Košarkašice Srbije (Starsport)
Košarkašice Srbije (Starsport)

Mlade košarkašice spremne da preuzmu bitne uloge: Možemo da budemo bolje od prethodne generacije

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.02.22. | 16:33

"Imamo još mnogo da radimo. Spremaćemo se tokom leta, znamo šta treba da popravimo", poručila je Jovana Nogić

Navikli su ljubitelji ženske košarke u Srbiji da gledaju godinama ista lica u reprezentaciji. Sada kada je na red došla postepena smena generacija, moraće polako da se privikavaju na neke mlađe devojke... Na kvalifikacionom turniru u Beogradu publici se predstavila šestorka koja nije bila na glavnim akcijama tokom prethodne godine - Evropskom prvenstvu u Valensiji i Olimpijskim igrama u Tokiju. Nju čine Kristina Topuzović, Jovana Nogić, Ivana Katanić, Maša Đorđević, Sanja Mandić i Ivana Raca.

Neke od navedenih košarkašica su već imale priliku da odu na veliko takmičenje, neke su samo trenirale sa reprezentacijom poslednjih godina - ali svakako se od njih očekuje da tek ostave značajan trag. Trenutno su presrećne jer su bile deo tima koji je na kvalifikacionom turniru ostvario tri pobede i izborio plasman na Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

"Utisci su fenomenalni, hvala navijačima koji su došli u velikom broju na sve tri utakmice. Mislim da smo im se odužili na najlepši mogući način, drago nam je što smo obezbedile vizu sa sve tri pobede", prokomentarisala je Sanja Mandić koja je bila član reprezentacije na SP 2014. godine. "Značilo mi je iskustvo koje sam tada dobila - svako takmičenje, svako okupljanje mnogo je bitno za naše karijere. I tada je ekipu krasila ta borbenost, karakter - nije se promenilo. A verujem da će tako i ostati u budućnosti. Ovde smo imale cilj da ostvarimo sve tri pobede, ali smo znale da je svaki protivnik težak na svoj način jer su tri ekipe potpuno različite. Morale smo na svakom susretu da budemo 100 odsto koncentrisane. Vratilo nam se sve na pravi način".

Priliku da ponovo zaigra za reprezentaciju dobila je Kristina Topuzović, koja je bila u sastavu Srbije prilikom osvajanja zlatne medalje u Budimpešti 2015. godine. Ona veruje da ovaj tim može da ide samo napred...

"Naravno da uvek može bolje, jer je ovo nova ekipa sa nekoliko starih igračica. Mi smo se potrudile da se uklopimo i da radimo dobro. Za Sidnej ćemo pokušati da se spremimo što bolje".

Odlično se tokom ove akcije pokazala Jovana Nogić, koja će sigurno u budućnosti biti važan šraf.

"Imamo još mnogo da radimo. Spremaćemo se tokom leta, znamo šta treba da popravimo", poručila je Jovana Nogić.

Beogradska publika je tokom prethodnih dana mogla bolje da upozna i tri igračice rođene 1999. godine - Minu Đorđević, Ivanu Katanić i Ivanu Raca.

"Mislim da smo unele pozitivnu energiju, tako su nam rekle starije saigračice, ako nisu slagale", uz osmeh je rekla Ivana Katanić.

U reketu je šansu dobila Mina Đorđević, čak veću nego što je očekivala.

"Kada se Dragana Stanković povredila znala sam da ću imati bitniju ulogu. Svaka od nas ima neki zadatak u repezentaciji, tako da kada uđemo na teren samo treba da ispunimo ono što selektorka traži od nas. Nama su ovo prve veće utakmice u seniorskoj reprezentaciji, pa nam baš znači što je pred našom publikom i što su mogli prijatelji i porodica da dođu da nas podrže".

StarsportStarsport

Ivana Raca kaže da su znale šta da očekuju jer su imale dobru pripremu.

"Naučile smo filozofiju selektorke tokom prethodne tri godine koliko smo tu. Sad nam je pružila priliku priliku, a mi smo bile spremne da pomognemo ekipi i da uradimo šta god treba. Bilo je treme, ali samo pozitivne zbog publike koja je došla da nas podrži. Drago nam je posle dugačkog perioda bez gledalaca zbog korone što opet igramo u popunjenoj hali".

Katanićeva veruje da novi tim Srbije može mnogo i da su ove tri pobede samo početak nečeg lepog.

"Očekujem da se dobro spremimo tokom leta i da se uvek borimo, jer je to naš zaštitni znak. Treba dobro da se uigramo, jer sad nismo imale mnogo vremena za to. Čeka nas dugo leto i radujemo se tome. Ne opterećuje nas što smo tako dobru generaciju nasledile, to nam je samo dodatan podstrek i motiv. Treba da održimo taj nivo, da nastavimo tim putem pa ako je moguće da budemo i bolje. Mislim da je i to moguće. Zlato na Svetskom prvenstvu do sada nije osvojeno", uz osmeh je poručila Katanićeva.




tagovi

Kristina TopuzovićIvana Raca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara