©Reuters
©Reuters

NBA will be back: Virtuelna realnost i pretnja gubitkom od 900 miliona $

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.05.20. | 09:34

Najjača košarkaška liga na svetu sve bliže povratku na parkete, ali pod posebnim uslovima i sa specifičnim rešenjima

Minulog vikenda pokrenuo se profesionalni sport u SAD i to zahvaljujući UFC organizaciji. Trud i rad koji je predsednik Donald Tramp sa saradnicima uložio poslednjih mesec dana da se lige i takmičenja što pre pokrenu i tako ublaži gubitak, polako se isplaćuje.

No, i dalje se čeka da se vrati neko zaista veliko takmičenje, a pregovori i pripreme se vode na sve strane. Pre svih oko MLB i NBA. Dok bejzbol još nije ni počeo novu sezonu, čiji start je odložen zbog pandemije, NBA je zaustavljena "na pola" tako da je ostalo još mnogo toga da se odigra.

Izabrane vesti

NBA, tačnije njen prvi čovek Adam Silver (na slici dole) možda su i najodlučnije delovali pred pandemijom, i pored onog skandala sa nezrelim Rudijem Goberom, tako da svi timovi i igrači imaju mnogo poverenja u samu organizaciju. A ona, kako navode tamošnji poznavaoci prilika, pakleno radi ne bi li se stvari pokrenule.

Nepoznanica je za sada mnogo krenuvši od mesta održavanja, karantina, testova, navijača, sponzora, TV prava... Ideje su brojne, rešenja za sada nema, ali se očekuje da se sezona nastavi. Ovako ili onako.

Pre svega zbog ogromnih finansijskih gubitaka koje će neko morati da pokrpi. A ko je to? Pa niko, pošto su u pitanju stotine miliona dolara. Naime, samo na osnovu ugovora za TV prava NBA bi u slučaju prekida sezone ostala kratka za 900 miliona dolara! Od toga se mnoge države ne bi povratile, a kamoli jedna sportska organizacija.

Treninzi ekipa su po posebnim uslovima započeli u većini država SAD, ali je to još daleko od takmičarskog nivoa. I dok se situacija ne smiri u potpunosti, daju se ideje, sugestije i iznalaze rešenja. Mnoga su specifična, u suštini nikad ranije korišćena, ali i takva su vremena. Posebna.

Tako postoji ideja da se sve utakmice igraju, do kraja regularnog dela sezone na dva mesta - Istočna konferencija u Orlandu na Floridi, koja se i prva otvorila za sportske događaje, a Zapadna u Las Vegasu. Obe lokacije su se i ponudile, uslovi treniranja i igranja su savršeni, kao i TV i internet prenosa.

"Mnogo je još posla pred nama, ništa za sada nije sigurno, ali se nadamo da ćemo završiti sezonu kako i treba. Mnogo više ćemo znati za dve do četiri sedmice kada ćemo se i obratiti javnosti sa konkretnim rešenjima", poručio je komesar Silver."Imamo sreću da nam popularnost nije opala, ali ne smemo spavati na lovorikama. Radimo sve na tome da se pokrene stvar, a razmišljamo io tome kada bi navijači mogli da se vrate na tribine. Znate šta, mi imamo ogromne hale koje primaju nekoliko desetina hilada ljudi, pa bi mogli da im smanjimo kapacitete tako da svi unutra budu sigurni."

Takođe, razmatra se šta raditi sa navijačima, jer bez njih neće biti isto. Prazni stadioni ne daju tako "grobnu" atmosferu kao prazne tribine hala, što je veliki problem. Zaato se rtazmišlja o virtuelnim navijačima. Prvi testovi su već urađeni i moguće da će NBA timovi igrati pred praznim tribinama, ali ćemo mi u prenosu imati uticaj da su pred punim zahvaljujući kompjuterskom inženjeringu, to jest virtuelnoj realnosti.


tagovi

Adam SilverSAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara