Lebron Džejms (AFP)
Lebron Džejms (AFP)

NBA timovi: Sagorevamo igrače alarmantnom brzinom, veliki broj povreda posledica suludog rasporeda

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.04.21. | 15:20

"Nametnut nam je režim za puko preživljavanje" kaže jedan generalni menadžer

Nekolicina generalnih menadžera i zdravstvenih radnika NBA timova smatraju da je neobičan i sabijen raspored, te pokušaj nadoknađivanja utakmica odloženih zbog problema sa virusom korona doveo do velikog broja povreda u NBA, dok pojedine ekipe strahuju da je zdravlje igrača dostiglo tačku ključanja.

Izabrane vesti

"Ruku na srce, ovo je najgori raspored koji sam video u poslednjih 25 godina. Potpuno je suludo", poverio se ESPN-u jedan pomoćni trener sa podužim stažom u najjačoj ligi na svetu.

Petak, 1.30: (3,35) Atlanta (14,0) Milvoki (1,40)

Takođe neimenovani trener je aktuelni raspored nazvao "brutalnim".

"Kada smo ulazili u 'balon' (u Orlandu), imali smo sve ove strepnje, ali nije bilo putovanja. Ovde rizik gotovo eksponencijalno raste. Stvara kumulativni efekat", strahuje od novih povreda igrača veteran među kondicionim trenerima u NBA.

Iako je komplikovano iscrtati grafikon na kome bi se videle uzročno-posledične veze, jedan broj čelnika timova i lekara tvrdi da skraćeni raspored ima značajan uticaj na uvećanje povreda.

Prema "Elias Sports Bureau", ol-star igrači sa poslednjeg okupljanja propustili su čak 15 odsto utakmica ove sezone, što je drugi najviši procenat u istoriji NBA, posle 2014-2015 (16,8 odsto).

"Svaka glupa povreda mekog tkiva koja može da se dogodi, dogodila se i samo se pogoršava", jada se jedan od generalnih menadžera.

Petak, 2.00: (4,00) Klivlend (15,0) Golden Stejt (1,3)

Liga bar za sad ne vidi povezanost povreda i rasporeda.

"U planiranju ove i prošle sezone svakodnevno smo komunicirali s našim timovima i igračima, dogovarajući se o dva veoma različita sezonska formata koja su imala smisla kao način da se bezbedno nastavi s radom tokom pandemije. Povrede su nažalost uvek bile deo igre. Nismo videli veću stopu povreda ove u odnosu na prošlu sezonu. Nastavićemo da radimo sa timovima i igračima kako bismo sezonu završili na najbolji i najsigurniji način tokom ovog izazovnog perioda", šturo je odgovorio portparol NBA.

Pozivajući se na interne podatke, NBA ukazuje da je na 50 utakmica ove sezone broj povreda definisanih kao one zbog kojih će igrači propusti bar jednu utakmicu, manji nego protekle i u opsegu je koji je bio tokom proteklih pet godina.

ESPN otkriva da je generalni menadžer svakog tima bar jednom nazvao NBA da izrazi zabrinutost zbog zgusnutog rasporeda. Višemesečni strahovi igrača od posledica čestog igranja još tinjaju. Ali igra se i dalje. A glavni pokretač je novac koji "hrani" hiljade zaposlenih u Ligi i timovima.



Petak, 4.00: (2,95) LA Lejkers (13,0) Boston (1,50)

Prilikom krojenja rasporeda za ovu sezonu Liga je nastojala da smanji putovanja pa je vezivala dve utakmice istih rivala u istom gradu ili komšiluku, pokušavajući da redukuje broj letova Ove sezone će ih biti 25 odsto manje nego prošle, odnosno proporcionalno 15 odsto manje, ako se uzme u obzir da je ligaški deo skraćen za deset utakmica.

Poslednjih godina NBA je izmenila iscrpljujući raspored kako bi ekipe imale više dana odmora. Takve modifikacije su uključivale redukovanje tempa po kome bi tri utakmice bile odigrane za četiri dana, odnosno četiri za pet i pet za sedam dana. Ali tokom drugog dela aktuelne sezone, Liga je bila primorana da ponovo uspostavi sličan raspored kako bi nadoknadila mečeve odložene zbog problema sa virusom.

U devet i po nedelja, od sredine marta Mempfis će odigrati 22 seta od tri utakmice za četiri večeri, što je duplo više od proseka po kome je trebalo da timovi pre Ol-star pauze odigraju 11 setova. Taj broj je porastao na 13,9 posle Ol-star meča.

Tim Mehmahon iz ESPN, pozivajući se na podatke kancelarije Lige, piše da je svaki tim u sezoni 2019-2020 prosečno igrao 3,42 utakmice nedeljno. Taj broj se u 2020-2021 povećao na 3,60, a posle Ol-star meča čak na 3,75 mečeva."

Igranje svakog drugog dana tokom šest nedelja je problem", rekao je jedan generalni menadžer.

Petak, 4.00: (1,17) Feniks (20,0) Sakramento (5,50)

Da stvar bude gora, čelnici timova i doktori navode pojavu domino efekta: rezerve koje nisu navikle na povećana opterećenja, moraju da igraju više minuta zbog odsustva drugih igrača. "Nametnut nam je režim za puko preživljavanje" otkriva drugi generalni menadžer.

Veliki problem zadaju opsežni COVID protokoli koje timovi slede, posebno česta testiranja, gotovo redovna u jutarnjim satima...

"Uz COVID protokole više nema odmora i oporavka. Putovanja, u kombinaciji sa jutarnjim testiranjem, nisu ono s čim smo se ranije susretali. Igrači dolaze u sobu za testiranje kao da su 900-godišnjaci", otkriva kondicioni trener.

Treći GM ukazuje na probleme sa lažno pozitivnim rezultatima testa, napominjući da im je potreban ogroman napor, često do 3-4 sata ujutru da kontaktiraju trag, a zatim kreće uznemirenje ljudi 'u mreži' koji imaju neprospavanu noć, da bi im sledećeg jutra neko rekao 'Ups, izvinite'.

Takođe je primetan i nedostatak takmičarskog naboja u skraćenom rasporedu. Prema statistikama ESPN, više od polovine odigranih utakmica ove sezone (52,6 odsto) odlučeno je dvocifrenom razlikom, što je najviša stopa od sezone 1971-1972. Nekoliko zvaničnika je takođe izrazilo zabrinutost zbog dugotrajnih efekata uzastopnih sezona sa velikim tempom utakmica i neobično kratkim vremenom za plej-of.

Poslednja utakmica NBA finala planirana je za 22. juli, a Letnja liga u Las Vegasu treba da se održi u avgustu. U martu je komesear NBA

Adam Silver rekao da je "prilično optimističan" da će se naredna sezona vratiti u uobičajeni raspored, što će, ako je tako, dovesti do ponovnog starta u oktobru.

"Čitav ovaj dvogodišnji period imaće dugoročni efekat na igrače mnogo godina kasnije. To je kao kad vam nestane struja. Morate da zapalite sveću. A ako je zapalite tada, nećete je imati sledeći put kada vam nestane struja. Trenutno 'sagorevamo' igrače alarmantnom brzinom. Ali opet, koja je alternativa? Sastavi od 25 ljudi? Manje utakmica? To nije samo 'stvar lige'. Sve je zahtevalo saradnju sa NBPA (Unijom igrača). To je zajednička odgovornost, vođena gotovo isključivo novcem", objašnjava operativac jednog od NBA timova.


tagovi

Adam SilverNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara