Revolucija u evropskoj košarci? (©Starsport)
Revolucija u evropskoj košarci? (©Starsport)

NBA gasi rat u Evropi: Evroliga s 24 kluba i šest iz Evrokupa uz dogovor s Fibom i veći značaj državnih prvenstava

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.05.22. | 12:14

Revolucija u evropskoj košarci?

Primirje na vidiku. Bar tako tvrdi ugledni novinar agencije SDNA Sotiris Vetakis, koji uoči sutrašnjeg sastanka akcionara Evrolige u Barselone navodi da bi građanski rat u evropskoj košarci mogao da bude rešen uz posredstvo NBA lige.

Najkvalitetnije košarkaško takmičenje planete je navodno rešilo da pomogne ozdravljenje igre na Starom kontinentu. Ponudilo je pomoć, ali uz uslovljavanja koje bi mogla i da obraduju evropske košarkaške fanatike. Prvenstveno zato što bi pomirilo Evroligu i Fibu.

Izabrane vesti

NBA liga se do sada nije previše osvrtala na interese Evrope, ali je sada rešena da promoviše košarku koja joj je dala asove poput Luke Dončića, Nikole Jokića i ostalih. Da bi oni nastavili da dolaze potrebno je i da evropska košarka zadrži kvalitet, a da bi se to desilo prvi je uslov okončati taj rat.

U praksi bi to značilo da bi kalendar Evrolige i Fibe morao da bude usklađen te bi tako i klubovi iz elitnog takmičenje mogli da daju igrače za reprezentativne prozore. A koliko je NBA lige ozbiljna svedoči i to što je na dosadašnjim pregovorima sa Fibom i Evroligom prisustvovao ni manje ni više nego drugi čovek američkog prvenstva Mark Tejtum, zamenik komesara Adama Silvera.

NBA liga je 2021. godine ušla i u afričku košarku, u saradnji sa Fibom osnovala BAL (Košarkašku ligu Afrike), kojoj su sponzori kompanije poput Pepsija, Najkija i njenog brenda Er Džordan. Evropa je naravno mnogo atraktivnije tle. Zato je NBA spremna da uloži i novac i znanje, ali samo ako se Fiba i Evroliga pomire. Prvi uslov je: nema dogovora ako se istog dana igraju utakmice reprezentacije i klubova.

Drugi je: otvorenija Evroliga. Ne bi trebalo da bude zatvorena, više mesta bi trebalo da dobiju timovi koji nemaju dugoročne ugovore. To bi povuklo i druge reforme. Evrokup će se, već je to nagovešteno, spojiti sa Ligom šampiona i organizovaće je Fiba, ne Evroliga. Evroliga će pak biti proširena. Konačan cilj je do 24 kluba što bi garantovalo 46 utakmica.

Veći značaj bi dobio i Evrokup, koji sada Evroligi daje samo šampiona, eventualno i finalistu. Ubuduće bi taj broj mogao da narrate na čak šest klubova! Time bi veći značaj dobila i nacionalna prvenstva, jer bi se preko njih dolazilo do Evrokupa.

Podsetimo, Makabi, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Žalgiris, milanska Olimpija i Anadolu Efes – on se u poslednjem trenutku predomislio – odavno su digli glas protiv Evrokupa pod okriljem Evrolige jer su smatrali da troše previše novca na drugo po snazi evropsko takmičenje. Stoga bi ova promena zadovoljila i Fibu i veći deo Evroliginih akcionara.

Kako navodi SDNA, ove ideje su već predočene rukovodiocima Olimpijakosa i Panatinaikosa, a sličnih sastanaka je bilo i u Turskoj i u Litvaniji.

Kompletan projekat bi mogao da bude najavljen već na sutrašnjem sastanku u Barseloni kada bi i i Đordi Bertomeu trebalo da postane bivši. Njega na mestu prvog operativca Evrolige verovatno neće zameniti jedan čovek, već će njih barem dvojica podeliti obaveze. Spekuliše se da su glavni kandidati za mesto direktora Evrolige proslavljeni Dejan Bodiroga i Hesuz Ču Bueno, potpredsednik NBA kancelarije za Evropu, Bliski istok i Afriku, koji navodno ima podršku španskih klubova. Ponovimo, nije nemoguće ni da obojica uđu u Evroligu.

U ceo paket bi, ukoliko bude dogovoren, bio uključen i Netlix, na čijoj platfomi bi se prenosile sve utakmice ne samo Evrolige, već i Afričke lige, Razvojne lige... što bi svima donelo pozamašne prihode.

O svemu ovome naširoko sutra u Barseloni. Posle sastanka Evroliginih akcionara sve bi trebalo da bude jasnija. Jedna godina bi mogla da bude ostavljena kao tranziciona za pripremu reforme evropske košarke. U naredne tri bi ona trebalo i da bude sprovedena u delo.


tagovi

Đordi Bertomeu

Obaveštavaj me

Evroliga
NBA
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara