Nik Kalates (©MN Press)
Nik Kalates (©MN Press)

Mr. Assist i 1.612 istorijskih dodavanja: Gospodar pik en rola kojeg će teško iko skinuti sa vrha

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.03.22. | 15:36

Nik Kalates je sinoć zlatnim slovima upisao ime u anale elitne evropske košarke

Bio je 22. oktobar 2009. godine, kada je Panatinatinaikos gostovao u Milanu u Evroligu. Na terenu se uz legende poput Dimitrisa Dijamantidisa našla i nova nada Zelenih - Nik Kalates. Za 18 minuta na parketu upisao je pet poena i prvu od 1.612 dosad ubeleženih asistencija. Krenuo je na prodor, uočio otvorenog Dijamantidisa, prosledio mu pas i samo je jedan ishod bio moguć - lopta je dotakla dno mrežice, a Evropa dobila budućeg kralja asistencija.

Sinoć, nepunih 13 godina kasnije je i krunisan. U sudaru sa Monakom kao igrač Barselone šest puta je spajao saigrače sa poenima i preskočio Vasilisa Spanulisa na večnoj listi najboljih dodavača elitnog takmičenja - postavio rekord koji će biti gotovo nemoguće oboriti. Ne samo da je nadmašio Kil Bila, nego mu je za to bilo potrebno čak 90 utakmica manje. Prosečno tokom karijere beleži šest završnih dodavanja po meču. Od aktivnih igrača u vrhu liste su i Serhio Rodrigez (1.512), Toma Ertel (1.319), Kostas Slukas (1.230) i Serhio Ljulj (1.219).

Izabrane vesti

Najveći broj asistencija upisao je kao košarkaš Panatinaikosa u periodu od 2009. do 2020. godine, s tim što je tri u međuvremenu proveo u inostranstvu (Lokomotiva Kubanj i dve sezone Memfis Grizlisi u NBA). Kao član Zelenih zabeležio je 1.260 dodavanja na 211 utakmica (5,9 po meču). U Barseloni je podigao lestvicu, pa je na 56 nastupa upisao 352 asistencije za prosek od 6,8 po utakmici. Impresivno.

Veliki deo njegove igre zasniva na pik en rolu, koji je pod palicom Šarunasa Jasikevičijusa dodatno usavršio. Košarkaš FMP-a Brajs Džons ga je u razgovoru za Mozzart Sport nazvao i najboljim na svetu.

"Često gledam Nika Kalatesa. U Evropi je pik en rol važan i mislim da je on najbolji pik en rol igrač u svetu košarke. Volim ga zato što nije preterano dobar u šutu za tri poena, ali kada odigra pik en rol, on gotovo svaki put pronađe rešenje", rekao je Amerikanac.

A od pik en rola sa Kalatesom logično najviše profitiraju centri. Grčka Gazeta je napravila analizu i došla do zaključka da je sjajni plejmejker najbolju saradnju ostvario sa bivšim košarkašem Crvene zvezde i Partizana Džejmsom Gistom. Prema njihovoj računici, Grk i Amerikanac su odradili neverovatnih 280 pik en rola akcija tokom boravka u Atini (nisu sve nužno završene poenima). Sjajnu su hemiju imali u periodu od 2015. do 2019. godine.

Rekord po broju upisanih asistencija u Evroligi svakako mu je najveći u karijeri, ali postavio ih je još sijaset. Više asistencija od Kalatesa na jednom meču elitnog takmičenja zabeležio je samo Stefan Jović i to u dresu Crvene zvezde (19). Iskusni Grk je protiv podgoričke Budućnosti spojio saigrače sa poenima u 18 navrata. Ipak, imao je Barselonin organizator igre još dve utakmice sa po 17 asistencija (protiv CSKA i Asvela), a drži i rekord u plej-ofu sa 16 završnih dodavanja protiv Real Madrida 2018. godine.

Niko nije zabeležio više asistencija od Kalatesa ni na nivou jedne sezone (286 u sezoni 2018/19). Takođe, grčki reprezentativac drži i rekord u proseku tokom jedne takmičarske godine (9,1 u sezoni 2019/20). Na čak 54 utakmice imao je dvocifren broj dodavanja, sledi Ertel sa 22 takva nastupa, pa Miloš Teodosić sa 18.

U "klub 1000" ušao je kao igrač Panatinaikosa 2019. godine tokom poraza od madridskog Reala u plej-ofu Evrolige. Prethodne sezone je u sudaru sa Zenitom tokom doigravanja postao tek drugi igrač posle Spanulisa koji je stigao do 1.500 završnih dodavanja.

Nekada je imao sjajnu saradnju sa Gistom, a danas ponajbolje funkcioniše sa Brendonom Dejvisom i Nikolom Mirotićem. To pokazuje i podatak da je čak 60 odsto asistencija uputio njima dvojici. Fascinantna je i asistencija koju je napravio za obaranje rekorda, kada je iza leđa proigrao Dantea Egzuma u kontri. Majstor.

Šarunas Jasikevčijus je posle utakmice bio ljubomoran.

"Dobri plejmejkeri ranije nisu igrali ovoliki broj utakmica", našalio se litvanski stručnjak i potom istakao koliko je Kalates značajan za njegov tim: "Istorija, velika čast za njega. Nik nam je dao puno, ne samo kroz asistencije. Kada je zdrav, funkcionišemo kako treba".

I zaista, Barsa je procvetala od kako ga je angažovala. Osvojila je titulu minule sezone i dva Kupa Kralja. Igrala i finale Evrolige, ali nije imala pravu pomoć grčkog košarkaša. On se povredio u polufinalu, počeo meč za najsjajnijih pehar na kontinentu, ali nije uspeo da odigra na potrebnom nivou i jasno se videlo da nedostaje ekipi.

Koliko je dobar pokazuju i rezultati Panatinaikosa od njegovog odlaska. Ostala je prašina. Minule sezone upisao je 11 pobeda u Evroligi, a trenutno je poslednji na tabeli elitnog takmičenja, ako se izuzmu rezultati ruskih timova (6-15).

Veliki Nik Kalates uz brojna individualna priznanja i rekorde iza sebe ima i titulu u Evroligi (2011), dva puta je bio i član prve petorke u društvu najboljih (2018, 2019). Osvojio je i Evrokup sa Lokomotivom Kubanj, bio i MVP takmičenja 2013. godine. Pored titule u Španiji, šest puta je bio šampion u domovini, a osvojio je i tri Kupa Grčke. Sa reprezentacijom Grčke osvojio je bronzu na Evrobasketu u Poljskoj pre 13 godina.


tagovi

Nik KalatesKK BarselonaKK PanatinaikosVasilis SpanulisDžejms GistNikola MirotićBrendon DejvisDimitris Dijamantidis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara