Željko Obradović i Matijas Lesor (©Star Sport)
Željko Obradović i Matijas Lesor (©Star Sport)

Nekad Lovernj, danas Lesor: Vratila se uticajna francuska veza u Partizan Mozzart Betu

Vreme čitanja: 8min | sub. 07.01.23. | 08:47

Pamte se Nikola Peković, Aleks Marić, Jan Veseli i kapiten Lovernj, Nikola Milutinov je imao izuzetan potencijal koji je do kraja isklesao u Olimpijakosu, dok je Džok Lendejl svoj kvalitet demonstrirao u Evrokupu... Matijas Lesor je sada bez premca

Beogradska arena nedugo po završetku utakmice sa Monakom. Slika koja je već svima dobro poznata - Matijas Lesor sa megafonom u ruci, u srcu tvrdog navijačkog jezgra slavi novi trijumf Partizan Mozzart Beta! Kraj njega je i kapiten Kevin Panter, kome se takođe osladilo da zagrmi i povede navijanje. Ipak, Lesor vodi glavnu reč...

Izabrane vesti

"Hej, srećna Nova godina! Hej, slušaj sad... Gde god ti da igraš tu su tvoji Grobari..."

Tribine su u ekstazi! Dok slavlje traje, tri elementa posebno iskaču u prvi plan - kapitenska traka, emocija prema crno-belima i kvalitet prikazanog na terenu. Poput igre asocijacija, dolazi se do konačnog rešenja - Žofri Lovernj. Prvi inostrani kapiten u istoriji Partizan Mozzart Beta, kluba koji je voleo kao da je sa njim odrastao od malih nogu i branio grb na dresu partijama koje su ga kasnije preporučile za NBA ligu.

"Omiljena mi je ona: 'Partizan i samo Partizan...'", smeje se Lesor.

Dovoljno je samo iz glave premotati film - Parni valjak u protekloj deceniji nije imao uticajnije centre od dvojice sa francuskim papirima! Nekada Žofri Lovernj, danas Matijas Lesor. Duh francuske konekcije sa Partizan Mozzart Betom koji je svojevremeno uneo Duško Vujošević sa tandemom Lovernj - Vesterman - bio je i Boris Dalo, ali nije imao učinak kao njegovi sunarodnici - probudio se kroz dominantne role trenutno najkorisnijeg centra Evrolige.

Ono što su Kevin Panter i Danilo Anđušić uradili pogocima iz nekih prilično izazovnih situacija, to je Matijas Lesor dodao novom simultankom koju je završio sa 21 poenom, osam skokova, jednom asistencijom i indeksom 27. Borio se lavovski, koliko je zapravo mogao uz skraćenu centarsku rotaciju protiv rivala koji ima "mišića" i dužu klupu, imao i neke logične padove, ali kada je na parketu sve ključalo, našao se da izvuče neke bitne skokove i ubaci poene, poput onih iz završnice treće, plus vezane realizacije uz ofanzivni skok sa uvoda poslednje deonice. Bili su to prelomni minuti utakmice, kada je Partizan Mozzart Bet uhvatio zalet i stekao razliku koju više nije ispuštao do kraja. Da sve bude još upečatljivije, Lesorov hitac sa penala zaokružio je pobedu na 20 razlike (100:80).

"Sve je mnogo lakše kada se pobeđuje. Na pobedničkom smo nizu, svi su pronašli svoje uloge. Borimo se, radimo mnogo u odbrani, pokušavamo da sprovedemo trenerove zamisli u delo... Svaka utakmica je drugačija, zato se za svaku pripremamo drugačije i u tome veliki posao rade Željkovi saradnici. Nama samo ostaje da uradimo posao", kaže Francuz , pa se još malo osvrće na novo druženje sa navijačima:

"Izuzetnu energiju dobijamo sa tribina, na svakoj utakmici. Prema meni se svi ophode sa mnogo ljubavi, to osećam i ne mogu da im se zahvalim dovoljno za to. Upravo zato se trudim još i više da ostavim sve na terenu. Na kraju utakmice volimo da slavimo sa njima, jer sve su ovo velike pobede".

Nedelja, 19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -21,5) Cibona (1,85)

Nije nikakva novost da je Lesor dominantan u reketu. Igre visokog intenziteta pokazuje gotovo u kontinuitetu još od momenta kada je stigao pre nešto više od godinu dana. Ipak, tokom poslednjih mesec i kusur njegove brojke su elitne i svako bi ih sa ponosom isticao. Tokom prethodnih sedam kola Evrolige prosečno beleži 15,8 poena i osam uhvaćenih lopti za koeficijent 24,9! Partizan je u tom periodu nakon tri poraza vezao četiri pobede. Lesor je triput bio na dabl-dabl učinku, dok su mu u još dva meča nedostajala po dva skoka da lista bude još i duža.

Teško da Evroliga u poslednje vreme ima centra koji više utiče na igru od Matijasa Lesora. Svako će pogledom da se okrene ka Bojanu Dubljeviću u Valensiji ili Ediju Tavaresu u Real Madridu, Mustafi Falu iz Olimpijakosa. Rame uz rame je sada nesumnjivo i Filip Petrušev koji igra sjajnu košarku i raste velikom brzinom iz utakmice u utakmicu, a da CSKA nije pod suspenzijom Nikola Milutinov bi bio u samom vrhu... Svako od njih zaista daje izuzetan doprinos igrama svojih klubova. Lesor je od početka decembra nadalje napravio veliki iskorak, čak i u odnosu na ono što je dosad radio.

Delom je to i zato što Francuz praktično nema zamenu na klupi beogradskog velikana. Alen Smailagić se tek od derbija sa Crvenom zvezdom ustalio posle svih povreda koje su ga snašle, dok je Balša Koprivica prethodna dva meseca proveo u rehabilitaciji od preloma šake i igrao je samo protiv Zadra, uz one utakmice s početka sezone. Sada ga opet čeka duga pauza, nije isključeno i duža od prethodne, zbog mononukleoze... Eksperiment sa Vladimirom Brodzijanskim nije doneo ono što je Željko Obradović realno tražio od potencijalne Lesorove rezerve, a posle onoga što se desilo Koprivici ostaje da se vidi da li će klub reagovati na tržištu ili će sa ovim snagama ići dalje kroz sezonu. To je svakako nešto čime će se struka i uprava baviti.

Kada se podvuče crta, Matijas Lesor jedna je od retkih konstanti u redovima crno-belih. Dešavalo se i francuskom atleti da ima utakmice kada padne ili prosto ne bude u mogućnosti da pokaže koliko može zbog protivničke taktike ili dužine centarske rotacije, kao što je to bio slučaj u večitim derbijima - pogotovo onom u Jadranskoj ligi, kada je još imao i problem sa laktom zbog čega nije trenirao - i to je sasvim normalna stvar. Još i više kada se uzme njegova potrošnja kroz ova četiri meseca. Samo u Evroligi na parketu je preko 32 minuta, što Željko Obradović pokušava da kompenzuje sa nešto manjim vremenom na zadatku - oko 20 minuta - mada je i dalje neko ko na svojim leđima nosi veliki deo odgovornosti.

"Sada mi je lakše da igram, kada imamo više rotacija. Srećan sam što mogu da dam svoj doprinos. Imam veliku ulogu u evroligaškom velikanu, pa je blagoslov što mogu da igram po 30 minuta svaki meč. Ne mogu da se žalim na to, nikako. Srećan sam kada sam na parketu, kada mogu da igram i doprinosim pobedama. Tako neka i ostane. Nećemo da brojimo pobede, idemo korak po korak i videćemo gde ćemo završiti".

Matijas Lesor je u ovom trenutku među Top 5 igrača elitnog takmičenja po minutaži (skoro 547 minuta, 32 prosečno), Top 15 po napadačkoj efikasnosti (228 poena, 13,4 prosečno), ima najviše realizacija za dva poena (86) uz 69,4 odsto preciznosti, što ga svrstava na 12. poziciju. Među pet je po broju izvedenih (73), a deset po ubačenim slobodnim bacanjima (56), uz najviše ofanzivnih skokova (65) i ukupno pohvatanih lopti u oba reketa (132), dok je četvrti po blokadama (20). Na kraju, po zbirnom indeksu korisnosti je jedino iza Saše Vezenkova (380) sa 370, ali uz dve utakmice više u odnosu na bugarskog internacionalca...

Ma koliko da je tačna konstatacija da u Partizan Mozzart Betu nema pravog čoveka da ga odmeni i da zato ima ovakvu statistiku, u današnjim uslovima evropske košarke pakleno je teško isporučivati ovakve brojke praktično svaki drugi dan. Po tome je čak prevazišao sunarodnika Lovernja, s tim što ne treba zaboraviti da je nekadašnji kapiten bio na uzlazu karijere sa nepune 22 godine, dok je Lesor u Humsku stigao sa 26 leta.

Zato Lovernjov 11,1 poen uz 8,6 skokova u evroligaškoj 2013/14 možda najbolje može da se uporedi sa onim što je Lesor radio kao 22-godišnjak u dresu Crvene zvezde tokom sezone 2017/18. Nije to bilo uopšte loše, naprotiv. Takođe kao debitant u Evroligi sa 8,5 poena i 5,6 uhvaćenih lopti radio je dobar posao. Svako je na svoj način uticao na igru crno-belih. Ono što Željkovoj petici nedostaje jesu trofeji.

Matijas Lesor je od perioda na Malom Kalemegdanu, koji mnogi pamte po onom promašaju u Podgorici, došao jako daleko. Od Unikahe i Bajerna, preko Monaka gde je zaista eksplodirao i uzeo Evrokup, do Makabija koji mu je bio usputna stanica za Beograd, Lesor zasad igra sezonu života, uz najvažniju ulogu koju je ikada imao. Zato je među pet najboljih centara Evrolige uz Edija Tavaresa, Džonatana Motlija, Bojana Dubljevića, Mustafe Fala...

Sve što Lesor trenutno radi ima u osnovi dugoročni cilj koji želi da ostvari, a to je da kroz Evroligu pokuša da se nametne Vensanu Koleu za reprezentaciju Francuske. Konkurencija je paklena pored NBA asa Rudija Gobera, nadolazeće superzvezde Viktora Vembanjame, te Vensana Poarjea, Mustafe Fala, pa i Džoela Embida koji ima francuske papire i teoretski može da bude u sastavu, ako ipak ne izabere poziv SAD čiji pasoš takođe poseduje. Lesorove igre definitivno su zavrednele ozbiljnu pažnju selektora koga čekaju slatke muke da sastavi roster za Mundobasket u Indoneziji, Filipinima i Japanu, gde će Trikolori braniti bronzu osvojenu 2019. u Kini.

Novija istorija Partizan Mozzart Beta pamti dominantne centre i ozbiljne asove poput Nikole Pekovića, Aleksa Marića, Jana Veselog i kapitena Lovernja. Nikola Milutinov je imao izuzetan potencijal koji je do kraja isklesao u Olimpijakosu, dok je Džok Lendejl u svom prvom profesionalnom angažmanu kvalitet demonstrirao igrajući Evrokup pre nego što je izboksovao prelazak u Žalgiris. Bilo je i centara koji, pogotovo u godinama kada je klub počeo da pada nakon one trojke Nolana Smita, nisu bili dostojni dresa Partizana, te onih koji su pružali sve što su mogli u okviru mogućnosti... Svako ima svoje mesto u istoriji kluba. Matijas Lesor je sada bez premca i zbog svega što radi vraća sećanja na neka prošla vremena, kada je Duško Vujošević rezbario centre za NBA i najveće evropske klubove po čemu je bio nadaleko prepoznatljiv.

Sezona je duga i tek kroz mesec i kusur videćemo da li je ekipa spremna da uzme prvi trofej. Ako ih bude, Lesor će verovatno staviti i svoj potpis.



tagovi

Matijas LesorŽeljko ObradovićKK PartizanPartizan Mozzart BetNikola PekovićŽofri LovernjDžok LendejlNikola Milutinov

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara