Džejson Tejtum i Džoel Embid (©AFP)
Džejson Tejtum i Džoel Embid (©AFP)

MVP može da se iskuka, prsten ne: Embid posramljen, Tejtumov čas košarke i 51 poen za finale Istoka!

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.05.23. | 00:04

Najbolji igrač Seltiksa pokazao mentalitet pobednika, Filadelfija razvaljena u drugom poluvremenu

Od momenta krunisanja za novog MVP NBA lige postalo je jasno da je Džoel Embid najvrednije individualno priznanje dobio iz sažaljenja. Posle tri godine "kukanja" i priča o tome kako ne zna šta više treba da uradi kako bi postao najkorisniji igrač lige, potkrepljenih gotovo svakodnevnim ispiranjem kako Nikola Jokić "nije dostojan" treće MVP titule zaredom, Embid je dobio svoju nagradu uz gotovo zaprepašćujuće rezultate glasanja, ali to je sve što može da se dobije na ovaj način. Prsten će uzeti neko drugi!

Da li će to biti Denver Nagetsi, Los Anđeles Lejkersi, Majami Hit ili Boston Seltiksi saznaćemo u narednim sedmicama, ali Kelti su večeras pokazali svetu da su zreli da preuzmu svetski tron. Mi ćemo, naravno, glasno navijati da se na krov NBA popnu Nikola Jokić i Nagetsi, s tim da će ovakav Boston i te kako biti ozbiljan takmac svakom ko se bude našao na drugoj strani terena. Za početak Majamiju u finalu Istoka koje startuje u noći između srede i četvrtka.

Izabrane vesti

Seltiksi su uspeli! Dobili su Filadelfiju u majstorici uz demonstraciju sile i pokaznu vežbu Džejsona Tejtuma Džoelu Embidu i Džejmsu Hardenu kako se franšiza vodi do samog kraja! Boston je u svom TD Gardenu slavio možda i neočekivano lako rezultatom 112:88 (23:29, 32:23, 33:10, 24:26), mada s obzirom da su se Embid i Harden "ugušili" pod pritiskom nema nikakvog razloga da nekom ovakav rasplet bude čudan...

Dok se noseći dvojac Seventisiksersa, žargonski rečeno, nije ni pojavio na večerašnjem susretu koji razdvaja istinske pobednike od proseka, Džejson Tejtum je doživeo erupciju, održao čas košarke i odveo Boston korak bliže prstenu. Uradio je to sa ogromnim samopouzdanjem, mnogo energije i elegancije, dominantno i surovo, kao što je to nekada radio njegov idol Kobi Brajant! Crne mambe nažalost nema više od tri godine, ali sve ono što je preneo svom učeniku dok je bio živ večeras se preslikalo ne samo na njegovu, već i kompletnu igru Seltiksa. Setiće se mnogi koliko se Tejtum mučio u šestoj utakmici, kada je Bostonu glava bila na panju, ali je posle užasnih 1/14 iz igre pronašao u sebi tračak svetlosti, motivaciju i da utiša Vels Fargo Centar. Tu je energiju preneo na večerašnji duel, ubacio 51 poen (17/28 iz igre, 6/10 za tri) i postavio apsolutni rekord sedmih utakmica NBA doigravanja koji je pre samo dve sedmice postavio Stef Kari sa 50 poena protiv Sakramenta. Dopisao je još 13 skokova i pet asistencija za verovatno najbolju individualnu predstavu jednog igrača u meču broj sedam.

Mogao je verovatno još i više, da ga Džo Mazula nije povukao sa terena četiri minuta pre kraja. Dobio je apsolutno zaslužene ovacije, kompletno gledalište poklonilo se jednom od poslednjih Mohikanaca kada se radi o igračima sa onom prepoznatljivom, fanatičnom igrom iz zlatnog doba NBA košarke.

Sa maksimalnim balansom igri i rezultatu doprineo je Džejson Tejtum pobedi. Već do poluvremena imao je 25 poena, a kada to nije bilo dovoljno, preuzeo je komandu i pogodio sve velike šuteve da Siksersima servisa košmarno drugo poluvreme u kojem im ništa nije polazilo od ruke. Nije ni moglo kada od Embida i Hardena nije bilo ni traga, ni glasa. Dok su oni gledali samo kako da se mučenje što pre završi, pun TD Garden poželeo je da Tejtumova renesansa nikada ne prestane. Kada je probio čep, jednostavno više nije mogao da se zaustavi. Sipao je trojke kako je želeo, pogađao šuteve van balansa i fantastično probijao linije odbrane nemoćne Filadelfije, a istovremeno uradio strašan posao na preuzimanju Embida čime je uticao jako da Kamerunac ostane bez ikakve uloge večeras.

Tejtum je sa 51 poenom postao prvi igrač Seltiksa još od Sema Džonsa sredinom prošlog veka, tačnije 1963. sa bar 47 poena u majstoricama, a koliko je veliko bilo njegovo prvo poluvreme najbolje se vidi kroz podatak da je tek peti igrač u istoriji NBA lige koji je u sedmoj utakmici već na poluvremenu imao bar 25 poena. Pre njega to su učinili Luka Dončić dva puta (29 poena 2021. i 27 poena 2022. godine), Pol Pirs (26 poena 2008), Lebron Džejms (26 poena 2018) i Džamal Mari (25 poena 2020). Shvatio je i te kako Tejtum koliko je bilo važno da se večeras odigra utakmica za anale, to je i servirao košarkaškom svetu!

Sa druge strane, mnogo će se pričati o Embidovoj i Hardenovoj igri večeras. Zajedno su skupili tek 24 poena, Embid 15 uz osam skokova i 5/18 iz igre, Harden samo devet uz sedam asistencija i šest uhvaćenih lopti, ali i 3/11 iz igre! Fenomenalno je ekipu za njih dvojicu pripremio trener Seltiksa Džo Mazula, izvedba je bila perfektna u svakom smislu. Ekipa se maksimalno adaptirala na pokušaj Doka Riversa da odgovori bržom igrom i dobila ubedljivo. Al Horford je još jednom potvrdio zašto je penicilin za asove poput Džoela Embida ili Janisa Adetokunba, mada je strašno bitnu pomoć dobio od uvek borbenog Markusa Smarta, pa i ostalih saigrača u čestim rotacijama. Utakmica se iz ugla odbrane Bostona pretvorila u otvoreni lov na Embida i Hardena što se na kraju višestruko isplatilo. Jer, dok su njih dvojica klonuli i izgubili snagu, postali su lak plen i utakmica se pretvorila u Bostonovo iživljavanje, na oduševljenje pune dvorane!

Utakmica je do pred sam kraj poluvremena bila barabar, posle čega je upravo Tejtum krenuo u pohod koji je pokrenuo lavinu i progutao Filadelfiju. Toliko da je na četiri minuta pre kraja treće deonice rezultat iste glasio 25:6. Gosti su bili potpuno razbijeni, a Embid ostao posramljen.

Iako najveće zasluge za veličanstveni trijumf idu na Tejtumov račun, ne treba zaboraviti ni ostale činioce. Džejlen Braun skupio je 25 poena i šest skokova, Malkolm Brogdon 12, a Markus Smart sedam, a Al Horford šest sa dve bitne trojke, uz još deset skokova i tri asistencije. Kod Filadelfije najefikasniji bio je Tobajas Heris sa 19 poena, Tajris Meksi dodao je 17 poena, mada ga šut nije služio kao u nekim prethodnim utakmicama. Osim još Embida, ostali su bili ispod dvocifrene granice. "Proces" je i ove godine zaustavljen, Dok Rivers potvrdio je još jednom da je "majstor" da izgubi plej-of utakmice, a ovo bi vrlo lako mogao da bude njegov kraj na klupi File.

Sada je definitivno jasno - imaćemo reprize konferencijskih finala iz 2020. godine. Tada su, u balonu na Floridi, Lejkersi i Majami igrali veliko finale, a Lebron Džejms je u godini pogibije Kobija Brajanta Jezerdžijama podario 17. titulu.



tagovi

Džejson TejtumDžoel EmbidBoston SeltiksFiladelfija SeventisiksersNBA plej-ofNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara