Nemačka VS Španija - nema Dirka i Paua, ali prštaće sve od prvoklasne košarke

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.09.22. | 11:31

Biće to poslastica u Mercedes Benc Areni...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Drugi polufinalni meč Evrobasketa najlakše može da se posmatra kroz prizmu sudara najbolje generacije Nemačke u poslednjih 20 godina i košarkaške sile koja jednostavno ne ume da stane. Ipak, duel Nemačke i Španije ima mnogo veću težinu.

Izabrane vesti

Prvo, trijumf garantuje medalju. Nemačka bi se vratila na postolje nakon 17 godina i srebra u Beogradskoj areni. Španija bi sedmi put zaredom uzela jedno od tri odličja na kontinentalnim šampionatima, što je dosad uspelo samo SSSR u periodu od 1951. do 1989, odnosno Jugoslaviji od 1969. do 1981. godine. Furija je u periodu od 2007. do 2017. uzela tri zlata, srebro i dve bronze. Da nije bilo poraza u meču za četvrto mesto od Francuske 2005. u Beogradu, niz bi bio produžen na još tri medalje – srebra iz 1999. i 2003, odnosno bronzu 2001. u Istanbulu.

20.30: (1,70) Nemačka (14,5) Španija (2,45)

Posebnu simboliku za ovaj meč ima taj Beograd i 2005. godina. Tada su u polufinalu Evrobasketa takođe udarili Španci na Nemce i bio je to pravi dvoboj titana. Dirk Novicki na Huana Karlosa Navara. Obojica su utakmicu završili sa po 27 poena, a pobednik je rešen posle istinske drame. Kod vođstva Nemaca 72:71 prvo je Navaro nabacio loptu na obruč za preokret, da bi Novicki preko Garbahose i Navara izvukao šut sa poludistance za pobedu! Uz 3,9 sekundi na semaforu Hoze Kalderon pokušao je da herojskim pogotkom za tri odvede Španiju u finale, ali je lopta završila na drugom obruču...

Sedamnaest godina kasnije našla se izuzetna prilika da se dve reprezentacije ponovo sretnu u polufinalu i obnove rivalstvo. Od te 2005. Nemačka i Španija otišle su potpuno drugačijim putevima... Domaćin ovogodišnjeg prvenstva čekao je više od deceniju i po da igra polufinale velikog takmičenja, dok je Furija uspostavila impresivan niz rezultata na svim meridijanima i postala jedna od najvećih košarkaških sila na planeti.

To se najbolje vidi po učinku na Evropskom prvenstvu ove godine. Ponovo su izabranici Serđa Skariola u takmičenje ušli ispod radara, dok je sav fokus bio na Srbiji, Grčkoj i Sloveniji, a sada igra jedanaesto uzastopno polufinale Evrobasketa i traži sedmu vezanu medalju! Furija jednostavno ne zna da stane i to dovoljno pokazuje o kakvom se mentalitetu radi. I, pre svega sistemu koji traje i daje vrhunske rezultate.

Zadatak za Španiju neće biti nimalo lak. Nemačka je preko noći izrasla u ekipu sa širinom potrebnom za osvajanje medalja, selektor Gordon Herbert uradio je fantastičan posao i složio tim oko Denisa Šredera koji je konačno prihvatio najkompleksniju ulogu, da bude prva zvezda podređena ekipi. Nemačka je sada najofanzivniji sastav Evrobasketa sa prosekom od 93,6 poena, već triput je premašila granicu od 100 poena, takođe ima najbolji procenat šuta za tri (40,4 odsto) i igrače spremne da poginu za grb na dresu.

“Znamo da nas čeka jako težak protivnik u polufinalu, a isto tako i puna dvorana“, kaže kapiten Španije Rudi Fernandez, koji bi eventualnim osvajanjem jedanaeste reprezentativne medalje imao priliku da se izjednači sa Pauom Gasolom

“Šteta što sada nećemo imati Paua da opet ubaci 40 poena pred punom dvoranom“, s osmehom će Rudi, prisećajući se kako je neponovljivi as u polufinalu Evrobasketa 2015. u Lilu spakovao 40 poena Francuskoj i utišao preko 20.000 protivničkih navijača.

Nešto slično, samo bez Paua, imaće Španci protiv sebe u Mercedes Benc Areni. Očekuje se da u berlinskoj dvorani bude više od 15.000 nemačkih pristalica.

“Ova ekipa zaslužuje medalju, jer radi od prvog dana ponizno i sa mnogo vere. Najveća nagrada bila bi osvajanje zlata. Ovi momci zaslužuju da im se dogodi nešto neverovatno“, poručuje 37-godišnji kapiten, inače jedini u istoriji Španije sa pet osvojenih zlata (tri Mundobasketa i dva Evrobasketa).

Nemačka ima priliku da uradi ono što mnoge prethodne generacije nisu. Za to će biti potrebno izdanje nalik četvrtfinalnom protiv Grčke, kada je pljusak trojki odneo Helene kući uplakane, dok je domaćinu samopouzdanje probilo sve očekivane granice i sada cilja zlato.

“Niko ih nije pominjao kao kandidate za zlato. A oni su i dalje u igri, imaju sjajnu grupu lidera i kroz turnir prolaze sasvim solidno. Znao sam da će doći bar do polufinala još pre nego što je sve počelo. Jednostavno, nije važno ko igra za Španiju, oni uvek pronađu način da budu među četiri najbolja tima“, izjavio je Johanes Fojtman, koji zna da ova Španija nije nalik nekim prethodnim...

“Definitivno je ovo drugačiji tim u odnosu na ono na šta smo navikli da gledamo od njih. Nemaju nijednu pravu superzvezdu u timu“.

Jednu je Nemačka zaustavila u polufinalu, kada je pobeđen Janis Adetokunbo. Ali, to nije sve. Nemačka je osim poraza od Slovenije u grupnoj fazi odigrala vrhunski sve utakmice. Od ludnice sa Litvanijom, preko trijumfa nad Francuskom, do spuštanja rampe Grčkoj, Nemačka raste iz dana u dan i uz veliku podršku navijača, te ogromno samopouzdanje deluju spremno da ponove dešavanja iz 1993. godine, kada su uzeli jedino zlato i to takođe pred svojim narodom.

“Ceo turnir je potpuno lud, mi smo takođe iznenađeni kako se stvari odvijaju. Očekivali smo da će bar dve superzvezde igrati u polufinalu“, kaže Fojtman.

Umesto toga, naspram sebe imaće košarkašku velesilu koju nikada i niko ne sme unapred da otpiše...

“Španija ima neverovatnu košarkašku kulturu. Igraju dobru košarku, u polufinalu su i niko više ne sme da ih potceni“, poručio je Johanes Timan.

Dve selekcije više nemaju asove poput Dirka ili Paua, ali su napakovane NBA i evroligaškim kvalitetom u Denisu Šrederu i Francu Vagneru sa jedne, odnosno braći Ernangomez sa druge strane. Plus Danijel Tajs, Lorenzo Braun, Maodo Lo, Rudi Fernandez, Johanes Fojtman... Zato se očekuje da sve pršti od prvoklasne košarke.

Španija je iz dosadašnjih deset polufinala uzela sedam odličja. Nemačka se nada tek trećoj evropskoj medalji u istoriji svoje zemlje.

Veliki je ulog na talonu, ko će uzeti sve?

POLUFINALE EVROBASKETA

16. septembar

17.15: (3,80) Poljska (16,0) Francuska (1,35)

20.30: (1,70) Nemačka (14,5) Španija (2,45)

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15: Poraženi 1 - Poraženi 2

FINALE

18. septembar

20.30: Pobednik 1 - Pobednik 2


tagovi

košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija NemačkeEvrobasket 2022Vili ErnangomezLorenzo BraunDenis ŠrederFranc Vagner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara