Detalj sa utakmice (©Reuters)
Detalj sa utakmice (©Reuters)

Možda stvarno treba da se ukine: Olimpijakos dobio meč bez žara i intenziteta

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 18:42

Zakuvalo se bukvalno tek u poslednjem minutu, a pirejski crveno-beli zvanično su postali treći tim Evrope

Godinama se Šarunas Jasikevičijus žali javno kako utakmica za treće mesto u Evroligi nema nikakvog smisla. Možda je to zato što ih je najviše puta igrao u poslednjih nekoliko godina, neke dobijao poput one u Beogradu 2018, neke i gubio kao što je ona u Kaunasu prošle godine, ali se ove godine u kritikama pridružio Najdžel Hejs Dejvis, rekavši da je "najnebitnija utakmica u svim takmičenjima, ligama i divizijama". Verovatno će njihov animozitet prema, objektivno, ne naročito važnom delu poslednjeg dana Fajnal fora biti još i veći posle utakmice sa Olimpijakosom koji je pred mirnim tribinama Uber Arene u Berlinu slavio rezultatom 87:84 (24:16, 24:21, 18:25, 21:22).

Ne samo što se muva nije čula na tribinama jer je škripa patika bila najdominantnija, već je utakmici za treće mesto nedostajao žar, bilo kakav intenzitet ili osećaj da je u pitanju takmičarska utakmica. Više bi energije igrači pokazali da je u pitanju susret tokom pripremnog perioda. Možda grubo zvuči, ali je tako.

Izabrane vesti

Navijača Fenerbahčea i naročito Olimpijakosa bilo je značajno manje na tribinama nego pred polufinale jer su se verovatno mnogi pokupili i vratili kućama, pošto su preprodali ulaznice. Iz tog razloga izostala je i energija sa tribina, koja bi možda pokrenula igrače dva tima da odigraju bar malo interesantniji meč. Sporadično su iz gledališta mogle da se čuju pesme, naročito kada je postalo jasno da će Olimpijakos ovo da dobije, ali atmosfera je bila daleko od onoga što smo videli prvog dana završnog turnira u glavnom gradu Nemačke.

Igrači Jorgosa Barcokasa pokazali su veću želju i potrebu da se dokažu, Fenerovim košarkašima je poraz od Panatinaikosa očigledno teže pao, a i Šarunas Jasikevičijus je napravio takav štimung za svoju ekipu da je ova utakmica potpuno nebitna. Da li je ideja samo bila da se štedi energija za završnicu domaćih liga ili šta je, no Olimpijakos i Fenerbahče su delovalo kao da je utakmica rekreativnog karaktera i zakuvala se tek u poslednjem minutu utakmice kada je izgledalo da će pirejski sastav rutinski privesti meč kraju.

Na minut i po pre kraja susreta najbolji pojedinac u redovima Fenera Dajšon Pjer poentirao je i smanjio zaostatak na devet poena (78:87) i malo šta je tada ukazivalo da bi finiš mogao da dobije neizvesnu notu. Međutim, izgubljena lopta Janulisa Larencakisa i trojka Skotija Vilbekina koji je utakmicu i po delovao krajnje indisponirano najavila je malu dramu, taman da se koliko-toliko zadovolji potreba ljubitelja košarke za nekom vrstom sportske drame.

Taj hitac kao da je uvalio Olimpijakos u veliki problem, kao da su se crveno-belima odsekle noge, jer su počeli da srljaju u pogrešne odluke iz čega je Sertač Šanli pogodio trojku koja je Fenerbahče dovela na posed zaostatka. Isti čovek je ubacio hitac i uz zvuk sirene za produžetak pošto je Šakil Mekisik ispalio nerezonski šut u finišu, ali je dodatno gledanje snimka pokazalo da je zakasnio gotovo za celu sekundu.

Alek Piters je odigrao dominantnu utakmicu u drugom poluvremenu i sa 20 poena uz pet trojki (5/7) predvodio Olimpijakos do pobede. Nikola Milutinov je imao sjajan prvi deo utakmice koji je završio sa 10 poena i sedam skokova i jednom asistencijom za nepunih 14 minuta. U nastavku nije previše igrao, ali je skupio 20 minuta. Filip Petrušev je upisao tek šest minuta, dok je Marko Gudurić na drugoj strani ubacio šest poena za 15 minuta, uz po jedan skok, asistenciju i ukradenu loptu. Pjer je posle lošeg izdanja u polufinalu utakmicu za treće mesto završio sa 19 poena, pet skokova i tri asistencije. Vilbekin je konačno uspeo da proigra u drugom delu meča i ubacio 16 poena uz četiri trojke, a dopisao je pet dodavanja, četiri uhvaćene i isto toliko ukradenih lopti.

Od 20 časova na programu je ono glavno - finale između Panatinaikosa i Real Madrida.

EVROLIGA - FAJNAL FOR

Petak:

Panatinaikos - Fenerbahče 73:57

/Lesor 17 - Hejs Dejvis 14/

Real Madrid - Olimpijakos 87:76

/Musa 20 - Piters 23/

Nedelja

MEČ ZA TREĆE MESTO

Olimpijakos - Fenerbahče 87:84

/Piters 20 - Pjer 19/

FINALE

20.00 1,65 Real Madrid 15,00 Panatinaikos 2,60

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaKK OlimpijakosKK FenerbahčeNikola MilutinovAlek PitersMarko GudurićDajšon PjerSkoti Vilbekin

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara