Harison Barns (©AFP)
Harison Barns (©AFP)

NBA potpis koji zveči i preko bare: Kingsi sačuvali Barnsa, koliko je ostalo za Vezenkova i domino efekat u Evropi?

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.06.23. | 09:45

U Olimpijakosu se nadaju da će možda i uspeti da sačuvaju MVP-ja Evrolige

Harison Barns i zvanično ostaje u Sakramentu. Naizgled ne toliko važna vest, ali i vest koja bi mogla da izazove ili spreči domino efekat u evropskoj košarci. Jer Kingsi su Barnsu za trogodišnji ugovor dali 54.000.000 dolara – za klub prilično povoljan aranžman – što znači da sada imaju značajno sužen budžet za plate, negde oko 18.000.000.

Zašto je to bitno? Zato što Kingsi za preostali novac treba da produže ugovor Domantasu Sabonisu, da obnove saradnju sa Trejom Lajlsom ili da potpišu sa nekim slobodnim agentom, na kraju i da dovedu MVP-a Evrolige, Sašu Vezenkova iz Olimpijakosa.

Izabrane vesti

Čak i ako uspeju da Sabonisa ubede da prihvati neku skromniju ponudu, a on bi mogao da traži četvorogodišnji ugovor za 120.000.000 dolara (Sakramento treba da mu podigne platu za nekih 8.000.000 po sezoni), Kingsi neće imati veliki prostor za preostale poteze. Posebno kada imamo u vidu da su se dovodili i u vezu sa Drejmondom Grinom, mada je pitanje koliko je to realno.

Ostaće dakle oko 10.000.000, a taj bi nova otišao za tog slobodnog agenta.

Sam Vezenkov ne bi mogao da dobije više od 7.700.000 dolara po godini i to na osnovu “Room Ecxeption” pravila koje traje godinu ili maksimalno dve s povećanjem od pet odsto za drugu sezonu. Ali treba reći da u NBA ligi igrači sami plaćaju porez što znači da bi Bugarinu pripalo manje od 4.000.000.

Pride, Olimpijakosu bi na ime obeštećenja moralo da legne 1.500.000 dolara, a Sakramento bi platio samo pola od toga. Preostalih 750.000 evra bi Saša morao da izvuče iz svog džepa. U Kaliforniji bi dakle imao nešto više od 3.000.000 dolara.

To opet nije loše, jer po slovu ugovora potpisanog u januaru – do tada je imao 900.000 evra po sezoni - Vezenkov u narednoj takmičarskoj godini treba da od Olimpijakosa primi 1.500.000 evra, a ako ostane i u sezoni 2024/2025 još blizu 2.000.000.

Ali opet, pomenuta suma od Sakramenta je maksimalna. Može da bude i manja. Mada se čini da će svakako biti veća od onoga što može da uzme u Evropi.

A, ako Vezenkov ode u NBA, onda će Olimpijakos ozbiljno da krene po Nikolu Mirotića – danas bi morao da reši status u Barseloni ili će Katalonci da budu u velikom problemu – Blaugrana bi, samo primera radi, mogla da napadne Zeka Ledeja… Pravi domino efekat. Jer Vezenkov je ipak MVP. I ostaviće veliku rupu.

Razgovori sa slobodnim agentima u NBA ligi počinju večeras. U narednim danima bi sve moglo da postane jasnije.


tagovi

Saša VezenkovKK OlimpijakosSakramento KingsHarison Barns

Obaveštavaj me

Evroliga
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara