Košarkaši Srbije (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)
Košarkaši Srbije (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Ne bismo da dižemo frku, u stvari hoćemo: Doviđenja, Litvanijo, Srbija u polufinalu Mundobasketa!

Vreme čitanja: 5min | uto. 05.09.23. | 12:31

Doktorska disertacija Bogdana Bogdanovića, ceo tim odigrao brutalnu odbranu i zaslužio stojeće ovacije svih koji danas nisu bili obojeni u zeleno

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Pada kiša u Manili, pljušti, ali za sve Srbe na Filipinima i širom planete svanuo je dan suncem obasjan - Srbija je polufinalu Mundobasketa!

Izabrane vesti

Neka reči Bogdana Bogdanovića "Ne bismo da dižemo frku, u stvari hoćemo" budu urezane svima u memoriju, jer smo istrčali na parket, ostavili srce na terenu i pobedili istorijskog rivala koji nam je ostao baš dužan! Zbog polufinala Evrobasketa 2015, zbog izgubljene medalje na Mundobasketu 2010, zbog četvrtfinala Evropskog prvenstva 2003. i Igara u Sidneju 2000. godine... Mnogo se dugova nakupilo vremenom i danas smo morali da ih naplatimo! Ne da smo poravnali račune, već smo razmontirali Litvaniju na sastavne delove - 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13)!

Doktorsku disertaciju napisao je na parketu dvorane "Mall of Asia" Bogdan Bogdanović! Kapiten Srbije odigrao je u svom prepoznatljivom stilu, sa poslednja dva velika turnira kada je bio prva i glavna udarna igla i kada je on svojim primerom povukao ekipu, više nije bilo šanse da Orlovi stanu. Litvaniji su dani na Mundobasketu u Manili bili odbrojani!

Bogdanović je povukao najviše u napadu tokom prvog poluvremena koje je završio sa 18 poena, na kraju ih je imao 21, ali su ostali zatim uradili sve što je trebalo da konačno padne ta strašna ekipa sa Baltika! Filip Petrušev odigrao je utakmicu karijere u plavom dresu i sa 17 poena i sedam uhvaćeni lopti doprineo najvažnijem trijumfu Srbije u završnicama velikih takmičenja još od onog u polufinalu Evrobasketa 2017. godine.

Nikola Milutinov se posebno istakao u limitiranju učinka prve zvezde rivala Jonasa Valančijunasa, a na to je dopisao devet poena i pet skokova. Stefan Jović je posle nekih asistencija za televizijske špice bio rešen da večeras napadačkim učinkom takođe doprinese velikom rezultatu. Petrušev i on vezali su po dve jako bitne strele van linije 6,75 metara. Aleksa Avramović je ubacio osam poena, ali to koliko se on dao u odbrani za pobedu Srbije vredi mnogo više! Kidao se, bacao, umalo izgubio zube zbog udaraca koje je dobijao, ali je u svojoj nameri uspeo, da napad Litvanije seče i usporava već u ranoj fazi, zbog čega ga je egzaltirana grupa srpskih navijača pozdravila stojećim ovacijama! Na kraju smo rivala naterali na 15 izgubljenih lopti, dok smo mi ostali na skoro upola manje. Bravo!

Ne bi bilo fer nekog zaobići, jer su svi uradili tačno što je trebalo za ovu pobedu! Izašli na teren željni da pokidaju, ostavili srce na terenu i za to su bili pošteno nagrađeni! Gudurić, Marinković, Dobrić, Davidovac... Svi su utkali svoje ime za prvo polufinale Mundobasketa posle devet godina čekanja!

Iako smo Litvancima dozvolili pet trojki u prvoj četvrtini, velika razlika u odnosu na meč sa Italijom bila je smirenost srpskih košarkaša koja je umirivala i sve na tribinama, a pre svega uveravala oko 500 pristalica da razloga za brigu – nema.

Aleksa Avramović (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)Aleksa Avramović (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Treba priznati da je Litvanija bolje ušla u meč, posle trojki Sedekerskisa i Valančijunasa i nešto brže igre protivnik je bio na 16 poena za samo četiri minuta utakmice. Sve je brzo došlo na svoje. Bogdanović je ponovo uzeo ključ naše igre u svoje ruke i ovog puta nas vodio tamo gde treba da završimo. Dok je kapiten Srbije nizao udarac za udarcem, ono što je dalo poseban ton daljem toku susreta jeste pokazna vežba iz agresivne odbrane. Počev od Avramovića koji je poput terijera “kidisao“ na svaku loptu i terao Jokubaitisa na nekoliko grešaka, do Davidovca i Vanje koji su dobrim rotacijama popunjavali sve eventualne praznine u našem prostoru. Petrušev je vrlo dobro koristio minute kada se Milutinov odmarao i to je ono što nam je nedostajalo.

Brzo smo uterali strah u kosti rivalu. I svako ko se našao u petorci nije se štedeo u čuvanju našeg koša! Milutinov je Valančijunasu spustio rampu i posle dva njegova realizovana napada naterao ga da beži što dalje od reketa. Strana pomoći funkcionisala je gotovo besprekorno, pa su Litvanci brzo ušli u problem jer nisu znali kako da napadnu koš Srbije.

Posle Jokubaitisove trojke za 25:22, Srbija je prebacila u viši stepen borbene gotovosti i Maksvitisove igrače spustili na zemlju. Više od osam minuta Litvanci su bili bez poena iz igre, Srbija je za to vreme serijom 10:1 i preuzeli sigurnije vođstvo, što nam je dalo i psihološku prednost u odnosu na rivala koji je posle pet trojki za četvrtinu promašio narednih pet šuteva sa distance. Dok su se Litvanci oslanjali na šut kojim su naudili Amerikancima, mi smo najveći deo posla radili iz reketa! Čak 34 poena od 49 u prvom poluvremenu dali smo iz zone najbliže košu. Što preko Milutinova koji je imao dovoljno snage i koncentracije da se posle rvanja sa Valančijunasom i njegovim zamenama baca za loptu pod protivničkim košem i donosi lake poene.

Stefan Jović (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)Stefan Jović (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Kada smo zaista preuzeli konce u svoje ruke, dodatni impuls dao nam je kapiten Bogdanović! Mnogo važne poene doneo nam je šuter Atlante, svestan da posle onoga sa Italijom danas nikako nije smeo da propusti priliku da značajno popravi učinak. Počeo je protiv Dominikane, a danas je moralo sve da se vrati. Trojkom sa devet metara naterao je Maksvitisa da pod hitno uzme tajm-aut, da bi sa istom započeo svoj blok vrhunskih poteza, ovenčan kroz deset poena do kraja poluvremena. Ukupno 18 za +11 Srbije na odmoru (49:38). Litvanija je drugi kvartal završila sa samo 13 poena, što je najbolje oslikavalo agresivnost i kvalitet naše odbrane.

Najvažnije od svega je što smo isti ritam zadržali u trećoj deonici. I samleli smo Litvaniju za manje od pet minuta! Trojkama dvojice Jovića, Nikole prvo, pa onda još dve Stefanove, Srbija je otišla i na velikih 14 razlike, dok smo defanzivno i dalje bili bez greške. Nismo puštali nogu sa gasa, toliko smo se rastrčali po parketu da Litvanci nisu znali šta ih je snašlo. Sada smo zagrizli i ovog puta nismo puštali ni na sekund... FIlip Petrušev im se pridružio u poslednjoj četvrtini sa još dva uzastopna dalekometna hica i tako definitivno potpisao ogromnu pobedu!

Kod Litvanije Valančijunas je ostao na samo 11 poena, Jokubaitis je imao 13, a Sedekerskis 14. No to nije sada ni važno, Srbija je polufinalu Mundobasketa i čekamo boljeg iz duela Slovenije i Kanade koji se igra u sredu!

Litvanija - Srbija 68:85

/25:24, 13:25, 17:24, 13:14/

Litvanija: Bendžijus, Brazdeikis 11, Dimša 3, Jokubaitis 13, Kariniauskas, Kuzminskas 6, Maldunas, Motiejunas 2, Normantas 8, Sedekerskis 14, Valančijunas 11

Srbija: Avramović 8, Bogradnović 21, Davidovac 2, Dobrić, Gudurić 9, Jović 8, S. Jović 11, Marinković 1, Milutinov 9, Petrušev 17, Ristić 1.



tagovi

Bogdan BogdanovićMundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeFilip PetruševStefan JovićNikola JovićNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara