Jokić i saigrači (©Reuters)
Jokić i saigrači (©Reuters)

Mozak košarkaškog genija

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.09.20. | 10:37

Nikola Jokić i Denverovo pomeranje granica, timski i individualno

Poznata je fudbalska sentenca da je 2:0 najopasniji rezultat. U plej-ofu najkvalitetnije košarkaške lige sveta najopasnije je da vodite sa 3:1 ako su protivnici Nikola Jokić i njegov Denver.

KVOTA DA DENVER OSVAJA NBA LIGU - 9,50!

Izabrane vesti

Nagetsi pomeraju granice u ovosezonskom NBA doigravanju. Kako timski, tako individualno. Odred otpisanih se dva puta vraćao i pobeđivao posle zaostatka sa 1:3 u seriji. Podvig za koji niko u 75 godina dugoj istoriji nije smogao snage. Na taj način su režirali verovatno najupečatljivije rođendansko slavlje treneru Majklu Melounu. Pre svih Nikola Jokić novom vanserijskom partijom, odmah uz njega i raspucani Džamal Mari.

Rekao sam treneru pre utakmice da će od mene sigurno dobiti rođendanski poklon. Poslaću te kući ili u finale konferencije“, podelio je u obraćanju novinarima srpski centar kroz smeh razgovor sa šefom stručnog štaba uoči utakmice.

Čitavim tokom doigravanja Jokić i Mari su žile kucavice ekipe iz Kolorada. Bivši igrač Mege nije uvek u plej-ofu razigravao ekipu spektakularnim „no look” pasovima na koje smo od njega navikli, ali nadoknadio je to u majstorici. Kad je napeto, kada se stvari lome, Džoker će uvek pronaći način da saigračima uruči loptu tako da im put ka košu bude otvoren.

Jednostavno, ne prihvatamo da je neko bolji od nas“, otkrio 25-godišnji Srbin mantru, a u skladu sa njom se i ponašao na terenu. I uradio nešto što nikome ranije nije pošlo za rukom. Ako ste propustili, postavo je prvi NBA igrač koji je u sedmoj utakmici plej-of serije zabeleži tripl-dabl sa 20+ skokova (16 poena, 22 skoka, 13 asistencija).

Kada u timu imate Jokića koji izmišlja načine da spaja ostatak tima sa košem rivala i kao magnet skuplja promašaje na obe strane terena, odnosno Marijevu „zapaljenu” šutersku ruku, nije neophodno mnogo priče, saveta i utezanja ekipe. Melounu ostaje da gleda kako majstori režiraju dramu.

Ne viđa se često ovakva snaga. Moji igrači su prepuni ljubavi jedni za druge, zajedništvo u svlačionici je neverovatno. To je ono što moj posao čini tako jednostavnim“, trener Denvera je sve zasluge usmerio na račun ekipe.

Sa druge strane, kuvalo je u glavi Doka Riversa, dok je gledao kako mu veliko, već zakazano, finale konferencije sa gradskim rivalom izmiče iz ruku. Majstorica bi trebalo da predstavlja posebnu motivaciju za lidere tima poput Kavaja Lenarda i Pola Džorža, ali su zajedničkim snagama kombinovali svega 24 poena.

Nismo pogađali, a imali smo otvorene šuteve. Moramo da napredujemo kao tim i da popravimo košarkašku inteligenciju“, rekao je prošlogodišnji NBA šampion sa ekipom Toronta.

Da ne budemo potcenjivački nastrojeni prema jednom od najkvalitetnijih košarkaša lige, ali Kavaja je na priču o košarkaškoj inteligenciji bez sumnje podstaklo sve ono što je sinoć proizveo Jokićev košarkaški mozak.

Sada nam sleduje finale Zapada i prvi okršaj Los Anđeles Lejkersa i Denver Nagetsa od 2009. Nekada Kobi protiv Mela, danas Lebron Džemjs i Entoni Dejvis, protiv Jokića i Marija. Jedno je sigurno. Očekuje nas paklena serija. A Lejkersi i ako povedo 3:1 u seriji, neće spavati mirno.



tagovi

Nikola JokićDenver

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara