Džej Ar Smit (AFP)
Džej Ar Smit (AFP)

Nekada NBA šampion i predmet podsmeha, sada golferska zvezda NCAA tima

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.08.21. | 10:17

Džej Ar Smit u 36. godini rešio da se posveti akademskom obrazovanju

Pre nepune tri godine Erl Smit Treći, u narodu poznatiji kao Džej Ar Smit (J. R. je skraćenica od Junior) u poslednjim sekundama prvog meča velikog finala naterao je ljubitelje košarke na smeh do suza, a navijače Klivlenda na plač. Ko se ne seća, tada je na zaprepašćenje Lebrona Džejmsa, ali i ostalih igrača Kavsa, uspeo da "sačuva" loptu posle ofanzivnog skoka i uvede meč u produžetak u kojem su Voriorsi učinili "ništavnim" 51 poen Kralja i poveli sa 1-0 u seriji, a kasnije i osvojili titulu.

Ne samo zbog tog čina, Smita je dugo bio glas da nema preteranu moć pravilnog odlučivanja na važnim raskrsnicama, ne samo na terenu, vež i životu. Ali pošto je stavio tačku na košarkašku karijeru koja i nije bila toliko neuspešna kako mnogi pokušavaju da je predstave (osvojio je dva šampionska prstena, jedan pehar za najboljeg šestog igrača i zaradio preko 90.000.000 dolara) u 36. godini je rešio da okrene list, odnosno da stekne akademsko obrazovanje, s obzirom da pravo posle srednje škole otisnuo u NBA, umesto da prihvati stipendiju čuvenog Univerziteta Severna Karolina.

Izabrane vesti

Sada se upisao na "Poljoprivredno-tehnički univerzitet u Severnoj Karolini". Nije želeo da traži pravo na besplatno školovanje, ali je zatražio pravo da igra za golf tim Agisa. Mnogi su se pitali da li je to moguće, očekujući da NCAA udari zabranu na njegovo učešće u sportskim aktivnostima fakulteta iz Grinsboroa. Međutim, ubrzo je stigla potvrda da Smit, iako je bio košarkaški profesionalac, može da nastupa za golf tim, jer nikada nije prekršio amaterska pravila u "sportu sa palicom". Već mu je određen i golf indeks hendikepa (5).

"Biće zabavno. Očigledno je različita atomsfera između igranja košarke pred 20.000 ljudi i golfa na fakultetu. Ali i udarac ispred trojice na golfu vam i dalje vam drži tenziju kao šutiranje slobodnog bacanja pred 5.000 ljudi", rekao je Smit.

Prvi put je stao na teren za golf pre 12 godina. Kako je igru shvatao sve ozbiljnije, često je igrao i radio na tome da poboljša udarce. Nikada nije angažovao trenera, već je savete upijao gledajući Golf Channel.

Taj samouki stil ipak je bio dovoljan da impresionira pro golfera Dastina Džonsona koji je još 2016. rekao da Smit ima talenta za golf, a njegov sadašnji trener na fakultetu Ričard Votkins potvrdio je da je novi brucoš "definitivno dobar igrač".

Prvi turnir Agisa biće od 24. do 25. septembra. Do tada će Smit biti zauzet školskim obavezama.

"Još nije prošlo ni nedelju dana, ali kako ulazim u to, sve sam željniji da naučim više, pridružujem se studijskim grupama i pokušavam da razumem i pokušam da prihvatim takav način života."

Požalio se na to što mnogi misle da će imati povlastice na časovima jer je poznat.

"Svi u gradu me stalno pitaju: Ko ti radi domaći?. Dovraga, sam ih završavam. Pokušavam da naučim nešto ovde", napisao je na Tviteru Smit koji je sa porodicom doputovao u Grisboro.

Ne živi u univerzitetskom kampusu, već je, logično, iznajmio stan...



tagovi

Džej Ar SmitgolfNCAA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara