Srpski košarkaši (©FIBA)
Srpski košarkaši (©FIBA)

Momci, mi smo srećni što vas imamo!

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.09.23. | 13:08

Ponos zemlje

Samo život to može tako da udesi. Samo život i srpska košarka. Da se ne lažemo, da su svi srpski košarkaši bili radi da se potuku za svetsko zlato otprilike pola srpskog tima ne bi ni putovalo u Manilu. A danas? Danas ih ne bi menjali ni za Lebrona Džejmsa. Taj ponos koji su u nama probudili izabranici Svetislava Pešića ne meri se kilogramima, već tonama.

Sve ono što smo sanjali od reprezentacije uoči Mundobasketa oni su nam poklonili. Spektakularne akcije, bespoštednu borbu i srce... Koliko samo veliko srce.

Izabrane vesti

Insistira selektor Pešić da tim dobija utakmice, ne pojedinci. Dodaćemo samo – nije ovo tek neki tim, ovo je TIMČINA!

Vi ste ponos Srbije!

ALEKSA AVRAMOVIĆ

Đavo nikad ne spava, a Aleksa Avramović je pravi đavo u odbrani! Ušao je u glavu Kanađanima poput noćne more i prestravio ih. U prvoj četvrtini je na parketu proveo tri minuta i 41 sekundu i Srbija je u tom periodu imala „plus 11“. Krao im je žive lopte, Šaja Gildžusa Aleksandera vratio u osnovnu školu, četvrtu deonicu počeo ukradenom i laganim polaganjem... Protiv Litvanije i Kanade zbirno je sakupio 28 minuta i u tim trenucima Srbija je stekla neverovatnih 28 poena prednosti. Zver!

BOGDAN BOGDANOVIĆ

Umetnost u potezu. I kada treba da raspali za tri poena i kada treba da izenadi čuvare prodorom ili asistencijom ispod ruke. Mada to odavno nije nikakvo iznenađenje. To je košarkaško savršenstvo. To je Bogdan Bogdanović. Kapiten Srbije. To je čovek kome bismo poverili život u ruke, a ne poslednji šut. Rekao je još na okupljanju da je srećan što je ovde, a teško da možemo da opišemo koliko smo mi ponosni što ga imamo.

DEJAN DAVIDOVAC

Deluje nekad kao da je u 21. vek kročio iz 80-ih, kao da je relikt košarke kakva se nekad igrala, u vreme kada je um bio važniji od atletike. Oni koji se sudare sa njim shvate da baš i nije tako. Bar što se tiče fizičke spreme. A što se tiče intelekta – komotno bi mogli da ga zamislimo kao profesora na nekoj košarkaškoj klinici. Zna gde da stane, šta je potrebno ekipi, vidi šta će rival da uradi i pre no što je on sam odlučio. Neizmerno koristan svakom timu.

NIKOLA JOVIĆ

Imao je bolje partije na turniru, jer su u međuvremenu su počeli mnogo ozbiljnije da ga čuvaju i spremaju se za njega, ali je danas bio besprekoran. Gađao je 4/4 iz igre, ubacio osam poena i još jednom dao veliki doprinos slavlju Orlova i plasmanu u veliko finale. Neverovatan talenat je demonstrirao je sredinom treće četvrtine, kada je prosto izmislio poene pod protivničkim košem i iznudio faul Kelija Olinika. Neverovatan talenat, neverovatan igrač - velika nada srpske košarke! Uživa na terenu, vidi se to po uvek prisutnom osmehu, a publika uživa u njegovim igrama i neviđenom daru.

STEFAN JOVIĆ

Oči i mozak ovog tima. Sve vidi, sve ume. Imao je istina i boljih utakmica, nije ga danas išao šut, ali uspeo je opet da podeli porciju od pet asistencija. Da smiri igru kada bismo počeli da brzamo. Ko je pred početak Svetskog prvenstva pričao da je Stefan Jović prebacio svoj zenit tokom turnira je jezik isekao, bacio na plotnu i potom sažvakao. Godine i mudrost koja ide sa njima vide mu se u pogledu.

OGNJEN DOBRIĆ

Najbolji primer igračima koji kreću da se bave košarkom - šta sve možete u životu da uradite ako ste maksimalno posvećeni radu. Ako ste spremni da poginete na svakom treningu i svakoj utakmici. Svetislav Pešić je osetio šta Ognjen može da mu pruži na ovom Mundobasketu, pa ga je učino jednim od najvažnijih igrača. Nije ubacio ni poen protiv Litvanije, ali je danas bio jedan od najboljih na parketu. Ubacio je 16 poena, bacao se za loptu, fenomenalno čuvao Gildžus Aleksandera. Svaka ti čast, Ognjene!

MARKO GUDURIĆ

Nije bio u ritmu tokom turnira, tražio je sebe, imao problema sa samopouzdanjem i šutom, ali je onda odigrao maestralnih 12 minuta protiv Kanade i još jednom pokazao da je klasa od igrača. Ono što je Bogdan Bogdanović bio tokom čitave utakmice, Gudurić je bio tokom treće deonice. Najzaslužniji je bio za to što je osujećen nalet Kanađana tokom treće četvrtine. Izuzetno je na parketu odmenio fenomenalnog Dobrića i stavio pečat na istorijsko slavlje. Igrao je 12 minuta, ubacio 12 poena, dao tri trojke iz pet šuteva - to je Marko Gudurić u najboljem izdanju.

VANJA MARINKOVIĆ

Bek Baskonije je odradio svoje u ogromnoj pobedi. Kroz čitav turnir daje sve od sebe, bori se u odbrani, disciplinovan je i radi ono što se od njega traži. Na samoj jednoj utakmici ovog leta nije ubacio trojku, a Kanađanima je "stavio" jednu u veoma bitnom trenutku, krajem treće četvrtine. Ukrao je i jednu loptu u finišu prvog poluvremena, dao vredan doprinos plasmanu u finale. Orlovi su bili osam poena u prednosti dok je bio na parketu.

NIKOLA MILUTINOV

Videli su i Kanađani šta ume najbolji centar Evrope! A bez dileme i najbolji centar na Svetskom prvenstvu. Nisu NBA košarkaši Keli Olinik i Dvajt Pauel imali rešenja za Milutinova, koji je zakucavao sa dve ruke, pogađao horogom pod kontaktom, donosio stabilnost Srbiji pod košem, dominirao na skoku... Na kraju moćan dabl-dabl od 16 poena i 10 skokova - bez promašaja iz igre 6/6. Indeks 22 govori da je bio drugi najkorisniji igrač u našoj ekipi posle neprikosnovenog kapitena Bogdanovića.

FILIP PETRUŠEV

Nije ga slušala lopta protiv Kanade, nije bilo većih posledica po ekipu. U par navrata se našao u dobroj poziciji pod protivničkim košem, ali su protivnici uspevali da mu izbiju loptu iz ruku. Na kraju nije uputio nijedan šut, ali našao je način kako da doprinese. Borio se u odbrani, uhvatio dva skoka pod našim košem, podelio dve asistencije, napravio dva faula. Pritom, Srbija je imala osam poena viška kada je bio na terenu. Veći +/- indeks imali su samo Aleksa Avramović (15) i Marko Gudurić (9). On je svoje obavio protiv Litvanije.

DUŠAN RISTIĆ

Nije dobio priliku u polufinalu, ali sigurno se zbog toga neće buniti. Izuzetan timski igrač, pozitivac koji je kroz turnir maksimalno koristio svaku priliku, ali i uvek bio tu da podrži saigrače. Da je bilo potrebe da kroči na parket, ostavio bi bez dileme srce na terenu. Nema sumnje, Ristićev stav je nešto što svi treneri vole i cene. Takav kvalitet potreban je svakom timu.

BORIŠA SIMANIĆ

Dovoljno je samo reći da je bubreg dao za Srbiju. I sad je već sasvim jasno da je taj nesrećan događaj ujedinio ekipu na način koji niko nije mogao da zamisli. A on sam je svoje ime ugravirao u svaku medalju onom porukom iz bolničke postolje: „Momci, ja sam dobro. Pobedite danas“. Nema igrača koji posle bilo koje utakmice nije izgovorio ime. Jer taj ogroman peh Boriše Simanića simbol je ovog tima. Sve za Srbiju!


tagovi

Boban Bogdanovićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Aleksa AvramovićDejan DavidovacOgnjen DobrićNikola JovićStefan JovićMarko GudurićVanja MarinkovićNikola MilutinovFilip PetruševDušan RistićBoriša Simanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara