MUNDOBASKET: “Srpska“ grupa

Vreme čitanja: 9min | pet. 30.08.19. | 10:26

Italija, Angola i Filipini

Subota od 09.30. Dan koji čekamo bar tri meseca, a i malo duže. Jeste da smo se nadali da će tu biti i Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević i da će Aleksandra Đorđević imati kompletan “drim-tim“ na raspolaganju, ali i ovako – sanjamo finale sa Amerikancima, pa, hajde da se ne lažemo, i reprizu Indijanapolisa. Navijači smo, šta ćemo, struka će da bude pažljiviji sa rečima, javnost u Srbiji će u naredne dve nedelje da priča samo o tome. Ipak, da ne trčimo pred rudu, da vidimo prvo ko su protivnici Srbije na početku turnira. Grupa C.

ITALIJA
Opasan takmac ili mačka u džaku?

Izabrane vesti

Za Italiju je Svetski kup u Kini trebalo da bude mesto velikog povratka u red najboljih selekcija, ali će završni turnir u Kini dočekati uz mnogo nedoumica, problema i neizvesnosti.

Počelo je s povredom Điđija Datomea, koji je morao da obavi manji operativni zahvat kako bi mogao da bude spreman za putovanje u Kinu, ali se oporavak odužio. Nikolo Meli je potom morao da otkaže učešće selektoru Romeu Saketiju zbog operacije kolena, u dogovoru s novim klubom Nju Orleansom. Usledila je muka Danila Galinarija sa slepim crevom, pa je i on morao pod nož. Uoči Akropolis kupa Danijel Heket je morao da pauzira jer su mu se creva „vezala“, a u međuvremenu se dogodio i neprijatni rastanak s Pjetrom Aradorijem.

►► ITALIJA OSVAJA MEDALJU           20

I pored svega Italija ne bi smela da propusti drugu fazu, jer su Filipini i Angola zaista bar za klasu slabije selekcije. Finiš priprema i sama grupna faza neće poslužiti za dovođenje ekipe u potrebnu takmičarsku formu, već praktično za uvodno razigravanje. Saketi je na Akropolis kupu morao da izvede tim bez Galinarija, Heketa i Datomea, što je pokazalo koliko su Azuri ranjivi u ovom trenutku.

Podsetimo, Srbija je Italiju pregazila u Atini sa 32 poena razlike, a uz lošu šutersku formu Marka Belinelija, osetila se velika slabost u centarskoj liniji, nedostatak mišića u reketu i slabost u skok igri. Uprkos izjavama Aleksandra Đorđevića da ubedljiv trijumf u OAKA Areni ne oslikava realnu sliku kvaliteta ovog tima, zapravo to jeste bilo ono što je Italija mogla u ovom trenutku, s ovakvim rasporedom snaga. Jednostavno, Italija bez svih pomenutih kajli predstavlja suvi prosek čak i za evropske okvire, ali sad kad su se vratili Datome,  Heket, Galinari – sve osim plasmana u nokaut fazu može se čak smatrati neuspehom.

Italija je, bez ikakve sumnje, šuterski jedna od najkvalitetnijih ekipa na turniru i puca od talenta sa Belinelijem, Datomeom, Galinarijem, Heketom, Dela Valeom i Đentileom u rotaciji. Velika je stvar što je problematični Đentile uspeo da nađe izgubljeni talenat i igra sve bolje u dresu reprezentacije, pa se očekuje da bude od velike pomoći. Svi u timu se nadaju da će Belinelijeva šuterska forma ići uzlaznom putanjom posle nekoliko slabih utakmica, dok Galinari i Datome iskustvom i kvalitetom moraju da naprave razliku. Heket će biti zadužen za razigravanje, a Dela Vale za poene iz drugog plana.

S takvim izborom spolja, izabranici Romea Saketija bi teoretski mogli dobro da prođu. Problem je u tome što je to jedini kvalitet ovog tima. Bez Nikola Melija centarska linija je tanka do te mere da jednostavno ne može da isprati ritam svojih šutera. Pol Biliga, Džef Bruks i ostali biće topovsko meso za svaki tim koji ima moć u reketu. Kao, na primer, Srbija, a i Angola i Filipini takođe imaju kvalitet unutra.

►► ITALIJA POBEDNIK GRUPE            4,70

Azuri su u ovom trenutku sigurni učesnici druge runde, a ako se pojedini rezultati budu usaglasili i nokaut faze. Međutim, ne budu li se kadrovski problemi regulisali, Italiju čeka nova patnja.

SASTAV

Danijel Heket     31           193         plejmejker          CSKA Moskva
Avudu Abas        26           200         krilo       Breša
Marko Belineli   33           196         bek        San Antonio Spars
Pol Biliga              29           200         centar   Trevizo
Džef Bruks          30           203         krilni centar        Olimpija Milano
Luiđi Datome     31           203         krilo       Fenerbahče
Amedeo Dela Vale          26           202         bek        Olimpija Milano
Arijel Filoj            32           190         plejmejker          Avelino
Danilo Galinari   31           204         krilo       Oklahoma Siti Tander
Alesandro Đentile            26           201         krilo       Estudijantes
Amedeo Tesitori              24           208         centar   Trevizo
Luka Vitali            33           201         plejmejker          Breša
Selektor: Romeo Saketi

ANGOLA
Matori, ali nezgodni

Na afričkom kontinentu im nema ravnih, imaju čak 11 titula sa Afrobasketa, ali za ostatak planete su samo (nezgodan) stepenik na putu ka višim ciljevima. Selekcija Angole možda nema individualni kvalitet, ni igrača u najjačim klubovima sveta, pa ni potencijal da napravi čudo, ali opet – niko ne želi da ih potceni.

Razlog? Dugo su zajedno, imaju snažan kolektiv i ogromno timsko iskustvo. Možda će to biti dovoljno za trijumf protiv Filipina i častan oproštaj od najveće planetarne smotre, jer za sastave poput Srbije i Italije, ma koliko Azuri bili ranjivi, ne bi trebalo da predstavljaju veću prepreku na putu ostvarenja zacrtanih ciljeva.

Angola ima potpuno čudan spoj igračkog kadra i timske filozofije. Uprkos činjenici da im je prosek godina u timu 31,2, da imaju čak šestoricu košarkaša u četvrtoj deceniji života i da im je najiskusniji igrač Eduardo Mingas sa 40 leta, selektor Vil Fojt izuzetno je privržen modernim tokovima i forsira brzu košarku. Fojt, inače nekadašnji učenik i video-koordinator Grega Popoviča, ostao je dosledan ideji koju je još u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka u delo sproveo miljenik nacije Viktorino Kunja. Legenda tamošnje košarke imala je ideju da Angola igra brzo, efikasno i u skladu s velikom transformacijom igre, zbog čega je zemlji doneo tri zlatne medalje na Afrobasketu i četiri učešća na Olimpijskim igrama.

►► ANGOLA PROLAZI GRUPU           25

Fojt je u polednjem momentu dobio pojačanje u liku Valdelisija Žoakima. Novi centar francuskog drugoligaša Kimpera naknadno je ubačen na konačni spisak, pošto je u vreme objavljivanja prve liste kandidata još bio u Argentini. Eduardo Mingas će sa svojih 40 godina nositi kapitensku traku i ući u malo, probrano društvo igrača sa po pet učešća na Mundobasketu. Pored njega status veterana imaju i naturalizovani Amerikanac Redži Mur sa 38 i Olimpijo Siprijano sa 37 godina.

U sastavu Angole najviše se ističe centar Janik Moreira. Moreira nastupa za Virtus iz Bolonje koji sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević. Karijeru je uglavnom proveo u Evropi, gde je nastupao za Ruen, Mursiju, a u poslednje dve godine Parmu, PAOK i sada Virtus. Moreira je bio najbolji igrač Angole, s najvišim prosečnim indeksom korisnosti (15,7), brojem poena (12,8) i uhvaćenih lopti (7,2), pa je logično i najveća pretnja po koš svakog takmaca.

Ostatak ekipe je uglavnom iz domaćih okvira, ali to nije sprečavalo Angolu da godinama unazad dominira afričkom košarkaškom scenom. Poznato je i ime Karlosa Moraiša, beka za koga su mnogi tvrdili da će postati prvi igrač iz Angole u NBA ligi. Bio je 2013. godine kratko u Torontu, dobio negarantovan ugovor, ali je posle nešto više od mesec dana otpušten.

►► ANGOLA IGRA ČETVRTFINALE    80

I dalje se ne zna razlog zašto selektor Fojt u tim nije uvrstio 21-godišnjeg Bruna Fernanda – krilnog centra Atlante i prvog igrača iz Angole izabranog na NBA draftu i to baš ove godine. U dresu Merilenda Fernando je za dve godine skupio 64 utakmice, a prošle sezone imao je prosek od 13,6 poena i 10,6 skokova, zbog čega je bio pod stalnim nadzorom čelnike Atlante. U sastavu nema ni Silvija de Soze, inače vrlo zanimljivog krilnog centra Kanzasa, koji je u mlađim kategorijama Angole osvajao zlatne medalje u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Dok su pojedine selekcije iz Afrike štrajkovale u danima pred otvaranje Mundobasketa ne znajući da li će uopšte stići do Kine, Angola je na Dalekom istoku od početka avgusta, gde igra pripremne turnire po Kini i Južnoj Koreji. Košarkaški savez Angole saopštio je da je igračima plaćeno učešće u nacionalnom timu, a da će troškove svih pripremnih utakmica regulisati rivali. Nedavno je ubedljivo savladala podmlađeni tim Hrvatske uz 24 poena Siprijana.

Angola nema čemu previše da se nada u Kini, ali ako budu dobili Filipine i eventualno pruže jači otpor desetkovanoj Italiji, imaće razlog za zadovoljstvo.

SASTAV

Žoze Antonio     29           197         krilo       Petro de Luanda
Olimpio Siprijano              37           192         krilo       Petro de Luanda
Leandro Konseisao          30           190         bek        Primeiro de Agosto
Žerson Domingos             23           179         plejmejker          Inter de Luanda
Žerson Gonkalves            23           193         bek        Petro de Luanda
Valdelisio Žoakim             29           209         centar   Kimper
Divaldo Mbunga               33           200         centar   Benfika do Libolo
Eduardo Mingas               40           198         krilni centar        Primeiro de Agosto
Redži Mur           38           203         krilni centar        Petro de Luanda
Karlos Moraiš     33           191         bek        Petro de Luanda
Janik Moreira     28           205         centar   Virtus Bolonja
Leonel Paulo      33           198         krilni centar        Petro de Luanda
Selektor: Vil Fojt

FILIPINI
Mnogo problema za jedan tim

Ljubav prema košarci nije sporna u ovoj egzotičnoj zemlji, ali da li je to dovoljno da se napravi rezultat vredan pomena? Teško. Filipini su možda najkošarkaškija nacija azijskog podneblja, ali su u dosadašnjim pripremama za Mundobasket više ličili na razbijenu bandu, nego na ekipu spremnu da se ozbiljnije takmiči na skupu najboljih svetskih reprezentacija.

Selektor Jeng Gijao je preko svojih leđa pregrmeo mnogo problema. Prvi je vezan za Džordana Klarksona kao potencijalnog najvećeg imena u timu i jedinog predstavnika iz NBA lige. Kombo bek Klivlenda na kraju nije mogao da se pojavi na trening kampu nacionalnog tima, pošto mu nije prošao zahtev da ga FIBA registruje kao igrača koji nije naturalizovan. Da pojasnimo, po FIBA pravilima svaki nacionalni tim može da ima samo jednog igrača sa strane, a njegov slučaj se odužio zbog čega je i selektor digao ruke i Klarksona izbacio sa spiska. Razlog zašto nije mogao da se računa kao domaći igrač leži u tome što je pasoš Filipina uzeo pošto je navršio 16 godina života... Trebalo je ranije.

Idemo dalje. Marko Lasiter i Stenli Pringl su imali velikih problema sa povredama i na kraju su otpali, Troj Rozario, Rodžer Pogoj, Džun Mar Fahardo, Kristijan Stendhardidžer su igrali finale nacionalnog takmičenja, dok Rejmond Almazan nije mogao da otputuje u Španiju na pripreme jer nije dobio špansku vizu. Na kraju Kifer Ravena je do 24. avgusta čekao da mu istekne jednoipogodišnja suspenzija zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci. Zato je selektor na Iberijskom poluostrvu mogao da računa samo na devetoricu igrača, a tamo je povredu prepona doživeo Gejb Norvud.

►► FILIPINI PROLAZE GRUPU             25

I pored svega, jedino bitno pitanje glasi – hoće li nacionalna legenda Andraj Blač biti spreman za Svetski kup? Nije naturalizovani Amerikanac više sila kakva je nekada bio. Ima čestih zdravstvenih problema, ali trenira i radi jer čuva poseban status zbog toga što je najzaslužniji za odlazak Filipina na Mundobasket. Otkako je stavio tačku na NBA karijeru posle dvogodišnje epizodne uloge u Bruklinu, posvetio se životu u Kini gde je dosad nastupao za Sincijan i Tjenđin i logično bio dominantna sila.

Miljenik nacije Fahardo i veteran Norvud imaće zadatak da prenesu strast nacije prema košarci, Pogoj da svojim brzim nogama probija protivničke odbrane, Perez nosi etiketu džokera i prema izveštajima iz domovine pokazao se jako dobro na pripremama, a od Agilara i Bolika se očekuje da budu dodatni oslonac Blaču, koji će ipak sam vući sve konce ovog tima. U stručnom štabu vlada optimizam da bi Filipini mogli da budu kost u grlu Italiji i Srbiji, a da bi se pobedom nad Angolom zadovoljila forma i pronašao eventualni mir u dosadašnjem ludilu. Zato i ne čudi što je Gijao bio zadovoljan izdanjem celog tima u Španiji, uprkos svim aktuelnim problemima. Svedoci dešavanja u trening kampu reprezentacije tvrde čak i da je triling FahardoPogojRozario trenirao duplo više od ostalih samo kako bi se što brže “prešaltao“ na ritam kompletne selekcije.

►► FILIPINI IGRAJU ČETVRTFINALE 35

Od Filipina očekujte igru s mnogo žara, motivacije i želje, ali iz takvog mentalnog sklopa dolazi i ona, narodski rečeno, divlja košarka gde napadi nemaju glavu i rep. Ali, zato je jedno sigurno - dosta šuteva sa distance. I solidni su van linije 6,75 metara, to im je najjače oružje, dok Blač ima svu slobodu u kojoj uživa i od njega uvek možete očekivati bar 15 poena po utakmici.

Svoje će verovatno završiti u grupnoj fazi, a pobeda nad Angolom je realna opcija. Doduše, kao i poraz.

SASTAV

Žapet Agilar        32           208         krilni centar/centar         Barangaj San Migel
Rajmond Almazan           30           201         krilni centar        Meralko Bolts
Mark Baroka      33           176         plejmejker          Magnolija Hotšots
Andraj Blač         33           211         centar   Tjenđin Gold Lajons
Rober Li Bolik     23           182         bek        Nort Port
Pol Džon Dalistan             30           182         bek        Magnolija Hotšots
Džun Mar Fahardo           29           208         centar   San Migel Birmen
Gejb Norvud      34           194         krilo       Pejnters
Džajmar Perez   25           188         bek        Kolumbijan
Rodžer Pogoj     27           182         bek        TNT Katropa
Troj Rozario        27           200         krilo       TNT Katropa
Kifer Ravena      25           183         bek        Roud Voriors
Selektor: Jeng Gijao

(FOTO: fiba.mundobasket)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara