Pi Džej Doužer i Džabari Parker u duelu (© Star sport)
Pi Džej Doužer i Džabari Parker u duelu (© Star sport)

NBA okršaj u Barseloni: Partizan protiv tima koji ima 1.389 utakmica više

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.24. | 09:27

Nikada klub iz Humske nije slavio u Blaugrani, možda je sad prilika da pokaže da li je za velika dela

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Barselone)

Iz godine u godinu jaz između Evrolige i NBA lige je sve manje. Svedoci smo da sve više NBA asova prelazi Atlantski okean da potraži sreću na Starom kontinetnu, a nema kluba koji ima više igrača sa iskustvom igranja u SAD od giganta iz Katalonije - Barselone. Baš takav tim sada Partizan Mozzart Bet mora da nadigra ako želi da napravi veliki iskorak ka plej-inu elitnog takmičenja. Protiv čak sedam NBA igrača crno-beli se nadmeću večeras (20.45, Sport klub 1) u 29. kolu sa ciljem da im pokažu da utakmice u Americi ne moraju ništa da znače.

Izabrane vesti

Barselona je trenutno druga na tabeli sa 19 pobeda, a za dobre rezultate su umnogome uticali baš ti NBA igrači koji su doneli veliki kvalitet Barseloni. To su Tomaš Satoranski, Vili Ernangomez, Aleks Abrines, Jan Veseli, Nikolas Laprotivtola, ali najviše pažnje izaziva izvnardni Džabari Parker, a sada i Riki Rubio.

Bez Rikija Rubija, Barselona je bila ekipa sa najviše odigranih NBA utakmica. Njegovim dolaskom brojka se katapultirala do 2.094 odigrane NBA utakmice ukupno u timu što je ubedljivo najviše u čitavoj Evroligi.

"Barselona ima talentovane igrače koji su ostavili trag u NBA ligi. Posebno Riki Rubio. Uspeo je da se prilagodi odlično na oba stila košarke. Naravno i Džabari je sjajan igrač sa odličnom karijerom, žao mi je zbog povreda koje je imao. Međutim, mislim da broj NBA utakmica ne mora da znači nešto u Evroligi. Ako se neki igrač dobro prilagodi, NBA iskustvo može da mu pomogne. Ako se ne prilagodi, onda su NBA utakmice beskorisne za ovo što trenutno radimo", rekao je za Mozzart Sport Pi Džej Doužer, jedan od igrača u crno-belom taboru sa iskustvom u najjačoj ligi sveta.

Poređenja radi, Partizan u ima pet bivših NBA igrača, ali ukupno svega 705 mečeva. U toj kategoriji prednjači Frenk Kaminski sa 413 utakmica, iza njega je Pi Džej Doužer sa 121 odigranom utakmicom, Bruno Kaboklo je odigrao 105, Džejms Naneli 37, a Alen Smailagić 29.

Da li ove brojke išta znače, videćemo na parketu Balugrane. Činjennica je da je Džabari Parker doneo veliki kvalitet Kataloncima. Prosečno beleži 10,3 poena, a ponajviše zna Crvena zvezda koliko ga je teško čuvati pošto je nekadašnji drugi pik na NBA draftu crveno-belima ubacio 20 poena.


Nije ni Partizanu bilo lako u prvom meču u Beogradu. Parker je dominirao u reketu sa 11 skokova, a imao je i solidnih devet poena za manje od 20 minuta na parketu.

Sada je fokus na Rikiju Rubiju koji je više od deset godina proveo igrajući NBA. Debitovao je još 2011. godine u Minesoti, a mnoge je iznenadio kada se pre mesec dana vratio u klub u kom je stekao evropsku afirmaciju. Zbog mentalnih problema je odučio da napusti NBA ligu imao je i višemesečnu pauzu, ali košarka je očigledno još uvek u srcu ovog sjajnog plejmejkera.

Koliko je Rubio iskusan, dobro pokazuje podatak da je bio deo legendarne utakmice Partizana i Barselone u Beogradu iz 2010. kada je crno-bela četa pod komandom Duška Vujoševića slavila u dramatičnom finišu zahvaljujući trojci, a posle i skoku Lorenca Robertsa, a sve je začinilo čuveno gledanja snimka slavnog sudije Luiđija Lamonike.

Zanimljivo, učesnik te utakmice bio je i Jan Veseli. Leteći Čeh je ove sezone najbojli igrač Barse, a pre više od deset godina je kao golobradi klinac branio boje Partizana na tom meču. I bio je najefikasniji sa 13 poena i čak 15 skokova za 40 minuta.

O važnosti susreta je već skoro sve poznato. Partizan je sam sebi zakuvao čorbu zbog neverovatnog niza izgubljenih neizvesnih završnica, a još se razmišlja o propštenoj idealnoj šansi u Milanu protiv Olimpije kada je Šabaz Nejpir pogodio trojku, a posle toga Zek Ledej se zatrčao i propustio priliku da uposli Anđušića i Avramovića koji su bili u odličnoj poziciji za šut. Umesto pobede, upisan je težak poraz, pa je sada cilj da se situacija vadi protiv izuzetno jake ekipe Barselone, a da stvar bude još teža pobrinula se i sledeća istorijska činjenica.

Partizan nikada nije pobedio Barselonu u Blalaugrani, otkako elitno takmičenje nosu ime Evrolige. U njoj su Barselona i Partizan šest puta odmerili snage u Španiji i svih šest pobeda ima gigant iz Katalonije.

"Moramo da prestanemo da pobeđujemo sami sebe. Gledali smo snimke utakmica i mnogo puta smo sami sebe pobedili. Definitivno nije lako posle takvih poraza gde smo sami bili krivi za konačan rezultat. Imali smo opširne video analize, uočili specifične situacije u kojima smo grešili. Povoljna je okolnost što smo svesni da to možemo da promenimo sve, da pobeđujemo utakmice i kontrolišemo situaciju na parketu", dodao je Doužer u razgovoru za naš portal.

Partizan je 11. na tabeli Evrolige sa istim učinkom kao desetoplasirana Valensija sa 13 pobeda i 15 poraza. Ukoliko u Blaugrani pronađe način da sruši NBA Barselonu, onda se vrata doigravanja širom otvaraju, jer od preostalih pet mečeva igra čak četiri u Beogradu, a to jedno gostovanje je u Berlinu protiv Albe koja nije bauk.

Kada se bude pričalo o ovoj sezonu, lako može da se dogodi da će baš NBA Barselona pokazati da li je ovaj tim Partizana satkan za nešto veliko ili će ostati upamćen kao tim koji je na gostovanjima uvek padao u neizvesnim završnicama.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Valensija (4,70)

18.45: (1,60) Olimpijakos (16,0) Panatinaikos (2,65)

19.00: (1,90) Crvena zvezda (15,0) Makabi Tel Aviv (2,10)

20.00: (6,00) Alba Berlin (20,0) Monako (1,17)

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,70)

20.30: (1,60) Baskonija (16,0) Olimpija Milano (2,65)

Petak

20.00: (3,20) Asvel (16,0) Anadolu Efes (1,45)

20.30: (1,60) Bajern Minhen (16,0) Žalgiris (2,65)

20.30: (2,65) Virtus Bolonja (16,0) Real Madrid (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK BarselonaEvroligaPi Džej Doužer

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara