Košarkaši Nemačke (Reuters)
Košarkaši Nemačke (Reuters)

Nemački fudbal se potrudio da pokvari najlepši momenat u istoriji nemačke košarke

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.09.23. | 22:13

Kritike na račun tamošnjih fudbalskih čelnika ali i medija

Košarka u Nemačkoj je ozbiljno napredovala u poslednjih 30 godina i prve evropske titule koju im je doneo Svetislav Pešić ali je i dalje u ogromnoj senci fudbala i u sličnoj ravni sa rukometom i hokejom na ledu po popularnosti. Dirk Novicki je mnogo uradio za popularizaciju košarke u Nemačkoj a očekuje se i da ovo svetsko zlato ostvari veliki uticaj.

Jedan detalj je juče zasmetao mnogima u Nemačkoj. Zlato košarkaša je samo na tren bilo udarna vest u sportu jer je potpuno palo u senku smene fudbalskog selektora Hansija Flika. On je postao prvi selektor u istoriji nemačke reprezentaciji koji je dobio otkaz.

Izabrane vesti

Odluka o Flikovoj smeni je saopštena juče u 16.37 časova, a pet minutakasnije su nemački košarkaši postali prvaci sveta. Momenat i način na koji je Fudbalski savez Nemačke objavio smenu selektora su zasmetali mnogima.

Da li baš moralo tada?

Jasno je da je fudbal za Nemce više od sporta i pitanje nacionalnog ponosa i da će smena selektora zaseniti sve ostale sportske teme.

„Moje lično mišljenje je da je ovo bilo neprimereno. Osvajanje svetske titule je jedan tako veliki momenat u istoriji našeg sporta a jasno je da fudbal privlači ogromnu pažnju. Sramota je odvlačiti pažnju sa košarkaša koju su je zaslužili. Tim potezom je polsata loša poruka koja je mnoge uvredila i iznervirala“, rekao je nekadašnji košarkaški reprezentativac Patrik Femerling.

Najpopularniji nemački košarkaški novinar Frank Bušman je bio još oštriji.

"Šta reći o FS Nemačke? U momentima kada se borimo za zlato, kada se nacija identifikuje sa košarkašima, kada slavimo i strepimo, oni izdaju saopštenje da su smenili Flika. Pokazali su da ih je baš briga za našu reprezentaciju u košarci. Mislim da taj potez najbolje oslikava u kakvo s...e se pretvorio nemački fudbal. Patetično!“, rekao je Bušman.

Uopšteno je nemačka košarka imala loš tretman u tamošnjoj javnosti ovog leta. Iako je nemački Telekom još ranije otkupio TV prava za Mundobasket i ponudio prenose svim većim televizijskim kućama, niko nije bio zainteresovan. Utakmice Mundobasketa su išle samo na Telekomovoj internet platformi i bile su besplatne za gledanje. Ali nemaju svim Telekom kao provajdera i nisu svi bili u mogućnosti da gledaju putem interneta. Pobedu nad Amerikancima u polufinalu, mnogi Nemci nisu videli u direktnom prenosu.

Tek za finale se javni servis ZDF „setio“ da bi trebalo prenositi utakmicu nemačkih košarkaša. I imao je prilično dobre brojke. Oko 4,6 miliona ljudi u Nemačkoj (35 odsto „šera“) koji su u tim momentima gledali televiziju su pratili upravo košarkaško finale. Što znači da interesovanje postoji... Veče ranije je fudbalsku reprezentaciju u debaklu protiv Japana gledao preko 5,5 miliona gledalaca.

U toku Mundobasketa su se i igrači i selektor žalili na slab tertman koji košarka ima u Nemačkoj. Možda zlato na Mundobasketu promeni nešto u zemlji koja već godinama ima dva evroligaška kluba, imala je najboljeg evropskog igrača u istoriji NBA lige a ima i danas nekolicinu košarkaša u najjačoj ligi sveta. I ima prvake sveta.


tagovi

košarkaška reprezentacija NemačkeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara