Kostas Slukas i Ergin Ataman (©Reuters)
Kostas Slukas i Ergin Ataman (©Reuters)

Ne može Kralj doveka, sada PAO vlada! Slukasov šampionski gen izneo Atamanov gigantski projekat

Vreme čitanja: 9min | ned. 26.05.24. | 22:12

Kendrik Nan i Matijas Lesor ponovo deo trozupca koji je proburazio protivnika na terenu, Zeleni su na krovu Evrope posle 13 godina

Nema većeg, moćnijeg i istorijski boljeg kluba u Evropi od madridskog Reala, ali ne može Kralj da vlada doveka! Evroliga ima novog vladara, Panatinaikos je novi šampion, novi kralj, novi najbolji tim Starog kontinenta!

Pravi emotivni rolerkoster prošli su kontroverzni vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos i Ergin Ataman, čovek kome je prošlog leta poveren gigantski projekat atinskog velikana i on je to poverenje opravdao već u svojoj prvoj sezoni na verovatno najvrelijoj klupi u evropskoj klupskoj košarci. Gigantski projekat sa dvocifrenim brojem potpisa, sa doselekcijom kroz potpis Kendrika Nana što je verovatno najbolji mogući potez koji je turski stručnjak mogao da napravi po početku sezone uz dovođenje Kostasa Slukasa, čiji je prelazak direktno iz Olimpijakosa dobrano zatresao tlo u celoj Grčkoj.

Izabrane vesti

Upravo je nekadašnji dvostruki šampion Evrope sa Olimpijakosom i Fenerbahčeom još jednom 2017. godine usadio Panatinaikosu šampionski gen koji je ispario sa odlaskom Željka Obradovića pre više od deset godina i vratio ga na krov posle 2011. godine. Sada je PAO ponovo tu, na vrhu piramide i isplatila su se enormna ulaganja Dimitrisa Janakopulosa. Jako čudno zbog svega što je istorija pisala, ali Atina će dugo slaviti čoveka iz Turske - 95:80 (25:36, 24:18, 15:7, 31:16).

Strašne kritike dobijao je Kostas Slukas u određenim fazama sezone zbog toga što je imao momente kada nije ličio na sebe, čak je i legendarni Pini Geršon 'pecnuo' grčkog asa u četvrtfinalnoj seriji rečima da "vidi igrača od 3.500.000 evra bez trunke samopouzdanja" i to kao da je probudilo borbenu gotovost u njemu na najviši nivo jer je od tada porastao u jednog od dva najbolja beka Evrope u tom momentu, što je na delu potvrdio večeras na parketu berlinske Uber Arene. Drugi je Kendrik Nan! Nisu ga izabrali na draftu, ali je uspeo da se izbori za NBA angažman u kojem je imao uspone i padove, te pokaže čvrsti mentalitet sa čikaških ulica na kojim je odrastao. Došao je u Evropu i postao bez trunke sumnje najbolje pojačanje iz inostranstva! Ne samo da je izneo celu sezonu zajedno sa Kostasom Slukasom i Matijasom Lesorom, već je potvrdio da je klasa u četvrtfinalnoj seriji sa Makabijem, a onda i u dva meča Fajnal fora. Može slobodno da se kaže, PAO ima najmoćniji bekovski tandem u Evropi!

Kakvu je utakmicu odigrao Kostas Slukas, da se pamti i prepričava! Posle ne baš zapažene uloge u polufinalu sa Fenerbahčeom, večeras je za 25 minuta ubacio 24 poena, bez promašaja iz igre - 2/2 za dva, 4/4 za tri, uz 8/9 sa linije slobodnih bacanja. Podelio je tri asistencije i uhvatio dva skoka, što uz sedam iznuđenih faulova daje indeks 31! S punim pravom poneo je MVP zvanje. Nije mu se dalo pre godinu dana da u Kaunasu, baš protiv Reala, pogodi šut za pobedu u opremi Olimpijakosa. Sve mu se vratilo večeras, moralo je!

Odmah za njim je bio Kendrik Nan. Kakva partija, kakva sezona američkog strelca. Počeo je dosta loše, sa nekoliko ozbiljnih promašaja koji bi mnogima verovatno pomutili razum i poljuljali samopouzdanje, ne i njemu. Čak i kada je zbog tri lične greške u prvoj četvrtini ispao iz rotacije, Ergin Ataman je verovao u njegovu hladnokrvnost što se na kraju apsolutno isplatilo. Već pred kraj druge četvrtine vratio ga je Ataman na teren jer je osetio da bi PAO mogao da se približi Realu i potpuno oživi utakmicu što se i desilo.

Nan je instikt košarkaškog ubice demonstrirao na parketu u drugom poluvremenu, kada je ubacio najveći deo od 21 poena (8/18 iz igre, 2/6 za tri), uz po tri skoka i asistencije. Nije imao blistavo šutersko veče, ali kako je krenuo, fantastično ga je završio. Izvukao se sa ivice ambisa, baš kao i Panatinaikos koji je već u prvoj četvrtini dozvolio 36 poena od Reala i imao 14 poena minusa na startu drugog kvartala.

Šta reći o Matijasu Lesoru? Čovek za kojim navijači Partizan Mozzart Beta i dalje najviše žale, uspeo je ono što mu se nije dalo prošle sezone - da pobedi Real Madrid i možda odvede klub iz Humske do evrokrune! Posle svega što se desilo u prošlogodišnjem četvrtfinalu, na neki način je uspeo da osveti svoj Partizan i upravo preko Kralja dođe do evropske titule. Sam je maltene vodio rovovsku borbu sa Edijem Tavaresom i Vensanom Poarjeom, izgarao do kraja i odigrao 33 minuta, najviše od svih igrača u svom timu.

Znao je Ergin Ataman da, ako neko može da se nosi sa moćnim centrima Reala, onda je to Matijas Lesor. Svojom brzinom, energijom, željom i kvalitetom naterao je Tavaresa da potpuno ispadne iz rotacije i za sedam minuta napravi tri lične greške, dok se u nastavku utakmice rvao sa Poarjeom kao da mu život zavisi od toga. I to je ono što Lesora čini onim što jeste, zbog čega je dve godine zaredom najbolji centar Evrope. Upisao je 17 poena, šest skokova, 10 iznuđenih faulova i indeks 22. Spektakularno veče za Francuza koje se završilo eksplozijom emocija. Sve je izašlo iz Lesora, sve što se verovatno skupljalo još od prošlog aprila i maja...

Pamtiće se sedma evropska titula po mnogo čemu u Atini, dobrim delom i po temperamentnom vlasniku koga su neki smatrali ludim zbog svih izjava, obećanja i reči koje je izgovorio, ali vratio je PAO na tron Evrope. To je učinio njegov čovek od poverenja - Ergin Ataman. Možete da ga volite ili mrzite, da ne volite njegov pristup, aroganciju i prepotentnost, ali trenerski kvalitet niko ne sme da spori jer je nesumnjivo jedan od najboljih u Evropi, a vala mu trenutno nema ravnog! Tri najvažnija pehara u evropskoj košarci za četiri sezone, a moglo je da bude možda i četiri u pet godina da se 2020. sezona nije završila zbog pandemije virusa korona. Stvarao je dinastiju u Istanbulu i stvorio najmoćniji tim Evrope, sada to radi u Atini i uspelo mu je već u prvoj sezoni ono što je sa Efesom čekao godinama kroz tri mandata. Među prvima mu je čestitao Vasilije Micić koji je iz prvog reda ispratio finale, a Ataman ga je dočekao sa velikim osmehom na licu. Sve što je Turčin izgovorio staje u ovaj trofej, zaključno sa već prepoznatljivim dizanjem pesnica uvis što simbolizuje dizanje pehara još i pre nego što je vreme isteklo. Toliko je bio pun sebe, uveren da je ovo šampionsko veče Zelenih! Najluđe od svega je to što je sve tri titule osvojio preko španskih klubova! Dva puta preko Reala (2022. i 2024. godine), te Barselone (2021. godine). Kakav penicilin za dva španska giganta...

Ergin Ataman (©Reuters)Ergin Ataman (©Reuters)

Real Madrid je propustio neverovatnu priliku da odbrani titulu prvi put posle 1968. godine. Kako je krenula utakmica, sa 36 ubačenih poena i gotovo 70 odsto iz igre, te četiri brze pogođene trojke uz simultaku Džanana Muse i mladog Elija Endijajea koji je ubacio prvih osam poena za Madriđane, nije delovalo da može da se dogodi ovo što smo videli.

Real je posle tih 36 poena za 10 minuta nastavio silovito te majstorijama Geršona Jabuselea i Fakunda Kampaca digao prednost na 14 poena (41:27) kada je zaličilo da se smeši Duodecima. No, sve se ubrzo pretvorilo u prah i pepeo. Matijas Lesor je pokrenuo Panatinaikos i kada je Ergin Ataman shvatio, uprkos problemima koje je imao Kendrik Nan, da sa Realom ne može da igra na poen više, utakmica je počela da dobija potpuno drugačiji tok.

Ono što je Lesor počeo, nastavili su Slukas i Nan kroz napad, odnosno Džerijan Grent strahovitom odbranom i nekim bitnim potezima na drugom kraju terena. Trojka Luke Vildoze koja je razliku spustila na samo jedan poen (45:46) potpuno je okrenula energiju utakmice na stranu Panatinaikosa. Argentincu to bili prvi minuti na Fajnal foru, ali je Ataman verovao u njega i da je sposoban da nekom minijaturom podigne tim, baš kao što je to učinio nekoliko puta ove sezone.

Čini se kao da je Slukasov hitac uz zvuk sirene za istek poluvremena ubio Kraljeviće u pojam. Jer, ono što smo videli od Real Madrida u nastavku meča bila je čista katastrofa. Samo sedam poena Madriđani su ubacili u trećoj deonici uz svih osam promašaja sa distance, a za celo drugo poluvreme dali su tek 26 poena, manje nego za celu prvu četvrtinu! PAO je granitnom odbranom smrvio Real Madrid i učinio da od velikana iz Madrida ne ostanu ni dugmići do kraja.

Pokušao je Ćus Mateo da, kada je shvatio da je đavo odneo šalu, potegne tešku artiljeriju. Poslao je u isto vreme na parket tri Realova senatora Serhija Ljulja, Serhija Rodrigeza i Rudija Fernandeza, ali to nije dalo željeni rezultat. Ne onaj koji smo godinama navikli da gledamo kada su oni na parketu. Njihov poslednji ples - pošto se Rudi Fernandez oprašta od košarke na kraju sezone - ne završava se evropskom titulom.

-----------------

Finale Evrolige

REAL MADRID - PANATINAIKOS 80:95

/36:25, 18:24, 7:15, 19:31/

Uber Arena, Berlin.

Sudije: Fernando Roša, Ilija Belošević, Medi Difala.

REAL MADRID: Kozer 2, Rudi -, Abalde -, Kampaco 12 (4as), Hezonja 8 (8sk), Ćaćo 11, Poarje 8, Tavares 4, Ljulj 6, Jabusele 6, Endijaje 8, Musa 15.

PANATINAIKOS: Kalaicakis 2, Vildoza 3, Balcerovski, Slukas 24, Papapetru 4, Grent 11 (6sk, 5as), Nan 21, Lesor 17 (6sk), Adetokunbo -, Grigonis -, Ernangomez 5, Mitoglu 8.

-----------------

Kada je Panatinaikos definitivno slomio duh, onda je sve počelo da ulazi, razmahali su se košarkaši u zelenim dresovima i od -14 PAO je stigao do +15 na kraju! Grent se častio za strašnu odbranu sa 11 poena, šest skokova i pet asistencija uz dve 'krađe', Dinos Mitoglu je ubacio osam poena uz tri skoka, a Huanćo Ernangomez pet poena uz četiri uhvaćene lopte.

Kod Real Madrida najefikasniji je bio Džanan Musa sa 15 poena, od čega je 10 ubacio već u prvoj deonici. Imao je svojevrstan 'razgovor' sa Erginom Atamanom preko medija uoči finala, Turčin je priznao da je pogrešio što mu nije dao šansu u Efesu, na šta je reprezentativac BiH rekao da izvinjenje prihvata i to kao da ga je smekšalo. Krenuo je sjajno, a završio užasno. Ćaćo Rodrigez je imao 11 poena i samo dve asistencije, Vensan Poarje je iz drugog plana imao osam poena i četiri skoka, Valter Tavares je ubacio samo četiri poena za 21 minut i delovao je potpuno indisponirano na terenu, još i više kada je zaradio tri lične greške.

Najveću nervozu pokazao je Fakundo Kampaco. Plejmejker je bio Realov apsolutni lider cele sezone, uradio je i večeras ogroman posao, ali je do jednog trenutka gurao, posle je izgubio i koncentraciju i gorivo pod pritiskom Džerijana Grenta. Utakmicu je završio ranije zbog pet faulova i uz 12 poena, a poslednji je skrivio u kontaktu sa Lesorom na bloku. Poludeo je Argentinac zbog odluke sudija, a onda prišao Francuzu, potapšao ga po leđima, kao da je hteo da mu poruči da je uradio odličan posao da odglumi faul nad njim. Videla se velika nervoza u finišu i kada je on ostao bez koncentracije, Real Madrid se raspao i potpuno ugasio...

Koliko je finale zaista bilo dobro, govore i sledeći podaci. Prva četvrtina je sa 61 poenom najefikasnija u istoriji svih utakmica završnih turnira Evrolige otkako postoji takmičenje! Takođe, kroz istoriju je odigrana 5.871 utakmica elitnog takmičenja i samo je u 14 njih prva deonica završena sa bar 61 poenom. Na poluvremenu je utakmica išla u smeru da oba tima imaju po 100 poena, na kraju je jedan maltene dogurao do trocifrene granice, drugi debelo omanuo u nastavku.

Slaviće se u Atini dugo - Olimpijakos je treći u Evropi, ali PAO je šampion!

EVROLIGA - FAJNAL FOR

Petak:

Panatinaikos - Fenerbahče 73:57

/Lesor 17 - Hejs Dejvis 14/

Real Madrid - Olimpijakos 87:76

/Musa 20 - Piters 23/

Nedelja:

MEČ ZA TREĆE MESTO

Olimpijakos - Fenerbahče 87:84

/Piters 20 - Pjer 19/

FINALE

Real Madrid - Panatinaikos 80:95

/Musa 15 - Slukas 24/

0


tagovi

Vensan PoarijeKostas SlukasDžanan MusaFakundo KampacoMatijas LesorKendrik NanKK PanatinaikosKK Real MadridEvroligaDžerijan Grent

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara