AFP
AFP

Najspektakularniji košarkaš Španije je rođen u "siromaštvu siromaštva", a federe je stekao plesom u aristokratiji Pariza (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 13:16

Životna priča Iva Ponsa dospela je u žižu španske javnosti nakon briljantnih partija na startu sezone

"Iv Pons može da leti".

Na slikovit način mediji na Pirinejima opisali su superatraktivne poteze 24-godišnjeg krilnog igrača Đirone u duelu druge runde Endesa lige protiv aktuelnog osvajača Evrokupa Gran Kanarije (88:64). Na samo jednoj utakmici Pons je uspeo da bar pet neverovatnih poteza kandiduje za top 10 u sezoni.

Izabrane vesti

Tri brutalna zakucavanja i dve nebeske blokade učinile su ovog dvometraša senzacijom samog početka takmičarske godine u evropskoj košarci. Sve što je uradio u ovom susretu učinilo je širi krug košarkaških zaljubljenika da se dublje zainteresuje za njegovu fascinantnu životnu priču.

Iv je rođen u jednom od najsiromašnijih gradova na američkom kontinentu, Port O Prensu. Zla sudba Haitija jedna je od teskobnijih pojava u svetu prethodnih godina. Ne može se utvrditi da li je ova karipska zemlja više osakaćena prirodnim katastrofama (poput zemljotresa 2010) ili nebrojenim političkim previranjima (32 puča od osamostaljenja). Sve te nedaće nisu zaobišle ni junaka sezone u španskoj košarci. Dovoljno je reći da ostrvo Solej na kom je proveo prve tri godine života nazivaju "Siromaštvom u siromaštvu".

Pre četvrtog rođendana biološka majka bila je primorana da ga preda u sirotište zbog nemogućnosti da ga izdržava, a pritom je i bila bolesna. Ubrzo je malog Iva usvojio dobrostojeći, može se reći i aristokratski francuski bračni par (Bejbet i njen muž Žan Klod).

Odmah po ulasku u novu porodicu, preselio se se s njom u Pariz, a od prvih dana odrastao je u umetničkom okruženju. Njegov "novi deda" bio je dirigent muzičkog orkestra i naučio je Iva da svira saksofon.

Pomajka ga je zainteresovala za fotografiju i ples, a baš se umeće u ovoj drugog veštini ispostavilo veoma važnom za njegov kasniji životni put. To što danas može da se odrazi kao da ima federe u nogama dobrim je delom zasluga njegove pomajke, profesionalne plesačice, koja ga je forsirala u periodu fizičkog razvoja, baš u ovoj oblasti.

Ponsov vertikalni skok izmeren na Draft kombajnu 2021. godine iznosio je 1,07 metara, što je primera radi blizu najboljem rezultatu Dža Moranta - 1,10. "Opruge" u njegovim nogama imaju utemeljenje kada se zna da se od šeste godine intenzivno bavio plesom i tako podrivao neobičnu fleksibilnost.

Zbog izrazite skočnosti dobio je preporuku da sa 11,12 godina krene s treninzima košarke, nakon što je prethodno prestao sa džudom, na koji je išao paralelno kad i na ples. Kada je skinuo kimono, obreo se u INSEP-u (Nacionalni institut za sport, stručnost i performanse), gde su ranije trenirali legendarni asovi Toni Parker, Boris Dijao i druge zvezde francuske košarke. Tamo je proveo srednjoškolski period, a onda se otisnuo preko Atlantika 2017. na Univerzitet Tenesi.

Partije u NCAA ligi nisu ubedile vodeće ljude NBA klubova da ga odaberu na draftu 2021. godine, ali se u Letnjoj ligi izborio za ugovor sa Memfisom. Za Grizlije je odigrao 12 utakmica u najjačoj ligi sveta, ali bez zapaženijeg učinka. Leta 2022. nije uspeo da pronađe novi angažman u NBA, pa se odlučio za povratak u Evropu. Prošle sezone je u Evroligi s Asvelom imao 3,8 poena po utakmici i 1,9 skokova na 30 utakmica.

U julu je potpisao za Đironu, što mu je prvi evropski ugovor van Francuske, a u prva dva Endesa lige ima odličan učinak od 12 poena po utakmici, 6,5 skokova uz 50 procenata šuta za tri poena. Ipak, njegovi letovi najluđi su momenti dosadašnjeg toka sezone u Endesa ligi. Đirona ima dva trijumfa iz uvodnih rundi, protiv Valensije u gostima i Gran Kanarije na domaćem terenu, pa je bar na nekoliko dana zasela na čelo najjačeg državnog prvenstva u Evropi.



tagovi

KK ĐironaACB ligaENDESA ligaLiga Endesa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara