Majk Tobi u Zvezdi i Valensiji (Foto: MN Press)
Majk Tobi u Zvezdi i Valensiji (Foto: MN Press)

Nazire li se prva pobeda u gostima? Valensija savladala Zvezdu samo kada je Tobi bio na njenoj strani

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.12.23. | 08:27

Španski tim ostvario tek jedan trijumf u međusobnim okršajima sa srpskim i to kada je u svojim redovima imao sadašnjeg centra crveno-belih

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Valensije)

U utorak uveče, košarkaši Crvene zvezde su se iz hladnog Beograda uputili na špansko primorje. Dobro raspoloženje u crveno-beloj ekspediciji, posle vezanih trijumfa nad Krkom, Anadolu Efesom i Cibonom, dodatno se popravilo pri prvom prizoru palmi ispred Manises aerodroma u Valensiji. Uslovi idealni da se dopune baterije pred još jedan važan duel za izabranike Janisa Sferopulosa koji traže prvu pobedu na gostovanjima u Evroligi ove sezone. U Kaunasu, Bolonji, Barseloni i Pireju, kao i protiv Partizan Mozzart Beta u komšiluku, nisu uspeli da slave, ali nekoliko razloga ukazuje da bi post mogli da prekinu na prvoj stanici u Španiji protiv Valensije (20.30).

Izabrane vesti

Ekipa Aleksa Mumbrua je vezala pet poraza na evro-sceni, a kada se pogledaju oba takmičenja, dobila je samo dve od poslednjih 10 utakmica. Dakle, u prilično lošem je ritmu. Pritom, na Zvezdinoj strani je i tradicija jer je od Valensije izgubila samo jednom, a devet puta su se sastajali u elitnom takmičenju. Interesantno, tog 15. januara 2021. godine, narandžasti dres nosio je Majk Tobi.

Američki košarkaš je najveći deo evropske karijere proveo upravo u Fonteti, pa nije ništa neobično da su mu se ukrstili putevi sa Crvenom zvezdom. Ipak, može da se pohvali nečim što mnogi košarkaši koji su u prethodnih 10 godina igrali za Valensiju ne mogu, pobedio je crveno-bele. Bio i među najboljima u ubedljivom trijumfu (91:71) sa 13 poena i pet skokova. Pred gostovanje starom timu odigrao je jedan od najboljih mečeva od dolaska na Mali Kalemegdan (23 poena protiv Cibone) i sve ukazuje da bi u dobroj poznatoj sredini konačno mogao da pokaže od čega je i u Evroligi.

(1,80) Valensija (15,00) Crvena zvezda (2,25)

Iako zna kako Fonteta diše, sada će biti na drugoj strani parketa. Sa jasnim ciljem da uhvati ritam i u društvu najboljih i pomogne Zvezdi da upiše prvi trijumf na strani. Sačekaće ga još jedan težak zadatak, protiv centara španskog tima poput Brendona Dejvisa, Semija Odželeje, pa i Damiena Inglisa, Bubakara Turea i zlatnog španskog reprezentativca iz 2022. Haimea Pradilje. Napravila je Valensija interesantnu i prilično raznovrsnu unutrašnju liniju u kojoj se zasada najbolje snalaze bivši igrač Bostona i Virtusa Odželeje sa 12,6 poena i 3,7 skokova (najkorisniji igrač ekipe sa prosečnim indeksom 13), nekadašnji centar Barselone i Olimpije Milano Dejvis (10,8 poena i 3,5 skoka), kao i osvajač Evrokupa iz prošle sezone Inglis (8,5 poena i 3,9 skokova).

Imaće i spoljna linija dosta posla sa sjajnim Krisom Džonsom (11,6 poena i 4,7 asistencija), vrlo specifičnim bekom Džeredom Harperom (9,3 poena) koji je za svoju konstituciju od 178 centimetara veoma prodoran i snalažljiv. A ume i da uđe u seriju sa distance, mada ga zasad ne služi najbolje šut (28 odsto za tri). Tu je naravno i Stefan Jović, koji je poput Tobija dugo igrao za narednog protivnika, ostavio veliki trag na Malom Kalemegdanu. Uglavnom mečeve počinje sa klupe, stručni štab se trudi da mu dozira minutažu, ali za 15 minuta odrađuje veoma dobar posao.

O emocijama prema Zvezdi pred večerašnji meč nije govorio, ali je pokazao veliko poštovanje prema timu u kojem se afirmisao na najvećoj pozornici i sa kojim je za tri godine osvojio tri titule u ABA ligi.

"Pred nama je veliki protivnik, tim koji igra mnogo bolje u poslednjim mečevima, od kada je doveo novog trenera. Igraju fizički svih 40 minuta, očekujemo da će biti teško od početka do kraja meča. Moramo da budemo spremni na takvu igru. Mnogo je talenta u toj ekipi, mnogo i novih igrača, ali u poslednjim utakmicama igraju bolje. Posebno na domaćem terenu. Teških 40 minuta je pred nama. Moramo da budemo spremni za njihovu odbranu, da dodajemo loptu na vreme, da rešavamo udvajanja na plejmejkerima… Ako delimo loptu, imaćemo bolju šansu da pronađemo rešenja", rekao je osvajač četiri srebrne medalja u seniorskoj reprezentaciji Srbije.

Opšti utisak je da je prednost na Zvezdinoj strani. Beleži bolje rezultate u poslednje vreme, u usponu je forme, a tu je i tradicija koja nalaže da od Valensije retko gubi. Od pet susreta u Fonteti dobila je četiri. Čak i kada pogledamo statističke parametre, stvara se jasna slika da je prednost na strani srpskog šampiona.

Španci se bolje rangiraju na evroligaškoj lestvici samo prema broju defanzivnih skokova (23,9 - 22,6) i blokada (1,8 - 1,7). Svi ostali statistički elementi u ofanzivnom segmentu igre su na strani crveno-belih. Postižu značajno više poena (82 - 73,9), imaju drastično veći timski indek po meču (90,3 - 75,3), bolji su na ofanzivnom skoku (13,5 - 11,2), u asistencijama (18,2 - 16), ukradenih loptama (7,8 - 6,1), gube manje lopti (11,3 - 13,5) i preciznije šutiraju (52,8 - 49,6 odsto za dva, 34,4 - 33,2 odsto za tri, 77,9 - 76 odsto sa linije penala).

Jasno, pojmovi poput tradicije, forme i statistike se u košarci ne mogu uzeti zdravo za gotovo, ali zasad je prilično velika razlika u korist Zvezde. Moraće to izabranici Janisa Sferopulosa da pokažu i na delu. Vreme je da se slavi i u gostima.


EVROLIGA - 12.KOLO

Utorak

Anadolu Efes - Panatinaikos 71:68

/Džouns 21 - Nan, Lesor 13/

Alba - Žalgiris 64:62

/Timan 16 - Giedraitis 15/

Olimpijakos - Real Madrid 71:77

/Vokap 17 - Musa 23/

Bajern - Olimpija Milano 91:84

/Edvards 32 - Šilds 26/

Partizan Mozzart Bet - Monako 85:83

/Panter 25 - Motiejunas 23/

Sreda

20.15 (2,25) Asvel (15,00) Makabi (1,80)

20.30(1,90) Baskonija (15,00) Fenerbahče (2,10)

20.30 (1,80) Valensija (15,00) Crvena zvezda (2,25)

20.30 (2,40) Virtus Bolonja (15,00) Barselona (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaMajk TobiJanis SferopulosStefan Jović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara