Nemanja Nedović (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Nedović trojkama pokrenuo erupciju, crveno-beli vulkan progutao Efes

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.12.23. | 21:58

Velika pobeda Crvene zvezde, uz sjajne role Nemanje Nedovića, Luke Mitrovića i Jaga dos Santosa

Kako je ovo samo bilo potrebno Crvenoj zvezdi! Posle serije dobrih igara, Olimpija Milano je šokirala ekipu Janisa Sferopulosa u Štark Areni, ali vratili su se crveno-beli ekspresno na pobednički kolosek u Evroligi i to na sjajan način. Bilo je teško, na momente i vrlo neizvesno, Anadolu Efes je pravio velike probleme sa niskim petorkama srpskom šampionu, ali Nemanja Nedović mu je pokazao put. Uz sjajnu podršku sa tribina, upisana je četvrta pobeda, ali zlata vredna. Da se zaboravi Olimpija, da se nastavi u pravom smeru - 97:83.

Kada je delovalo da će navijači ponovo strepeti do poslednjih trenutaka, da Efes predvođen Šejnom Larkinom ima kvalitet da se i desetkovan bori u Beogradu, Nedović je preuzeo stvari u svoje ruke. A sve je počelo sa dve vezane tehničke koje su aribtri dodelili Zvezdi sredinom treće četvrtine. Najpre Luki Mitroviću, pa onda i njemu. Nakon tehničke je usledila Nemanjina erupcija - 14 vezanih poena srpskog reprezentativca i crveno-beli su se konačno odlepili. Pokušao je tim iz Istanbula da se vrati, ali Zvezda je preuzela stvari u svoje ruke posle Nedovićevog niza. Razmrdao je i saigrače, dobili su krila i u odlučujućem kvartalu sigurno priveli meč kraju.

Izabrane vesti

Nemanja je susret okončao sa 23 poena i nastavio da pruža odlične partije ove sezone. Šutirao je i 4/7 za tri, sakupio indeks 22, ali interesantno je da nije poneo epitet igrača utakmice. Heroj je bez dileme bio.

Najkorisniji je na kraju bio Jago dos Santos. Donekle i ispod radara, ali Brazilac je odigrao gotovo savršen meč - 15 poena, pet asistencija, četiri skoka, šest iznuđenih faulova, uz samo jednu izgubljenu lopti i jedan promašaj iz igre (3/4 za tri). Sve to donelo mu je indeks korisnosti 28.

Još jednom sjajan i verovatno najpouzdaniji igrač Zvezde poslednjih godina, Luka Mitrović. Školovao je rivale pod košem i susret okončao sa 19 poena (9/13 za dva), kao i sedam skokova i tri asistencije za indeks 20. Dvocifren na kraju i Džoel Bolomboj sa 13 poena.

Kod Efesa je očekivano najefikasniji bio Larkin sa 21 poenom, Vil Klajburn je dodao 17, dok su dvocifreni bili i Rodrig Bobua sa 31, kao i novajlija Majk Daum sa 10 poena.

-------

Crvena zvezda – Anadolu Efes 97:83 (22:21, 21:28, 29:21, 25:13)

Dvorana: Beogradska arena; Sudije: Karmelo Paterniko, Karlos Kortes, Alberto Baena

Crvena zvezda: Lazarević 2, Teodosić 9 (4as), Davidovac 2, Mitrović 19 (7sk), Lazić, Simonović, Nejpir 7 (2/4 za dva, 1/4 za tri), Tobi 5, Bolomboj 13, Nedović 23 (4/7 za tri), Giedraitis 2, Jago 15 (4sk, 5as); Trener: Janis Sferopulos.

Anadolu Efes: Larkin 21, Buboa 13, Altuntas, Gazi, Klajburn 17, Tompson 9, Jildizli, Holac, Osmani, Daum 10, Jilmaz 6, Džons 7; Trener: Erdem Džan.

-------

Dobro su crveno-beli otvorili meč. U ranoj fazi trojke su ubacili Nedović i Dos Santos za vođstvo 8:4, ali je onda Efesova niska petorka počela da pravi probleme Zvezdinoj odbrani. Ipak, s druge strane su crveno-beli koristili prednost u reketu, s ozbirom na desektovanu unutrašnju liniju rivala, pa je nastupio egal. Nejpir je sjajnim potezom i trojkom digao publiku na noge krajem uvodne deonice za 22:18, ali se na odmor otišlo sa samo pola koša viška u korist domaće ekipe (22:21).

Činilo se da Sferopulosova ekipa ima stvari pod kontrolom, sve dok se nije pojavio Efesova novajlija Daum. Već pri jednom od prvih kontakata sa loptom u Evroligi, ubacio je trojku. Iznenadio je izgleda Džan crveno-bele solidnim prostorom koji je dao doskorašnjem košarkašu italijanske Tortone. Dobro je Daum koristio sve rupe u odbrani srpskog šampiona i zahvaljujući njemu gosti su poveli 38:44 na dva minuta do velikog odmora. Krenuli su i problemi u napadu Zvezde, pa je posle trojke Bobue na semaforu stajalo i 40:49. Teodosić je uzvratio preciznim hicem sa distance da zaustavi krvarenje, a Nedović imao šansu da dodatno umanji zaostatak sa zvukom sirene, ali lopta nije htela u koš posle njegovog pokušaja iz teške pozicije za dva - 43:49 posle 20 minuta igre.

Iako se prilično mučila sa "smol bol" postavkom Efesa u prvom poluvremenu, odmah na početku drugog Zvezda je uhvatila priključak. Ipak, čuvali su Pivari minimalan višak posle par diskutabilnih odluka sudijske trojke, koja je svirala dve tehničke greške košarkašima Crvene zvezde u 30 sekundi. Razjarilo je to navijače, koji su krenuli iz petnih žila da navijaju. Osetio se veliki naboj energije sa tribina, od kojeg je Nedović počeo da se hrani. Vezao je dve trojke za erupciju u Areni, a onda je pogodio pod faulom Larkina za preokret. Realizovao je i dodatno bacanje za 63:61, a ubrzo još jednom pocepao mrežicu sa distance za 68:61. Dodao je još dva poena na tri minuta do kraja deonice i na semaforu ostavio sedam poena zalihe, pre nego što je otišao na zasluženi odmor. Ipak, Efes se nije predavao, pa je serijom 7:2 zatvorio treću četvrtinu za 72:70 pred odlučujućih 10 minuta.

Početak četvte deonice obeležio je Majk Tobi. Nije ga bilo pune tri četvrtine, a onda je ukrao loptu rivalu na startu odlučujuće za lake poene Nejpira u kontri, pa potom prikucao Lazićev promašaj, a onda došao i do lepe realizacije posle kombinacije sa Teodosićem za 78:70. Pokušavali su Larkin i Bobua da vrate goste u igru, ali držala ih je Zvezda na distanci. Najpre požrtvovanom igrom u odbrani, a onda i strpljivim rešenjima u napadu. Bolombojevo zakucavanje posle pik en rola sa Dos Santosom donelo je crveno-belima 88:77 na dva i po minuta do kraja i Zvezda je bila na pragu trijumfa. Nije Efes uspeo ništa da uradi u nastavku, pa su crveno-beli popravili bilans u Evroligi na 4-7.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Fenerbahče - Real Madrid 100:99

/Gudurić 21 - Kampaco 33/

Monako - Olimpijakos 85:77

/Džejms 24 - Kenan 20/

Makabi Tel Aviv - Alba Berlin 102:81

/Boldvin 18 - Pročida 22/

Bajern - Virtus 90:76

/Ibaka 24 - Belineli 19/

Olimpija Milano - Žalgiris 70:83

/Šilds 21 - Ulanovas 20/

Partizan Mozzart Bet - Panatinaikos 92:87pp

/Ledej 23 - Nan 19/

Petak:

Crvena zvezda - Anadolu Efes 97:83

/Nedović 23 - Larkin 21/

Barselona - Asvel U TOKU

Valensija - Baskonija U TOKU



tagovi

KK Crvena zvezdaAnadolu EfesLuka MitrovićNemanja NedovićJago dos SantosŠabaz NejpirŠejn Larkin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara