Džoel Embid posle utakmice (©AFP)
Džoel Embid posle utakmice (©AFP)

Možemo da ga ne volimo, ali klasu ne smemo da mu osporimo

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.01.24. | 14:57

Džoel Embid još jednom potvrdio da je uz Nikolu Jokića najbolji centar današnjice

U noći kada se sećamo nezaboravne partije Kobija Brajanta i njegovog 81 poena Torontu - što je i danas drugi najefikasniji učinak na jednoj utakmici - NBA liga videla je apsolutnu dominaciju visokih igrača i nove franšizne rekorde Minesote i Filadelfije. Karl Entoni Tauns ubacio je 62 poena u porazu od Šarlota, dok je Džoel Embid sakupio 70 poena (24/41 iz igre, 21/23 slobodna bacanja) čime je pretekao Vilta Čejmberlena na večnoj listi tima iz Grada bratske ljubavi po broju koševa u jednom meču.

Koliko je ovo zaista bio veliki poduhvat, najbolje opisuje reakcija Kevina Durenta na konferenciji za medije posle Finiksovog trijumfa nad Čikagom u kojem je sam spakovao 43 poena i šut za pobedu.

Izabrane vesti

"Sedamdeset", u čudu je Durent konstatovao i ponovio još jednom isti broj.

Ni jedan od najboljih svih vremena, Lebron Džejms, nije ostao imun na ono što je napravio rođeni Kamerunac.

“Spakovao je 70 komada. Ludo“.

Pošto je čuo šta su Džoel Embid i KAT uradili, Janis Adetokunbo izneo je svoje mišljenje.

“Oni u svakoj utakmici mogu da postignu 50, 60 ili 70 poena. Možda će neko uskoro postići 80 ili 100 poena, šta vi mislite“, pitao je novinare Grk.

Embid je jednostavno bio nezaustavljiv protiv Sparsa, a Vembi je dobio važnu lekciju od starijeg kolege o tome koliko NBA može da bude surova.

E, sad, mnogi su se posle utakmice uhvatili za to što je Embid do 70 poena stigao ispalivši 41 loptu i pogodio 24 puta, te što je izveo 23 slobodna bacanja i promašio samo dva, te u tome pokušavaju da umanje ono što je centar Filadelfije uradio. Utakmicu je počeo jako, već u prvoj deonici imao je 24 poena i nije se zaustavio do kraja.

Možemo da ga ne volimo, da li zbog postojanja Nikole Jokića ili nečeg drugo nije mnogo ni važno. Možemo i da osporimo njegovo prošlogodišnje MVP priznanje jer je Jokiću oteta treća uzastopna titula najkorisnijeg u NBA zbog takozvanih narativa i Embidovog “kukanja“ da on zaslužuje nešto pre Srbina, mada je opet imao svoje argumente. Nije možda ni loše toliko što je na kraju izglasan jer je to u neku ruku zapalilo Jokića da uzme šampionski prsten i postane MVP finala. Može da se diskutuje o tome da li je Džoel Embid previše zaštićen u očima sudija i koliko je njihov odnos drugačiji u odnosu na onaj koji imaju prema asu iz Sombora. Sve je to u redu, jer je subjektivni utisak estetika nečije igre i način kako dolazi do cilja, samo ne može da se ospori klasa novopečenog reprezentativca SAD.

Treba sagledati ono što je Embid napravio sa realne distance. Kada neko za 36 minuta ubaci 70 poena, pohvata 18 lopti, podeli pet asistencija, te ima po blokadu i ukradenu loptu, to je ipak partija ravna MVP kandidata. Osim toga, centar Filadelfije ušao je u meč sa prosekom od 35 poena i 11,4 skokova, što je takođe vredno poštovanja.

Vilt Čejmberlen još drži i pitanje da li će ikada biti skinut sa vrha liste strelaca u jednoj utakmici pošto je ubacio 100 poena, iako je Džoel Embid poželeo Viktoru Vembanjami da prevaziđe legendu ove igre, ali je Kamerunac zasluženo prevazišao čoveka koji je svojevremeno bio nezaustavljiv i postao franšizni rekorder. Vilt je stao na 68, a Embid je postao tek deveti različiti košarkaš sa bar 70 poena. I to je takođe vredno poštovanja.

Ima malo i simbolike u onom što je postigao Džoel Embid. Lični rekord popravio je u danu kada je, rekosmo već, Kobi Brajant ubacio 81 poen Torontu. Embid je kao klinac idolizovao Crnu mambu i, kako je otkrio: “Kobi je bio razlog zašto je počeo da igra košarku. I čudno je što sam ovo uspeo da postignem na godišnjicu njegovog 81 poena. Svi znaju da je on moj omiljeni igrač, ugledao sam se na njega“.

Kobi Brajant je svoj rekord postavio u potpuno drugačijoj NBA ligi, kada se više “rovarilo“ za svaki koš i reklo bi se da je više truda bilo potrebno. No, ni to ne umanjuje ono što je napravio Džoel Embid

Zvučaće čudno, ali Greg Popovič je možda nenamerno “zapalio“ Embida svojom izjavom pre utakmice. Ima i u tome određene simbolike...

“Izudaraćemo ga po turu. Rekao sam Vembiju da se ne odvaja od njega, da mu ugura zadnjicu u stomak i da ga uvali unutra što je više moguće. To je ono čemu mogu da se nadam. Nemojte reći Vembiju da sam ovo rekao“, našalio se očigledno Popovič, ali njegove reči imale su jak efekat na Kamerunca koji od prve do poslednje sekunde na parketu nije stao.

Ono što je Popovič zaista mislio kada je govorio o centru File je sledeće:

“Nevažno je šta mu uradimo. Mogu da vam izgovorim neka sr***a, ako vam je lakše“, poručio je stari trenerski vuk, a kada se sve završilo dodao:

“On je neverovatan igrač. Očigledno je u pol poziciji za MVP nagradu. On je izuzetan. Igra sveukupno sjajnu košarku, radi odličan posao“.

Kada govorimo o kandidatima za MVP priznanje, najluđe u svemu je to što se Džoel Embid nalazi na granici da uopšte ne uđe u uži krug. Propustio je već deset utakmica zbog povrede, a do kraja ligaškog dela ne bi smeo da bude odsutan više od još sedam mečeva, kako bi bio na donjoj granici za MVP kandidata, jer je po novim pravilima za to potrebno da se 65 puta pojavio na parketu.

Iako su nova pravila implementirana kako bi se izbeglo namerno odmaranje igrača, donekle čak i nije fer, baš zbog onih koji igraju sjajno, a imaju određene probleme. Bilo da je to Džoel Embid ili bilo ko drugi.

“O tome jedino razmišljam samo kada me vi (novinari) pitate“, rekao je trener File Nik Nurs i nastavio:

“Ponoviću ono što sam rekao, to nije fer, ali ovo je prva godina kako radimo po tim novim pravilima. Nametnuto nam je, ali pričamo dosta o tome i moramo da poštujemo pravila“.

Bez obzira na to šta piše u knjizi, svima u Filadelfiji je jedini cilj da Džoel Embid i ostatak ekipe budu zdravi kada počne doigravanje. Seventisiksersi još nisu bili ni blizu šampionskog prstena, a jasno je svima da Embidova zaostavština neće biti ista ako nema i bar jednu titulu kraj svog imena.

Nije realno očekivati da će centar File i na gostovanju Indijani ići baš do visina na kojim je bio protiv Sparsa. Iza sebe već ima 41 poen u direktnom okršaju sa Jokićem uz 10 asistencija, prošle večeri je uradio ono što je uspelo samo još osmorici pre njega.

Možda nije za oko najlepše ono što radi, pogotovo kada izvodi po 20+ slobodnih bacanja, ali sve što Embid radi je legitimno. I, opet, zaslužuje poštovanje.


tagovi

Džoel EmbidNBA ligaFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara