Luka Mitrović protiv Budućnosti (Foto: MN Press)
Luka Mitrović protiv Budućnosti (Foto: MN Press)

Mitrović pokrenuo crveno-belu mašineriju, Zvezda sa surovih +41 u Podgorici izborila finale ABA lige

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.05.23. | 21:48

Crvena zvezda prekinula negativnu tradiciju i prvom plej-of pobedom u Morači obezbedila deveto učešće u borbi za trofej regionalnog šampiona

Počela je Budućnost dobro utakmicu pred svojim navijačima. Igrala sa velikom energijom, dobrim rešenjima u napadu stigla do osam poena prednosti u ranoj fazi, ali posle pet minuta igre Crvena zvezda je počela da uspostavlja kontrolu preko večeras nezaustavljivog Luke Mitrovića - i do kraja je igrao samo jedan tim. Puleni Duška Ivanovića su uhvatili priključak do isteka prve deonice, a onda od druge konstano uvećavali prednost. Nisu se zadovoljavali ni sa viškom od 20, pa ni 30 poena i na kraju su prosto pregazili šampiona Crne Gore i plasirali se u deveto finale ABA lige - 56:97.

Košarkaši tima sa Malog Kalemegdana su tako do finala stigli bez poraza u doigravanju. Posle 2:0 protiv Zadra, identičnim učinkom u polufinalnoj seriji savladali su i sastav iz Podgorice, s tim što su protiv jednog od najvećih regionalnih rivala u dve utakmice slavili sa gotovo 80 poena razlike (+79).

Izabrane vesti

Nije oboren rekord regionalnog takmičenja kada su u pitanju najubedljivije plej-of pobede. Na vrhu je i dalje trijumf Zvezde nad Plavima u petoj utakmici finala 2019. godine, kada je pred svojim navijačima bila bolja 97:54. Ipak, ovo je bez sumnje najveća pobeda srpskog šampiona nad crnogorskim u Morači. Ukupno tek sedma na Jadranu, prva u završnici posle sedam poraza na plej-of gostovanjima u Podgorici. Malo je reći da je Zvezda u dominantom maniru izborila mesto u borbi za trofej, gde će se susretsti sa boljim iz polufinalnog okršaja između Partizan Mozzart Beta i Cedevite Olimpije.

Kao i u prvoj utakmici ovih timova od pre devet dana, Crvena zvezda je meč okončala sa 12 strelaca. Prednjačio je Luka Mitrović sa 17 poena i pet skokova, što je izveo za manje od 11 i po minuta na parketu, te je sa indeksom korisnosti 23 poneo zvanje igrača utakmice. Nastavio je iskusni centar da oduševaljava zvezdašku javnost, pružao je sjajne partije tokom čitave sezone, bio jedan od najkonstantnijih igrača Ivanovićevog sastava, a izgleda da je najbolje ostavio za kraj.

Na kraju je drugi najefikasniji bio Filip Petrušev sa 14 poena, 13 je ubacio Nemanja Nedović (4 sk, 18 in), dok je vrlo dobar bio i Hasan Martin sa 12 i tri blokade (indeks 19). Luka Vildoza je još jednom odlično iskoristio minutau i za manje od 12 minuta ubacio 10 poena, uz tri asistencije, dva skoka i jednu ukradenu loptu, a pritom je promašio samo jedan šut (2/2 za dva, 1/2 za tri i 3/3 sa linije penala). Sve to bez izgubljenih lopti za indeks 15.

Fakundo Kamapco je bez dileme odigrao najslabiju meč u crveno-belom, ali ni to nije sprečilo podmazanu Ivanovićevu mašinu da dominantno dođe do 15. vezane pobede. Argentinac se od starta mučio, rivali su igrali vrlo agresivnu odbranu na njemu, a u trećoj četvrtini se i nezgodno sudario sa Benom Bentilom i ostao bez vazduha, pa se više nije vraćao na terenu. Na kraju, pet poena i dve asistencije, uz tri izgubljene lopte.

Nemoć crnogorskog tima oslikava i činjenica da je imala samo jednog igrača sa dvocifrenim učinkom, Igora Drobnjaka koji je postigao 11 poena. Alfa Kaba je svih osam ubacio u prvoj deonici, Džej Džej O'Brajen je postigao devet.

----------------------------------

- ABA LIGA (POLUFINALE) - DRUGA UTAKMICA -

BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 56:97

(26:24, 8:23, 11:29, 11:20)

Dvorana: Sportski centar Morača (Podgorica)

Sudije: Matej Boltauzer, Milan Nedović, Denis Hadžić

Budućnost: Rejnolds 5, Bel Hejns 2, Atić 4, Kaba 8, Lekomt, Lazić 6, O'Brajen 9, Ilić, Jagodić Kuridža 4, Drobnjak 11, Grin 5, Kamenjaš 2

Crvena zvezda: Vildoza 10, Kampaco 5, Mitrović 17, Lauić 2, Martin 12, Dobrić 7, Ivanović 6, Nedović 13, Marković 2, Kuzmić 3, Petrušev 14, Bentil 6

----------------------------------

Dobro je Budućnost otvorila meč. Od starta se videla jasna namera ekipa Petra Mijovića da poene traži iz reketa i to joj je polazilo za rukom. Kaba je dobijao duele sa Kuzmićem, O'Brajen rešavao situacije jedan na jedan sa Petruševim. Na drugoj strani, Kampaco je počeo u kontra ritmu, velikim delom i zbog agresivne odbrane rivala, koja se oslikava i kroz tri brza faula nad plejmejkerom Crvene zvezde. Balans su crveno-beli uspostavili tek ulaskom Luke Mitrovića na parket umesto Kuzmića i Luke Vildoze umesto zemljaka, pa je prednost Podgoričana od osam poena razlike brzo počela da se topi. Mitrović je od ulaska u igru na 04:32 do kraja uvodnog kvartal počeo da pravi velike probleme rivalu. Rešavao je sve situacije pod košem rivala, kontrolisao skok. Zajedno sa Vildozom, koji je imao dva veoma efektna prodora, prokrenuo je rezultata po ulasku u poslednji minut, ali je domaćin posle trojke Grina uspeo da dočeka prvi odmor sa minimalnim viškom (26:25). Mitrović je za pet i po minuta ubacio 12 poena, uz četiri uhvaćene lopte!

Gde je stao u prvoj, nastavio je u drugoj deonici, pa je iskusni centar sa četiri brza poena očas doneo svom timu prednost. Ovorila je Zvezda drugi kvartal serijom 9:0, pa je Mijović morao da reaguje tajm-autom. Nakratko se Budućnost konsolidovala, ali je ubrzo Ivanovićeva ekipa nastavila da uvećava prednost. Martin je vezao četiri poena, pa je tim sa Malog Kalemegdana posle trojke Nedovića prvi put stigao i do dvocifrenog viška na 04:34 do kraja prvog poluvremena (30:41). Nanizao je Martin još četiri poena za plus 15 na ulasku u poslednja dva minuta druge četvrtine. Sveo je domaćin zaostatak na 11 poena posle trojke O'Brajena, ali je potom usledila tehnička za Mijovića, pa je i Ilić faulirao Nedovića koji je pogodio tri vezana bacanja za 34:48 u korist branioca trona posle 20 minuta igre.

Briljirao je Mitrović u prvom poluvremenu sa 16 poena i pet skokova za nešto više od sedam minuta (indeks 21), dok je dvocifren bio i Nedović sa 11 poena. Kod Budućnosti devet poen O'Brajena, osam Alfe Kabe (u prvoj četvrtini).

Nastavila je ekipa Duška Ivanovića da uvećava prednost, tako što je sakrila rivalu pogled ka košu i na drugoj strani staloženo dolazila do dobrih rešenja. Aktivirao se i Kampaco sa pet vezanih poena, otišla je razlika preko 20 poena, a posle trojke Vildoze na semaforu je stajalo 36:65. Podgoričani su posle dobre prve deonice postigli 10 poena za gotovo 15 minuta košarke u svojoj dvorani. Koliko je Zvezdi sve polazilo za rukom oslikava i pogodak Hasana Martina sa poludistance. Nije mnogo takvih šuteva ni uzeo ove sezone, ali je ovoga puta pogodio. Nakon toga je promašio otvoreno zakucavanje, pa je Ivanović odmah pozvao tajm-aut, iako je prednost njegovog tima iznosila 29 poena. Iz tajm-auta su crveno-beli priveli treći kvartal kraju sa 7:4 i na poslednju pauzu otišli sa nedostižnih 45:77.

Nije ni to bilo dovoljno Ivanovićevoj ekipi, koja je do kraja "ispoštovala" rivala i odigrala u visokom ritmu. Indisponirani košarkaši Budućnosti nisu uspevali da pariraju, pa je razlika nastavila da raste. Nemoć domaćina oslikava se i kroz samo dva postignuta poena za sedam minuta igre u odlučujućem kvartalu. Predali su se puleni Petra Mijovića i na kraju doživeli jedan od najtežih poraza u istoriji plej-ofa ABA lige.

ABA LIGA (POLUFINALE) - DRUGA UTAKMICA

Utorak

Budućnost - Crvena zvezda 56:97

/Drobnjak 11 - Mitrović 17/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaDuško IvanovićLuka MitrovićLuka VildozaNemanja NedovićFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara