Igrači koji bi mogli da budu trejdovani ove jeseni (©Reuters, ©AFP)
Igrači koji bi mogli da budu trejdovani ove jeseni (©Reuters, ©AFP)

NBA transferi koji se čekaju: Vestbruk, Pol, Holidej, Horford, Oladipo, Hild, Tarner, Gordon...

Vreme čitanja: 11min | sub. 14.11.20. | 09:51

Nekoliko redova o mogućim poslovima uoči početka prelaznog roka

Početak nove NBA sezone opasno se približava. Prva utakmica će se odigrati za nešto više od mesec dana, tačnije 22. decembra, ali uzbuđenja oko slaganja ekipa su ovih dana i te kako prisutna. U sredu je na rasporedu draft za ovu sezonu, odmah iza njega kreće i takozvani "Free agency", odnosno potpisivanje slobodnih igrača, a celi prelazni rok počinje nekoliko dana pre drafta kada će biti dozvoljeno ekipama da obave trejdove igrača.

Upravo su trejdovi glavna tema ovog teksta. Ovogodišnja draft klasa, kako sada stvari stoje, ne nudi neku veliku superzvezdu, a nema ni previše slobodnih igrača koji pripadaju najvišoj igračkoj klasi. Naravno da to ne znači da neće biti uzbuđenja na draftu i pijaci slobodnih igrača, ali dosta NBA analitičara smatra da će se najveće rokade među timovima dogoditi u trejdovima. Iako se do prije desetak dana činilo kako ni tu neće biti previše onih najvećih zvezda, ipak se "zakotrljalo" puno priča oko razmene nekig odličnih igrača koji bi mogli dosta promeniti izgled novog tima. Mi smo vam u ovom tekstu doneli pregled deset najatraktivnijih igrača koji se poslednjih dana pominju u kontekstu trejdova. Pokušali smo da objasnimo zašto bi oni mogli da budu menjani, a kod većine smo ponudili i opcije koja bi za njih bila najbolja. Pa, krenimo...

Izabrane vesti

KRIS POL (Oklahoma Siti Tander)

Kris Pol (©AFP)Kris Pol (©AFP)

Oklahoma je to sjajno odradila. Kada je prošlog leta Pol Džordž odlučio da se priključi Kavaju Lenardu u Klipersima, Tander je trejdovao i Rasela Vestbruka, a zauzvrat u ta dva posla dobio ko zna koliko pikova, ali i nekoliko igrača od kojih su najvažniji Šej Gildžes Aleksander i Kris Pol. I dok je Šej zalog za budućnost, mnogi su mislili da će se Pol jako kratko zadržati u Oklahomi. Bilo je prošle godine nekoliko zainteresovanih timova za njegove usluge, najviše se pominjao Majami, ali on je ipak ostao u Oklahomi što se pokazalo dobrim potezom za tim i njega. Tander je prošle sezone igrao stvarno lepu košarku, a Pol je pokazao da još nije za otpisivanje, odnosno da za njega i te kako ima još mesta u NBA ligi. Sezonu je završio sa 17,6 poena, 6,7 asistencija i pet skokova u proseku, a Oklahoma je zasluženo igrala u plej-ofu. Tamo je dobro namučila Hjuston, a nakon sezone je postalo jasno da će Tander u "rebilding".

Bili Donovan više nije trener tima, zamenio ga je njegov pomoćnik Mark Degnolt, a Kris Pol se našao na pijaci. Iako je njegov ugovor ogroman - u sledećoj sezoni će zaraditi 41.358.814 dolara, a za 2021/22 ima opciju da uzme 44.211.146 dolara, pojavili su se klubovi koji bi želeli da ga vide u svojim redovima. S obzirom na visinu njegove plate nije lako izvesti trejd da bude po pravilima NBA lige, ali nije ni nemoguće. Recimo, nama se sviđa ideja da Kris Pol ode u Finiks, a u suprotnom smeru da odu Riki Rubio i Keli Ubre. To bi bio dobar trejd za obe ekipe - Sansima bi jedan igrač poput Pola, iskusan i drzak, dobro došao pored Devina Bukera i Deandrea Ejtona, a Tander bi dobio Ubrea kojeg bi mogli da isprobaju u ovoj sezoni te stabilnog plejmejkera u liku Rubija, koji bi olakšao organizaciju napada za Šeja. Naravno da bi Finiks u celoj priči morao da pošalje i poneki pik, ali s obzirom da na raspolaganju imaju sve svoje pikove za sledeće godine, onda ne bi trebalo da im bude problem da pošalju jedan ili više njih u Oklahomu.

DŽRU HOLIDEJ (Nju Orleans Pelikans)

Džru Holidej (©AFP)Džru Holidej (©AFP)

Iako je Džru Holidej izrazio želju da bi ostao u Pelikansima, to se verovatno neće desiti. Pre nekoliko dana je izašla informacija kako je Nju Orleans drugim ekipama u NBA ligi javio da je 30-godišnji bek dostupan za trejd, a odmah se pojavilo i dosta zainteresovanih timova. To i nije čudno jer je Holidej tip igrača koji svakome može dobro da dođe - igra dobro sa i bez lopte, odličan je u odbrani, postiže 19 koševa po utakmici (prosek u prethodne tri sezone: 19, pa 21,2 pa 19,1 poena), a uz to je i odličan saigrač te košarkaš kakvog svi treneri vole da imaju u svlačionici. Zbog čega onda Pelikansi žele da ga trejduju? Pa stvar je jednostavna - on ima garantovani ugovor za sledeću sezonu, ali ne i za 2021/22, a dugoročno se ne uklapa u planove ekipe iz Nju Orleansa. Njegov aktuelni ugovor je sada dobar, ali kada bude trebalo da dobije novi imaće najmanje 31 godinu (moguće je da on "pokupi" ugovor i za 2021/22 pa bi u leto 2022. bio slobodan igrač, sa 32 godine), a i dalje će biti cenjen na pijaci pa će dobiti dobar ugovor. Nju Orleans želi da razvija Zajona Vilijamsona i Brendona Ingrama, pa i druge mlade igrače i tu dugoročno mesta za Holideja nema. Sad mogu da dobiju najbolju cenu za njega, a pretpostavljamo da će tražiti neki paket u kojem će dobiti jednog ili dva iskusna igrača s kratkoročnim ugovorom, te poneki pik.

Nama se najviše sviđa opcija s Denverom. Nagetsi bi u Nju Orleans trebalo da pošalju Gerija Herisa i jednog od dvojca Monte Moris/Pi-Džej Doužer kao i najmanje jedan pik prve runde, a možda i dva jer Heris ima ugovor do 2022. godine. Nikola Jokić i Džamal Mari bi bili srećni da imaju Holideja na svojoj strani, a Pelikansi bi odmah dobili igrače koji mogu pomoći, ali i pik(ove).

RASEL VESTBRUK (Hjuston Rokets)

Rasel Vestbruk (©Reuters)Rasel Vestbruk (©Reuters)

Biće svega u Hjustonu u sledećem razdoblju. Otišao je arhitekta ekipe Deril Mori, otišao je trener Majk D'Entoni, a izgleda kako bi rado otišli i igrači. Iz ekipe iz Teksasa poslednjih dana dolaze informacije kako igrači nisu zadovoljni ovim promenama jer znaju da će se menjati stil igre koji smo gledali poslednjih godina. Tako su se pojavile vesti da bi neke ekipe rado u svojim redovima videle Pi-Džej Takera i Roberta Kovingtona, šta bi se moglo dogoditi, pominjao se i odlazak Džejmsa Hardena, u šta ne verujemo, ali sve se glasnije priča o trejdu Rasela Vestbruka. Mnogi ljudi koji ne vole njegov stil igre će reći da ne postoji ekipa koja bi ga želela, ali olako se zaboravlja da je on, bez obzira na sve, pre povrede bio među najboljim košarkašima na svetu, a pre samo tri godine je izabran i za MVP sezone. Ni mi nismo ljubitelji njegovog stila, ali reći da on ne može pomoći nekoj ekipi nema nikakvog smisla. E sad, samo treba naći ekipu koja bi uzela njegov ugovor koji je neverovatno visok. On će, naime, u sledećoj sezoni zaraditi 41.358.814 dolara, godinu nakon toga 44.211.146 dolara, a za sezonu 2022/23 ima igračku opciju vrednu 47.063.478 dolara. Nemojte ni pokušati zbrajati da vas ne zaboli glava.

Iako se često spominje Šarlota kao ekipa koja bi volela da vidi Vestbruka u svojim redovima, mi smo ga ipak poslali u Njujork. Paket od tri igrača u kojem bi bili Bobi Portis, Tadž Gibson i Vejn Elington, uz poneki pik bi zadovoljio Hjuston, a Njujork bi dobio zvezdu svoje ekipe. Niksi najavljuju pametniji rad u sledećem razdoblju, ali to je Njujork je veliko tržište koje traži neku zvezdu, a Ar-Džej Beret to nije. S druge strane, Beret, Mičel Robinson i pik na ovogodišnjem draftu, uz Džulijusa Rendla i Rasela Vestbruka, ako bi on bio barem na 70% onoga što je nekad bio, ne izgleda toliko loše. Bolje nego su Niksi izgledali prethodnih godina.

AL HORFORD (Filadelfija 76ers)

Al Horford (©AFP)Al Horford (©AFP)

Od kada je Deril Mori došao na mesto glavnog čoveka u Filadelfiji krenule su priče oko trejdova igrača Siksersa. Odmah su se povele rasprave hoće li pre otići Džoel Embid ili Ben Simons, ali izgleda da Mori ipak neće menjati svoje najveće zvezde odmah čim je došao. Ne kažemo da to neće da uradi nekad u budućnosti, ali novi trener, Dok Rivers, bi za sledeću sezonu trebalo da ima Embida i Simonsa na raspolaganju, naravno ako ih zdravlje posluži. A onda, ako ne pokažu napredak, Mori će već nešto da smisli.

A do tada će Mori pokušati da menja Tobajasa Herisa i Ala Horforda. Dok će posao za Herisa biti dosta teško izvesti, za Horforda ima zainteresovanih bez obzira šta on u prošloj godini nije izgledao najbolje, a ima i bogati ugovor do 2023. godine. No, Horford ima sjajnu karijeru iza sebe, a njegova sposobnost da igra dobro na obe strane parketa, uz činjenicu da sjajno razigrava s obzirom da igra centra i da može pogoditi šut za tri, čini ga zanimljivim igračem pa bi trejd za njega mogao da se ostvari. Imamo i najbolju opciju, ali ćemo je ostaviti za nekoliko redova ispod.

BADI HILD (Sakramento Kings)

Badi Hild (©Reuters)Badi Hild (©Reuters)

A ta najbolja opcija je Badi Hild. On je nezadovoljan u Sakramentu, a koliko se ne slaže s trenerom Lukom Voltonom govori podatak da mu ne odgovara ni na poruke. Hild je dobio produženje ugovora, ali jasno je da Kingsi više veruju Bogdanu Bogdanoviću pa će pokušati da trejduju Hilda. On bi to jedva dočekao, a Filadelfija se nameće kao najbolja opcija iz više razloga - Siksersima bi dobro došao šuter poput Hilda, Kingsi su i prošle godine želeli dovesti Horforda, a dobro bi se uklopio u njihovu igru, a plate funkcionišu pa bi se možda morao dodati neki ne toliko važni igrač da sve funkcioniše. Molimo vas lepo da se ovaj trejd dogodi.

KARIS LEVERT (Bruklin Nets)

Karis Levert (©Reuters)Karis Levert (©Reuters)

Biće zanimljivo pratiti Bruklin u novoj sezoni. Za Netse će napokon da zaigra KeviN Durant, zdrav bi trebalo da bude i Kajri Irving, a novi trener Stiv Neš je doveo celu hordu poznatih pomoćnih trenera od kojih moramo izdvojiti Majka D'Entonija i Imea Udoku. GM kluba, Šon Marks, vuče zanimljive poteze, a biće zanimljivo da se vidi šta će da napravi s Karisom Levertom. Ovaj 26-godišnjak je lani igrao sjajno, bio na proseku od 18,7 koševa, 4,4 asistencije i 4,2 skoka, a bez Duranta i Irvinga je definitivno najvažniji igrač Netsa. No, s njima dvojicom se situacija za njega drastično menja jer obe zvezde vole da igraju s loptom u rukama, a isto vredi i za Leverta. To ne znači da će ga Bruklin trejdovati po svaku cenu, ali njegov odlazak ima logike, posebno ako bi Netsi dobili dobar paket zauzvrat. Levert je na pristojnom ugovoru do 2023, mnogi bi ga voleli videti u svojim redovima, a njega ćemo preskočiti u našim razmišljanjima gde ga videti. Jednostavno, ovakav igrač je potreban gotovo svakome, ali nije jasno šta bi Netsi tražili zauzvrat pa je teško i slagati neku opciju za trejdovanje.

MAJLS TARNER (Indijana Pejsers)

Majls Tarner (©Reuters)Majls Tarner (©Reuters)

Pre godinu dana je izgledalo da će Majls Tarner biti jedan od stubova ekipe Indijane za sledeće vreme. Imao je odličnu sezonu iza sebe, Greg Popović ga je vodio na Svetsko prvenstvo, ali se onda dogodilo da Domantas Sabonis eksplodira, Tarner se povredi i sve se promenilo. Tarner je veći deo sezone proveo na poziciji "četvorke", a on je ipak prava "petica". Pejsersi ga prošle sezone nisu trejdovali, iako se o tome pričalo, ali nema nikakvog smisla da ga zadrže u klubu, posebno kada za njega mogu da dobiju dosta toga na pijaci. Tarner odlično brani obruč, u napadu je počeo pogađa trojke i sjajno bi se uklopio u gotovo svaki tim u NBA ligi. Često se za njega pominje Boston, sjajno bi se uklopio u Golden Stejtu, a iako oba tima mogu složiti trejd u kojem bi on došao kod njih, mi bismo voleli da ga vidimo u San Antoniju. Povezanost s Popovićem već ima, a trejd bi mogao da funkcioniše oko Dežontea Marija, Jakoba Peltla i Rudija Geja, koji je tu da bi zbroj plata bio izjednačen. Naravno da bi Sparsi trebalo da dodaju i poneki pik, a Indijana ne bi dobila loš paket. Doduše, mogu i bolje proći pa će ovo ostati samo na visini naših želja.

VIKTOR OLADIPO (Indijana Pejsers)

Viktor Oladipo (©reuters)Viktor Oladipo (©reuters)

A šta s Oladipom? Da li je moguće da će Indijana trejdovati dva igrača koji su pre dve sezone praktično bili najbolji u ekipi? Iako je Oladipo stvarno odličan igrač, njegov problem su povrede i jasno je da s njim kao prvim igračem ekipe niko ne može da računa na neki veliki uspeh. Probajte da složite najbolje NBA petorke pa ćete videti da bi Oladipa stavili tamo negde u šestu ili sedmu, ako ne i niže. Jednostavno, mnogo je boljih igrača od njega. S druge strane, Oladipo i te kako ima vrednost na pijaci i mnogo timova je zainteresovano za njega, a nama se najviše sviđa opcija da se priključi Luki Dončiću i Kristapsu Porzingisu u Dalasu. Maveriksi bi u Indijanu trebalo da pošalju Tima Hardaveja, da izjednače platu, te poneki pik, ali tu se pojavljuje problem što je Dalas već obećao Njujorku svoje pikove za 2021. i 2023. godinu, a prema NBA pravilima mora imati svoje pikove bare svake druge godine pa je prvi sledeći kojeg mogu dati onaj iz 2025. godine. Mogu li Pejsersi toliko čekati?

GORDON HEJVORD (Boston Seltiks)

Gordon Hejvord (©Reuters)Gordon Hejvord (©Reuters)

Hejvord je trebalo da bude jedan od najvažnijih igrača Bostona, ali to se nije dogodilo, ponajviše zbog strašne povrede na početku njegove epizode u Seltiksima nakon koje se nikada nije vratio na visinu iz vremena u Juti. Sada Hejvord ulazi u poslednju godinu ugovora i Boston želi da ga trejduje, ali njegova plata od 34.187.085 dolara, u kombinaciji sa zdravstvenim stanjem, nije dobra stvar za potencijalne kupce. No, zainteresovanih ipak ima, a poslednjih dana se sve više pominje opcija trejda u kojem bi u Boston došao Majls Tarner, a u suprotnom smeru otišao Hejvord i 14. pik na draftu. Hejvord je rođen u Indijani, s 30 godina i dalje može da bude koristan i ima ga smisla isprobati. A Seltiksima bi Tarner dobro došao.

ARON GORDON (Orlando Medžik)

Aron Gordon (©Reuters)Aron Gordon (©Reuters)

Izgleda da će Gordon biti još jedan u nizu loših pikova Orlanda, a iako se u prošloj sezoni činilo da je napokon dobio poverenje Medžika, u poslednje vreme se sve više piše kako bi ekipa s Floride želela da ga trejduje. Orlando navodno više veruje Džonatanu Ajsaku na toj poziciji, a Gordona bi poslali nekoj ekipi koja bi njima zauzvrat poslala visoki pik na draftu te još nekog igrača. S obzirom na to da je teško proceniti vrednost pikova, teško je i odlučiti gde poslati Gordona. Orlando ima 15. pik na ovom draftu, a pitanje je da li bi upravu kluba zadovoljio, primera radi, deveti pik, koji drži Vašington? Ili sedmi, onaj Detroitov? Onaj treći, koji ima Šarlot, sigurno bi, a te tri ekipe nam se nekako čine kao najveći favoriti za ovakav posao.

Sezona trejdova uskoro dolazi. Ovih dana se slažu različite kombinacije, a NBA fanatici se igraju 'trejd mašinom' simulatorom svih mogućih poslova. Videćemo šta će se na kraju od svega i dogoditi.

Piše: Emir FULURIJA



tagovi

Kris PolDžru HolidejBadi HildGordon HejvordViktor OladipoNBA Free AgencyNBA ligaEron GordonRasel VestbrukKaris Levert

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara