Mozes Rajt i Džoel Bolomboj (©MN Press)
Mozes Rajt i Džoel Bolomboj (©MN Press)

Mozes odvojio Zvezdu od pobede: Opet nedostajala jedna dobra odbrana i pogođen šut

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.04.24. | 21:05

Olimpijakos za sedam dana pokorio Beograd, ekipa Janisa Sferopulosa se porazom oprostila od svojih navijača za ovu sezonu Evrolige

U Starom zavetu zapisano je kako je prorok Mojsije razdvojio Crveno more Božjom silom, u Beogradskoj areni se večeras pisalo nešto značajno manje dramatično, kako je Mozes iz Pireja odvojio Crvenu zvezdu od pobede.

Olimpijakos je u razmaku od sedam dana pokorio Beograd jer je posle Partizan Mozzart Beta uspeo da nadigra i Crvenu zvezdu u tesnoj završnici - 89:86 (23:14, 19:25, 21:25, 26:22). Kao i u prošlonedeljnom gostovanju madridskom Realu, ponovo je Zvezdi nedostajala jedna dobra odbrana, uz pogođen šut da bi uzela pobedu na oproštaju od svojih navijača za ovu sezonu Evrolige.

Izabrane vesti

Umesto toga, beogradska publika videla je Mozesa Rajta kako u svom najboljem evroligaškom nastupu nosi Olimpijakos do pobede. Momak koji je krajem januara stigao iz Merkezefendija kao zamena za Nikolu Milutinova ubacio je rekord karijere sa 20 poena, s tim da je u poslednja dva minuta ubacio odlučujućih šest kojim je onemogućio Crvenu zvezdu da dobro popunjenim tribinama Arene podari razlog za zadovoljstvo.

Njegov koš uoči odlučujućih 60 sekundi dao je Olimpijakosu tri poena više (84:81), ali je dramatičnu notu dao Adam Hanga svojom petom trojkom iz šest pokušaja za svojih ukupno 19 poena večeras, na osmu asistenciju Miloša Teodosića.

I, baš kada je trebalo da se odigra još jedna dobra odbrana, Zvezdini košarkaši su 'zaspali' na trenutak i ispali u rotacijama, što je Rajtu omogućilo da pogodi svoju drugu evroligašku trojku – prvu je ubacio protiv Partizan Mozzart Beta – i praktično odluči pobednika. Janis Sferopulos uzeo je minut odmora i posle istog nije se dogodilo ništa dobro. Umesto sigurne ruke, Rokas Giedraitis je pokvario dotad sasvim korektan utisak pošto je promašio ceo koš u najvažnijem šutu na utakmici. Nadu je nakratko vratio još jednom izuzetni Džoel Bolomboj, ali je ugasio Tomas Vokap sa linije slobodnih bacanja...

Crvena zvezda za kraj još jedne neuspešne evroligaške avanture ima gostovanje Efesu u kojem bi teoretski mogao čak i da pomogne večitom rivalu da izbori plasman u plej-in, ako se već u ovom kolu neki rezultati ne budu poklopili Parnom valjku. Olimpijakos je veliku brigu prebrinuo jer se sada zvanično kvalifikovao za plej-of, pa će sada čekati rezultate drugih utakmica kako bi na kraju pojurio i prednost domaćeg terena.

Prvoplasirani tim Jadranske lige ima još mnogo toga da nauči kako bi se zaista ostvarile Sferopulosove reči i napravio evropski iskorak. U utakmici koja je između ostalog slavila pet decenija od osvajanja evropskog pehara u Kupu pobednika kupova, Zvezdina igra ponovo je iznela manjkavosti koje će možda da istrpe prvu fazu doigravanja u regionalnom takmičenju, kasnije sve teže. Nije samo do amplituda o kojima se već toliko pričalo, sve je očiglednije da Crvenoj zvezdi nedostaje 'ubilački instikt' kakav ima Miloš Teodosić. Njegova trojka preko Mustafe Fala za kraj treće četvrtine jako je podsetila na onaj hitac preko Horhea Garbahose koja je ugasila Španiju, a večeras je donela Zvezdi prvo vođstvo. No, iz toga se ništa konkretno nije desilo. Olimpijakos je već u prva dva minuta poslednje četvrtine preko Mozesa Rajta i Naza Mitru Longa preuzeo kontrolu utakmice i prednost zadržao do kraja, na konto iskustva i objektivno daleko bolje timske igre kojom pirejski velikan odiše kroz veći deo ove sezone, ali i otkako se na klupu vratio Jorgos Barcokas.

Svaki put kada je Zvezda pokušala da pripreti, Olimpijakos je znao da se adaptira i tačno se znalo ko će u kojem trenutku da preuzme odgovornost. Malo Rajt, malo Najdžel Vilijams Gos i Kostas Papanikolau kao protiv Partizana prošle sedmice, a iza svega je Tomas Vokap koji je pakovao koševe saigračima i na kraju samo obezbedio trijumf još jednom demonstracijom zadivljujuće smirenosti. Za gotovo 32 minuta skupio je 12 poena, pet asistencija i četiri skoka, bez izgubljene lopte.

*** Evroliga, 33. kolo ***

CRVENA ZVEZDA – OLIMPIJAKOS 86:89

/14:23, 25:19, 21:25, 26:22/

Beogradska arena, Novi Beograd.

Sudije: Karlos Peruga, Gitis Vilijus, Rain Perandi.

CRVENA ZVEZDA: Smart, Teodosić 6 (8sk), Hanga 19 (4sk, 3as, 2uk), Davidovac 1, Mitrović 8, Lazić -, Bolomboj 19 (12sk, 2bl), Ilić -, Nedović 15 (4sk, 4as), Giedraitis 16 (7sk), Gilespi -, Dos Santos 2.

OLIMPIJAKOS: Vokap 12 (5as, 4sk), Vilijams Gos 10 (6as, 2uk), Rajt 20 (4sk), Kenan 3, Larencakis 2, Mitru Long 5, Fal 4 (6as, 5sk), Papanikolau 12 (6as, 4sk), Brazdeikis 3, Piters 9, Sikma 2, Mekisik 7.

---------------------

Upravo je hladnokrvnost gostiju iz Pireja napravila konačnu razliku. Na 40 minuta ozbiljne košarkaške borbe Olimpijakos je imao samo devet izgubljenih lopti, što je nadomestio sa isto toliko ukradenih poseda, da bi se kroz 27 asistencija provukla već pomenuta komponenta timske čvrstine. Papanikolau je poput Vokapa imao 12 poena, uz šest dodavanjai četiri uhvaćene lopte, Vilijams Gos je takođe podelio šest lopti i ubacio 10 poena uz još dve 'krađe', dok je Fal uprkos izostanku ozbiljnijeg napadačkog učinka odigrao sve što je bilo potrebno ekipi. Šest asistencija, pet uhvaćenih lopti i jedna blokada, uz četiri poena.

Nije sve u igri Crvene zvezde bilo loše, samo ni to što je bilo dobro nije iskorišćeno na pravi način. Pre svega apsolutna kontrola skokova uz 38 uhvaćenih lopti, od toga 16 u napadu, dok je protivnik bio na 27 ukupno. Slabiji početak utakmice, sa jednim košem iz igre u više od pet minuta i nedostatak kreativnosti naterali su Zvezdu da od početka juri zaostatak i onda se troši na to da spreči Olimpijakos da ode previše daleko. A, kad je trebalo da se prelomi, kao da je nedostajalo daha ili koncentracije...

Adam Hanga je odigrao strašno prvo poluvreme sa 15 poena, ali onda gotovo ugasio i tek onom trojkom u finišu podsetio da je tu. Miloš Teodosić i Nemanja Nedović su praktično ostali bez učinka u prvom poluvremenu, iskusniji od njih dvojice nije imao svoje veče, da bi njegov saigrač odigrao jako dobru treću četvrtinu i zatim takođe ostao bez municije... Teodosić je susret završio sa šest poena i osam asistencija, Nedović je imao 15 (5/14 iz igre, 3/6 za tri), te po četiri skoka i asistencije.

Još jednom je Džoel Bolomboj bio najbolji i najkonkretniji u Zvezdinim redovima. Nekadašnji reprezentativac Rusije opravdao je i večeras svaki uloženi evrocent u njegov ugovor i kasniji produžetak koji je maksimalno zaslužio. Odigrao je preko 34 minuta i rvao se sa 'peticama' jednog od kandidata za evrotitulu i, što je još impresivnije, konstantno pronalazio sam rešenja iz nekih, gotovo nemogućih situacija. Zato se kraj njegovog prezimena pišu 19 poena i 12 skokova!

Nedostajala je Zvezdi energija Jaga dos Santosa koji definitivno još nije u svom ritmu, a verovatno iz tog razloga Janis Sferopulos nije želeo da rizikuje s njim pa je odigrao nešto manje od sedam minuta. Luka Mitrović je za skoro 15 minuta imao osam poena i tri skoka, uz dve asistencije, dok je Rokas Giedraitis odigrao najbolju partiju u poslednje vreme i dao 16 poena.

Crvenoj zvezdi sledi kraći predah pa gostovanje Splitu u nedelju za kraj prve faze ABA lige i zatim ide na noge Efesu sledećeg četvrtka. Olimpijakos čeka rezultate ostalih utakmica ovog kola i čeka poslednje kolo sa nadom da može do mesta u četiri.



tagovi

Šakil MekisikTomas VokapNajdžel Vilijams GosAlek PitersDžoel BolombojRokas GiedraitisAdam HangaKK OlimpijakosEvroligaKK Crvena zvezdaNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara