nije čudo što je doveo Milutinova...

ZORAN ERCEG

Erceg nije direktno išao iz Olimpijakosa u CSKA, već je između nosio dres Bešiktaša, a 2012. godine je stigao u glavni grad Rusije.

I on je kao i Teodosić stigao u Pirej iz FMP-a, kada je bilo i plaćeno obeštećenje. Nije baš doprineo Olimpijakosu na tom nivou na kom jeste Teo, ali je pomogao timu da se vrati na Fajnal for 2009. godine sa veoma bitnom trojkom u Madridu protiv Reala. Ali je posle pozajmljen Panioniosu jer je Linas Kleiza dobio prednost.

Erceg je prešao u CSKA u sezoni 2012/2013 i tamo se zadržao jednu sezonu. Kasnije je odigrao još dve sezone u Galatasaraju i tada završio karijeru sa 30 godina. Bio je u karijeri šampion VTB lige, lige Rusije, Euročelendža, Turske, ABA lige, a osvajao je i kup Turske, Grčke i Srbije dva puta.

KAJL HAJNS

Hajns, ©MN PressHajns, ©MN Press

Zanimljivo je da je ovog leta Kajl Hajns prešao iz CSKA u Olimpiju iz Milana, a da je u redove Armejaca 2011. godine stigao upravo iz Olimpijakosa. I na njegovo mesto je sada stigao Milutinov, opet iz Olimpijakosa. Očigledno u Moskvi misle da je to dobitna formula - dovesti centra iz Pireja.

On je na neki način napravio novu pomamu kao nešto između četvorke i petice. Jako je snažan, pa mu je to pomoglo da dominaciju iskaže kroz osvajanje četiri Evrolige. Dve sa Olimpijakosom, dve sa CSKA.

Kao i Teodosić i Hajns je prešao iz Olimpijakosa u CSKA, a posle ušao u tim decenije Evrolige.

Sada je možda red na Milutinova da na pravi način odmeni Hajnsa u Moskvi.

...

Od igrača koji su još igrali za Olimpijakos, pa kasnije (direktno ili ne) u CSKA, izdvajaju se i Danijel Heket, Janis Strelnijeks, Otelo Hanter i Aleksej Savrašenko.

Nadamo se da će Milutinov ući među one najuspešnije poput Teodosića, Papalukasa i Hajnsa...



tagovi

Nikola Milutinov

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara