Košarkaši Borca i Zlatibora (©ABA LIGA - Dušan Radišić / Dragana Stjepanović)
Košarkaši Borca i Zlatibora (©ABA LIGA - Dušan Radišić / Dragana Stjepanović)

Najbesmislenija serija evrokošarke: Pravila, pravila, neka glupa pravila…

Vreme čitanja: 9min | sub. 30.04.22. | 11:12

Umesto mirnog sna i priprema za doigravanje u KLS, košarkaši Borca i Zlatibora nalaze se u istom sosu i suočavaju se sa najvažnijim, presudnim danima sezone...

Zna Bora Đorđević kroz stihove savršeno da opiše putešestvije, skrivene želje, momente sreće, čak i agoniju ili ljubavne probleme običnog čoveka. Ukratko, situacije u kojima se svi mi nađemo bar jednom za života. Zna verovatno autentičan muzičar jugoslovenske rok scene i da su nam njegove pesme toliko ušle u glavu da ih s vremena na vreme pevušimo čak i kada ih ne slušamo, pogotovo kada nas neki delovi asociraju na nešto što smo videli ili doživeli.

Možemo isto tako da ih povežemo i sa nekim aktuelnim događajima. Na primer, za početak najbesmislenije serije evrokošarke sa džuboksa se čuje ona, dobro poznata Čorbina: "Pravila, pravila..."

Izabrane vesti

"Pravila, pravila da bi me udavila,

ili kičmu savila i skroz ošašavila

neka glupa pravila u crno me zavila..."

17.00: (1,30) Borac Čačak (16,0) Zlatibor Čajetina (3,90)

Možda se i u glavama košarkaša Borca i Zlatibora, koji ovih dana doživljavaju gotovo nezapamćenu sportsku nepravdu, vrte isti stihovi dok se spremaju za prvo sudijsko podbacivanje lopte u Hali kraj Morave (TV Arenasport, 17.00). S tim što bi za ovu priliku mogla da se napravi i blaga korekcija...

"Neka glupa pravila košarku udavila..."

Situacija u kojoj se nalaze Borac i Zlatibor podigla je ne samo srpsku, već i regionalnu košarku na noge. Dok Split i skopski MZT (nezasluženo) slave postojanje regulative po kojoj se ograničava broj klubova iz jedne zemlje u istom rangu takmičenja na pet što im garantuje siguran opstanak, odnosno promociju u ABA ligu uprkos ostvarenim rezultatima, Borac i Zlatibor sa nevericom i negodovanjem gledaju ka predstojećem dvoboju u koji su ugurani silom zakona. Dok jedna strana kao sasvim validan argument ima čuveni "Bylaws" iliti pravilnik takmičenja i ukazuju na Članak 8 "Pravo igranja u 1. ABA ligi", ostalima je i dalje nejasno postojanje ovog pravila. Ruku na srce, isti su praktično podržali svi klubovi suvlasnici takmičenja onog trenutka kada su podržali odigravanje Jadranske lige po postojećem modelu, a posledica nedostatka vizije u tom trenutku jeste plej-aut u kojem su isključive žrtve dva srpska kluba. Kojih bi po svim rezultatskim parametrima, te učinku ekipa iz ostalih zemalja, trebalo da bude šest u najvišem regionalnom košarkaškom staležu.

Ali, kako nije zlato sve što sija, tako ni odgovorni u Borcu i Zlatiboru ne mogu sa mirom da gledaju početak uvodne faze plej-ofa Jadranske lige i spremaju se za doigravanje u Superligi, već danima razmišljaju o tome koga će ograničavajući faktor "ekskluzivnog" jadranskog društva gurnuti niz liticu...

O ovom slučaju bilo je mnogo reči poslednjih dana. Predsednici dva kluba, Predrag Pantović ispred Borca i Rajko Pelverović ispred Zlatibora, saglasili su se u tezi da su oba kluba zaslužila mesto u ABA ligi i da im je "učinjena velika nepravda" što moraju da igraju plej-aut. Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović digao je glas protiv regulativa takmičenja i zatražio hitnu korekciju koja bi ili dozvolila Zlatiboru da kao osvajač ABA 2 lige bude šesti srpski klub ili da se pravilo skroz ukine.

Razmišljanja dve svlačionice idu u istom smeru. Ni Marko Marinović, ni Strajin Nedović ne žele da njihovi igrači budu deo ovakve dve - ili tri u slučaju majstorice - utakmice. I uprkos fizičkom i psihičkom pražnjenju posle svega što su dosad napravili svesni su da druge nema već da moraju da zapnu i - pobede.

"Da je učinjena nepravda, jeste, ali mi tu ništa ne možemo da uradimo. Ali ne samo prema nama, već i prema Zlatiboru je učinjena nepravda. To je, verovatno, neko veći od nas mogao u nekom trenutku da reši, ali nije. A mi smo samo taoci toga. Iz godine u godinu Borac igra sve bolje, ali zbog čudnih propozicija takmičenja mora da igra i baraž", rekao je Marinović u najavi utakmice i dodao:

"Ove godine smo u ABA ligi pokazali da možemo da se nosimo sa znatno jačim ekipama od sebe. To je ono što niko ne može da nam oduzme. S druge strane, igramo u subotu protiv ekipe koja je osvojila Drugu ABA ligu. Zlatibor je sastavljen od dobrih pojedinaca, koji su ostvarili neverovatan rezultat. Zbog toga imamo veliko poštovanje prema protivniku. Ali kao što sam rekao nakon utakmice protiv Mornara, mi smo ekipa iz ABA 1 lige, a igramo na domaćem terenu, tako da moramo da opravdamo taj renome".

Marinovićev kolega Nedović svestan je težine zadatka posle istorijskog podviga kluba sa Čajetine, ali isto tako zna da je Zlatibor dokaz kako u košarci ništa nije nemoguće...

"Nakon osvajanja ABA2 lige i velikog uspeha usledilo je fizičko i emotivno pražnjenje u našoj ekipi. Taj uspeh sam po sebi vrhunac u istoriji našeg kluba. Nismo imali mnogo vremena, morali smo da se okrenemo odmah baražu jer su pravila i propozicije takvi. Mislim da ćemo smoći snage jer smo ekipa koja ima veliko samopouzdanje u sebi i poseduje kvalitet. Raduje me da ćemo biti kompletni i mislim da ćemo neku svoju šansu tražiti na prvoj utakmici. Nećemo se predati i otići sa belom zastavicom, učinićemo sve da pružimo dostojanstven otpor i nadam se napravili prvi brejk u Čačku. Idemo na megdan sjajnoj ekipi, našim velikim prijateljima iz Čačka, koja igra viši nivo takmičenja od nas. Neće biti lako, ali ćemo dati sve od sebe za pobedu", smatra Nedović, dok jedan od heroja podviga u Skoplju pre nepune dve sedmice Nemanja Protić dodaje:

"Biće teška utakmica, oni su ABA1 ekipa, znamo kolika je razlika između ABA1 i ABA2 lige. Ipak su oni tokom cele sezone igrali čvršće utakmice sa jačim protivnicima. Verovatno imaju prednost u tom segmentu, ali mislim da mi imamo prednost u iskustvu odigravanja bitnijih utakmica. Nadam se da će biti puna hala, jer nema ništa lepše nego igrati u punoj hali u Čačku, to je mnogo lepo. Mislim da sam igrao tri ili četiri puta protiv Borca i svaki put mi je bilo lepo, jedva čekam da igramo. Mlada su ekipa sa par iskusnih igrača i sa mladim trenerom, najveći broj pobeda od ulaska u ABA ligu dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Kao i svaka ekipa imaju svoje mane koje ćemo pokušati da iskoristimo koliko možemo. Očekujem zanimljivu utakmicu, nadam se da ćemo se držati svih 40 minuta u egalu, a tada je sve moguće".

Šta možemo da očekujemo iz predstojećih utakmica Borca i Zlatibora? Pre svega napadačku košarku, na koš više, uz dosta šuteva za tri poena. Borac je statistički ekipa koja je u Jadranskoj ligi ove sezone ispalila najviše hitaca van linije 6,75 metara - bezmalo 30. I pogodila - tačno deset po utakmici! Taj odnos procentualno ne dovodi Čačane u poziciju da bude u gornjoj polovini tabele po procentu uspešnosti koji iznosi 33,6 odsto i među najslabijim je u takmičenju. Shodno poziciji na tabeli, a opet u disbalansu sa tako velikim brojem pogođenih trojki, Borac je u konkurenciji najboljih klubova ABA lige takođe u donjem domu po napadačkom učinku, sa 75,5 poena na 63 pokušaja i 26 pogodaka iz igre. Razlog tome može da se nađe u činjenici da je čačanski sastav dosad imao najmanje pokušaja za dva, tek nešto više od 33 po utakmici, uz samo 16 lopti koje su pronašle dno mrežice.

Hanter Hejl (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović) Hanter Hejl (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Logično, svaki napad polazi i dobrim delom se završava pokušajima najboljeg strelca Hantera Hejla koji pogađa 2,7 dalekometnih hitaca po meču, mada ih uzima gotovo sedam u proseku. Savršeno je odmenio Brajsa Džonsa i pokazao da je s pravom nosilac igre. Pogocima sa distance doprinose takođe Marko Pecarski i Aleksa Novaković dok je Radovan Đoković imao svojih blistavih momenata, kao kada je protiv Zadra ubacio četiri trojke i ume da bude ozbiljna pretnja ako se ostavi sam na šutu. Ostatak ekipe delimično je izbalansiran u ofanzivnom učinku, pa je tako Borac jedna od ekipa koja se dosta uzda u poene sa klupe. Gledajući statistički presek, 34,5 poena dolazi od rezervista, što je u Jadranskoj ligi učinak dostojan pozicije odmah iza Crvene zvezde (42,6) i Partizana (40,9). Osim toga, Borac je među pet najboljih skakačkih ekipa i zaštita reketa biće takođe važan faktor ove serije. Tu Marinović ima široku lepezu igrača koji su uvek spremni da pokupe loptu i tu je dominantan Marko Pecarski sa šest uhvaćenih lopti, dok su na proseku od oko četiri skoka Ivan Marinković, Aleksa Novaković, Hanter Hejl, te Sava Lešić koga nažalost neće na parketu biti još dugo vremena... Za organizaciju igre prvi čovek je Lautaro Lopez koji se solidno privikao na zahteve Marka Marinovića i regionalne košarke.

U Zlatiboru je do povrede za glavnu reč vodio Lakvinton Ros, mada nije pogrešno reći ni da je komandant ove ekipe zapravo Dušan Kutlešić. Čovek koji je postao sinonim istorijskog uspona Zlatibora dao je poslednji atom snage prvo da bi ekipa još pre poslednjeg “balona“ overio prvo mesto u KLS, a onda i da se u završnici ABA 2 lige slavi uz pehar namenjen osvajaču takmičenja i bez njega je apsolutno nezamislivo sve ono što je ovaj tim dosad napravio. Zbog toga je potpuno razumno da će biti glavni na skeneru odbrane Borca. O njegovim bravurama u polufinalu i finalu, kada je prvo Borcu iz Banjaluke ubacio 30, onda i još 33 poena MZT i dalje se priča.

Kutlešić je odigrao verovatno najbolje partije karijere kada je to bilo najpotrebnije za Zlatibor, a možda je i sebično ili nezahvalno tražiti od njega da izdanja iz prethodne dve utakmice ponovi u predstojećim okršajima sa Borcem. Kutlešić je gotovo svemu ispred saigrača. Čak 19 poena u proseku, gotovo šest skokova i četiri asistencije, uz dve ukradene lopte... Pratili su ga do kraja Nemanja Protić i Dimitrije Nikolić, mada ceo uspeh ide na račun tima koji je proteklih meseci prošao teške momente zbog povreda i izostanka igrača usled posledica izazvanih virusom korona. Rotacija je bila skraćena, pa je Kutlešić najveću odgovornost preuzeo na svoja leđa i isporučio najveći uspeh klupske istorije!

Heroji Zlatibora Dušan Kutlešić i Nemanja Protić (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)Heroji Zlatibora Dušan Kutlešić i Nemanja Protić (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Učinak Zlatibora u ABA 2 ligi kroz statističku prizmu takođe ističe sklonost ka većem broju šuteva sa distance. Konkretno 31 pokušaj uz 10,3 pogotka što je dovoljno gotovo za deobu prve pozicije uz Vojvodinu, gde nijanse idu na stranu novosadskog tima. Možda će zvučati grubo, ali Zlatibor je po mnogim parametrima u igri brojki negde u proseku među konkurencijom u ABA 2 ligi, s tim da su voljni momenat, srce i hladnokrvnost nešto što je ovaj klub poguralo do epiteta osvajača takmičenja. Zbog toga je bila među dominantnijim ekipama u pogledu ofanzivnih skokova, kojih je bilo gotovo 11 po utakmici što donosi i nešto veći broj poena iz sekundarnog napada. Poput Borca i Zlatibor je na samom dnu po broju pokušaja (35) i ubačenih lopti (18) za dva poena. Zanimljivo je i to da je društvo iz Čajetine takođe pri kraju kolone u pogledu asistencija (16), ali i izgubljenih lopti (11).

Opet, statistika je jedno i jedino merilo ove serije biće učinak na parketu. Borac je, ma kako to zvučalo, liga iznad Zlatibora, što samim tim daje i breme favorita Čačanima. Nisu zaslužili ni jedni, ni drugi da budu u ovoj poziciji, ali povratka nema. Borac ili Zlatibor igraće ABA ligu naredne sezone i od rezultata ove serije mnogo će zavisiti buduće strategije oba kluba.

Kada već ne mogu oba kluba - neka bolji pobedi.

PLEJ-AUT ABA LIGE

Subota

17.00: (1,30) Borac Čačak (16,0) Zlatibor Čajetina (3,90)

Drugi meč - 4. maj

17.00: Zlatibor Čajetina - Borac Čačak

Treći meč - 8. maj (po potrebi)

Borac Čačak - Zlatibor Čajetina


tagovi

KK BoracKK Borac ČačakKK Zlatibor ČajetinaABA ligaABA 2 ligaDušan KutlešićMarko MarinovićHanter HejlMarko PecarskiNemanja Protić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara