NBA večeras: Sav teret na Hardenu, Luki treba podrška Dinvidija i Bransona

Vreme čitanja: 5min | pon. 02.05.22. | 15:24

Pred nama je još jedno zanimljivo veče u najjačoj ligi sveta...

Nadaju se navijači Boston Seltiksa da mogu, nakon šta su 'pomeli' Bruklin, da naprave veliku stvar ove godine, možda čak da odu i do samog kraja, a posebno ih je uoči serije protiv Milvokija veselila činjenica da Kris Midlton neće igrati do kraja serije zbog povrede. No, sinoć su Seltiksi udarili u zid.

Znali smo da će Baksi da kontrolišu ulaze pod koš, odnosno da neće da dozvole lake poene Bostonu, a to se i događalo. Pri svakom ulazu igrača Seltiksa pod koš dočekala bi barem dva protivnika, a ako zaustavljanje ne bi išlo mirnim putem, išlo bi nekom ličnom greškom. Posebno se pazilo na Džejsona Tejtuma. Njega nije striktno čuvao Janis Adetokumbo, ali je Grk bio tu svaki put da pomogne Tejtumovom čuvaru ako je potrebno. Dva puta je Tejtum sjajnim veštinama prošao dva igrača i krenuo prema košu samo da bi se odnekud pojavio Janis i zaustavio ga bananom. Ovaj je na kraju utakmicu završio s 21 poenom, ali slabim šutem 6/18. A posebno je strašno bilo videti da je pogodio samo dve dvojke iz devet pokušaja.

Izabrane vesti

Kod Džejlena Brauna situacija je bila još gora - imao je 12 poena sa šutem 4/13, a za dvojke je imao 1/4. Jednostavno, Milvoki ti ne dopušta ulaske pod koš i udvajaju te na poludistanci pa ih moraš pobediti s trojkama ako možeš. A Boston sinoć nije mogao. Pucali su čak 50 trojki i pogodili 18. To i nije loše kada se vidi da su pogodili deset šuteva za dva poena od 34 pokušaja.

S druge strane Janis takođe nije imao najbolji procenat šuta (9/25, 36%), ali je sjajno razigravao saigrače te je osim toga nametao ritam u odbrani i napadu. Imao je tripl-dabl devet minuta pre kraja utakmice, a pomogli su mu i saigrači koji su pogađali trojke - Džru Holidej je na kraju imao i više poena od njega, a s klupe su Grejson Alen, Pet Konaton i Dževon Karter pogoidli šest trojki iz 12 pokušaja. Ne možeš protiv toga, posebno kada su sudije pustile čvrstu igru koja odgovara Milvokiju.

Dok je ta utakmica bila prilično ratnička, druga je bila jako uzbudljiva. Memfis i Golden Stejt su razmjenjivali sjajne poteze na obe strane parketa, a na kraju su Voriorsi pobedili u ludom finišu utakmice, gde je Klej Tompson promašio dva slobodna bacanja, a Dža Morant polaganje iz dosta dobre situacije. Golden Stejt je tako poveo s 1:0 u seriji, iako Tompson nije imao svoj dan, a Drejmond Grin je igrao samo 17 minuta jer je isključen zbog jednog grubog faula. Zato je briljirao Džordan Pul, posebno u drugom poluvremenu, a dobru utakmicu je imao i Stef Kari koji se proslavio odbrambenom reakcijom na Morantu u poslednjim minutama utakmice, koja je možda i odlučila pobednika.

Utakmicu karijere je odigrao Džeren Džekson, ali Memfisu su nedostajali Dilon Bruks i Dezmond Bejn koji su kombinovano imali šut 6/23, odnosno 3/13 za trojke. S obzirom na to da Golden Stejt ima puno oružja, što u napadu, što u odbrani gde su Geri Pejton i Endrju Vigins odigrali dobro, onda Memfisu trebaju svi raspoloženi igrači da dođu do uspeha u ovoj seriji.

Večeras se igraju prve utakmice u preostale dve serije drugog kruga plejofa. Evo šta nas čeka.

MAJAMI - FILADELFIJA

Zašto je Džoel Embid bio na parketu u poslednjim minutama šeste utakmice protiv Toronta kada je pitanje pobednika već bilo rešeno? To pitanje će dugo mučiti navijače Filadelfije s obzirom na to da je Embid tada zadobio povredu lica zbog koje neće igrati sigurno prve dve utakmice protiv Majamija, a možda i više. To pitanje bi moglo skupo da košta trenera Doka Riversa koji sada treba da smisli kako da prođe ekipu Hita bez svog glavnog igrača.

Ključ je, naravno, u Džejmsu Hardenu. Brada će morati da preuzme puno veću odgovornost nego je imao u seriji protiv Toronta u kojoj je beležio čak 10,2 asistencija po utakmici, ali onih 19 poena uz 40,5% šuta treba puno da popravi. Siksersi će s njim, Tajrisom Maksijem i Tobajasom Herisom morati da igraju dosta brže, da probaju da dođu do šta više prilika na nepostavljenu odbranu Majamija, da postižu svaku otvorenu trojku, a Harden će morati da bude agresivan i precizan u svojim ulazima pod koš.

S druge strane Majamiju je olakšan posao jer ne igra Embid, ali oni imaju velikih problema s povredama. Kajl Lauri je i dalje van parketa i neće igrati u prvoj utakmici, a na lakše povrede se žale Džimi Batler, Tajler Hiro, Maks Štrus, Pi-Džej Taker, Kejleb Martin i Markif Moris. Za sada niko od njih nije otpisan za prvi meč, ali postoji mogućnost da neko od njih ipak neće biti večeras na parketu. Hoće li svi ti problemi ipak da uspore Majami ostaje nam da vidimo, ali bez Embida u sastavu Filadelfije, oni su u prednosti.

FINIKS - DALAS

Devin Buker se vratio u poslednjoj utakmici serije protiv Nju Orleansa i to je najvažnija vest za navijače Finiksa koji puno očekuju od ove sezone. Imaju i zašto jer su Sansi bili odlični kroz ceo ligaški deo sezone, a s obzirom na to da su lani zaustavljeni tek u velikom NBA finalu, imaju se zašto ove sezone nadati da mogu da naprave još jedan korak više.

Finiks je, realno, favorit u ovoj utakmici i celoj seriji protiv Dalasa, ali ne treba zaboraviti da Maveriksi u svojim redovima imaju Luku Dončića. Dok su Jutu uspeli da izbace bez obzira na to što slovenački košarkaš nije igrao prve tri utakmice. To protiv Sansa neće da bude moguće. Džez se pokazao kao ekipa s mnogo rupa u igri koje nisu bili spremni da zakrpe s nekim promenama, dok je Finiks skroz drukčija ekipa. Sansi puno rupa nemaju, a i kad se pokažu, trener Monti Vilijams je spreman da menja stil igre da bi ih barem sakrio, ako ništa drugo.

Jasno je da će Dončić biti ključ što se tiče igre Dalasa, ali svakako će morati da dobije pomoć od ostalih saigrača, pre svih Džejlena Bransona i Spensera Dinvidija. Ako oni s bekovskih pozicija budu u najboljim izdanjima, onda će Finiks možda da izgubi prednost koju ima pod košem, gde bi Deandre Ejton mogao da ima jako dobru seriju, jer Dalas nema neke snažne centre. Sansi su tu puno pokriveniji, imaju i odbrambene igrače poput Mikala Bridžisa koji mogu da zaustave ili barem da uspore Dončića, a imaju i igrača koji se zove Kris Pol. Da, to je onaj momak koji u odlučujućoj utakmici serije protiv Nju Orlinsa ima šut 14/14, a u celoj seriji 11,3 asistencije po utakmici, uz samo 1,5 izgubljenih lopti. I da, taj isti košarkaš u celoj sezoni niti jednom nije postigao 30 ili više koševa, a onda je u plej-ofu to napravio dva puta, a jednom se zaustavio na 28 poena. Da, taj Kris Pol.

PIŠEEmir Fulurija


tagovi

NBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara