Košarkaši Mege (Foto: Mega)
Košarkaši Mege (Foto: Mega)

Najmlađa ekipa ABA lige posle rekordnog niza spremna za Kup: Kada se lopta podbaci, ne postoje razlike u godinama

Vreme čitanja: 8min | sre. 15.02.23. | 09:11

Perspektivni stručnjak sa klupe Mege, Marko Barać, i kapiten njegovog talentovanog sastava Luka Cerovina za Mozzart Sport govorili o predstojećem turniru u Nišu, ali i o dosadašnjem toku sezone i seriji sjajnih utakmica kojom su napravili idealnu uvertiru za Kup

Stekla je Mega u svetskim i evropskim okvirima status jedne od najboljih fabrika košarkaških bisera. Iznedrila sijaset talenata, brojne lansirala i u NBA sazvežđe. Nastavlja da insistira na davanju prilika mladim igračima, ali i perspektivnim trenerima. I na atraktivnoj igri u kojoj iz godinu u godinu uživaju najstrastveniji košarkaški sladokusci.

Tako je ove sezone poverila najmlađi tim ABA lige – najmlađem stručnjaku. Prepustila klupu 33-godišnjem Marku Baraću i na raspolaganje mu stavila tim prosečne starosti tek nešto preko 20 godina. Očekivano, bilo je potrebno vremena da se kockice poklope. Posle serije kadrovskih problema i nekoliko odlazaka, došao je i taj trenutak. Mega žari i pali ABA ligom u 2023. godini.

Izabrane vesti

Dobila je pet od poslednjih šest mečeva u regionalnom prvenstvu, uzela meru FMP-u (77:72), Igokei (115:109), Zadru (80:77), Ciboni (106:72) i Studentskom centru (103:83), ali nije uspela da isparira evroligaškoj ekipi Partizan Mozzart Beta (78:103). Posebno impresionira način na koji su Baraćevi puleni dobijali rivale, a minula tri gostovanja rešili su sa preko 100 postignutih poena - rekord Jadranske lige.

21.00: (1,85) Mega (hendikep -21,5) Vojvodina (1,85)

Na taj način su napravili idealnu uveritiru za Kup Radivoja Koraća, gde će od 15. do 18. februara imati priliku da se bore za prvi trofej u sezoni - čuvenu Žućkovu levicu.

Na početku sezone je oformljena nova ekipa, sa novim trenerom, velikim brojem igrača bez iskustva u ABA ligi. Svesni smo bili da će biti potrebno vremena da se priviknu na zahteve koje liga traži. Rezultatski nije počelo kako treba, ali u tim momentima je moglo da se vidi da tim ima potencijal i da je samo pitanje vremena kada će sve da dođe na svoje, jer na vreme ne može da se utiče. Ipak, radili smo naporno preko leta, imali veoma dobar pripremni period i nastavili da treniramo u visokom ritmu. U košarci se vreme rada i rezultata često ne poklapaju, a trenutna forma je plod rada, sazrevanja tima i što je najbitnije, individualnog napretka”, rekao je Marko Barać za Mozzart Sport.

Dobri rezultati podigli su raspoloženje i vratili Megu u plej-of trku. U Niš odlazi kao osma na tabeli ABA lige, sa učinkom 8-11.

"Sigurno da razmišljamo o plej-ofu. Imamo i dobar raspored do kraja. U suštini, dobro smo trenirali čitave sezone. Mladi igrači konstantno napreduju i nekako se na polusezoni to osetilo. Prva utakmica nam je bila veoma bitna, pobedili smo FMP, posle se nadovezala i Igokea i samopouzdanje je raslo. Možda smo mogli bolje da odigramo protiv Partizana, ali oni su trenutno u nerealnoj formi. Sve ostale utakmice smo baš dominantno pobedili”, nastavlja kapiten Luka Cerovina u razgovoru za naš portal.

Marko Barać (Foto: Starsport)Marko Barać (Foto: Starsport)

I ove sezone Megu krasi aktraktivna, brza igra, sa akcentom na tranziciji. Zato su mečevi Baraćeve ekipe, pogotovu u poslednje vreme, prepuni uzbuđenja i nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

To je opredeljenje kluba, ali i mene kao trenera spram godina tih igrača i toga šta brza igra njima nudi u razvoju. U poslednje vreme su stvari legle na svoje. Igramo brzo, a to polazi iz agresivne odbrane. Na nekim utakmicama u prvom delu sezone smo možda bili taoci tog načina igre, u nekim momentima možda nije bilo jednostavno iskontrolisati utakmicu, ali želeli smo da uspostavimo stil, budemo prepoznatljivi. Sad je to dalo rezultat”, dodaje trener Mege.

Sličnog mišljenja je kapiten koji apostrofira igru u odbrani, ali i odličnu saradnju sa trenerom.

"Imali smo malo problema sa odbranom, primali smo veliki broj poena, a kada je tako, ne možeš da trčiš. Sada igramo daleko kvalitetnije, pogotovu u defanzivi i onda iz nje dolazimo do lakih poena. Imamo brze bekove i njihvova brzina dolazi do izražaja posle dobre odbrane”, priča 23-godišnji krilni košarkaš, “Sve je super, atmosfera je dobra. Imamo prilike da sarađujemo sa modernim i mladim trenerom. Prilagođava se nama, kao i mi njemu, U ekipi svako zna šta se od njega očekuje i daje maksimum u izvršavanju svojih zadataka. Posle dobrih rezultata došli smo u stadijum da u napadu bolje čitamo, koristmo prednosti i lakše ispunjavamo trenerove zahteve. Sa samopouzdanjem je sve mnogo lakše".

Mladi tim Mege spreman je za Kup. Na prvom koraku ga čeka jedan od najboljih timova Košarkaške lige Srbije, novosadska Vojvodina. Kao i drugi strelac prvenstva Dušan Beslać čije dobre partije su nagrađene uvrštanjem na preliminarni spisak reprezentacije Srbije za poslednji FIBA prozor u okviru kvalifikacija za Svetsko prvensto. Barać o rivalu ima visoko mišljenje i napominje da je pred njegovim izabranicima još jedan veliki izazov.

Gajim poštovanje prema vrlo iskusnom timu Vojvodine, koji ima izraženu unutrašnju igru i timski dosta radi za Beslaća o čijem kvalitetu najbolje govori što se našao na spisku reprezentacije Srbije. Njihova spoljna linija takođe odiše kvalitetom, sa iskusnim Markom Ljubičićem i Nikolom Pešakovićem koji su igrali ABA ligu, kao i u inostranstvu. Nezgodna su ekipa, često menjaju odbrane. Nema dileme da je pred nama težak zadatak, ali očekujem da budemo spremni da 40 minuta da odigramo fokusirano i energično”.

Luka takođe napominje da on i njegovi saigrači moraju da pristupe četvrtfinalnom duelu sa maksimalnom koncentracijom.

Idemo utakmicu po utakmicu. Mlada smo ekipa, nema mesta opuštanju - za nas nema dobijenih mečeva. Vojvodina je veoma kvalitetna ekipa, sa par iskusnih pojedinaca i rekao bih da imaju najboljeg igrača lige. U seriji su pobeda i sigurno neće biti lako. Kada se igra jedna eliminaciona utakmica, ako dođe do par praznih minuta, uđe voda u uši i može da bude veoma nezgodno. Poučeni iskustvom iz ranijih sezona, kada smo gubili par puta dvocifrenom razlikom na poluvremenu od ekipa iz KLS u četvrtfinalu, moramo da uđemo u meč maksimalno fokusirani. Imali smo sreću sa žrebom i nadamo se ulasku u finale, a u finalu svašta može da se desi".

SPISAK MEGE ZA KUP RADIVOJA KORAĆA

Ahmad Rori

Aleksandar Stefanović

Aleksa Uskoković

Danko Branković

Luka Cerovina

Malkolm Kazalon

Matej Rudan

Petar Kovačević

Mihailo Mušikić

Nikola Đurišić

Aleksa Milenković

Asim Đulović

Trener: Marko Barać

Žreb je odredio da se Mega nađe u delu kostura u kojem nema prvih favorita – Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta. Ukoliko preskoče prvu prepreku, Baraćevi izabranici će se u polufinalu odmeriti sa boljim iz duela FMP – Metalac.

Trenutno sve staje u tu prvu utakmicu. Ako pobediš, onda je put donekle otvoren, ako izgubiš, svejedno je u kom si delu kosutra, ali javnost to najviše interesuje, što je razumljivo, jer su Crvena zvezda i Partizan klubovi sa najvećim brojem navijača i kvalitetom odskaču od drugih. U ovom trenutku ne gledam u kostur, postoji izuzetan respekt prema Vojvodini i kao mlad tim jednostavno nemamo pravo da razmišljamo ni o čemu osim o prvom sledećem rivalu. Tako smo radili i dosad”.

Cerovina je oprezan, ali veruje da Mega može da iskoristi momentum na pravi način i ostvari dobar rezultat.

"Žreb nam je dao malo vetar u leđa, vidi se određeni prostor, iako Crvena zvezda i Partizan možda i nikad nisu bili kvalitetniji. Ako pričamo o trenutnoj formi, oni su u vrhu Evrolige, igraju odlično i imaju ozbiljne rostere, sa izuzetnim pojedincima. S druge strane, mi smo mlada, poletna ekipa, igramo dobro u ABA ligi, imamo, da tako kažem, lakši žreb i ako bi stigli do finala… Uz samopouzdanje može svašta da se desi".

Ima Mega svoje ambicije, ali Barać ne odustaje od mantre “korak po korak”.

Svako u Niš dolazi sa nekom nadom i određenom ambicijom. Ekipe koje su selektirane za najveće domete, koje su favoriti u svim takmičenjima, nesumnjivo imaju veće opterećenje od ostalih. Međutim, mi kao mlada ekipa zaista nemamo pravo da razmišljamo o bilo čemu osim o prvoj utakmici. S druge strane, to što smo mladi nam ne daje nikakvu prednost, ali na predstavlja ni veliko rasterećenje. Kada se lopta podbaci, ne postoje razlike u godinama.

Glavni aduti Mege bi u Nišu mogli da budu mladi hrvatski centar Matej Rudan i američki plejmejker Ahmad Rori - Rudan je bio MVP 17, a Rori najbolji strelac 15. kola ABA lige. Obojica su odlično odigrala i minulog vikenda u Podgorici, Matej je ubacio 24, a Ahmad 21 poen Studentskom centru. Ipak, jasno je da je i ostatak ekipe obavio sjajan posao s ozbirom na impresivnu seriju rezultata.

Kao trenera me raduje što ne zavisimo od bilo kog pojedinca. Igramo prilično timski, sa velikim brojem asistencija i na većini utakmica težište realizacije je raspoređeno širom ekipe. To je za nas sigurno dobro. Naravno da kup utakmice, generalno mečevi na eliminaciju, traže nadahnuće nekog pojedinca u određenim momentima, ali mislim da imamo veliki broj momaka, a ja bih rekao i čitav tim koji je spreman da iskoči kada bude bilo potrebno”, ističe Barać, a Cerovina se nadovezuje, "Rori i Rudan su u sjajnoj formi, ali su i Kazalon i Đurišić. Svi smo podigli nivo igre na polusezoni i baš zbog toga su takvi rezultati. Igramo timski i zasad je sve kako treba."

Luka Cerovina (Foto: Starsport)Luka Cerovina (Foto: Starsport)

Cerovina je 2021. godine igrao i u finalu Kupa protiv Crvene zvezde i to iskustvo će mu nesumnjivo biti od neprocenjive važnosti u Nišu.

"Bila je veoma uzbudljiva utakmica. Bili Beron je pogodio dve veoma teške trojke, a oni su na suvi kvalitet izvukli pobedu. Kup je najzanimljivije takmičenjer jer se igra na jednu utakmicu i nikada ne znaš kome će biti dan. Sve je moguće”.

Nije kapiten Mege imao sreće da podigne Žućkovu levicu, ali beogradski klub ima iskustvo sa vrha postolja. Osvojio je Kup Radivoja Koraća 2016. godine, a domogao se i poslednjeg stepenika još tri puta – 2014, 2015. kao i pre dve godine.

Kup ima posebnu draž jer se usred sezone igra za trofej i u Srbiji je velika čast i što nosi ime našeg velikana, kao i što je trofej Žućkova levica. Mnogo je stvari koje čine Kup Radivoja Koraća vrlo interesantnim i nadam se da će biti praznik košarke u Nišu”, zaključio je Marko Barać u razgovoru za Mozzart Sport.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

18.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -39,5) Spartak Subotica (1,85)

21.00: (1,85) Mega (hendikep -21,5) Vojvodina (1,85)

Četvrtak:

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -28,5) Borac Mozzart (1,85)

21.00: (1,85) FMP Železnik (hendikep -23,5) Metalac Valjevo (1,85)

POLUFINALE

Petak u 17.00 i 21.00

FINALE

Subota u 21.00


tagovi

KK MegaMarko BaraćLuka CerovinaKK VojvodinaKup Radivoja Koraća 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara