Dejan Davidovac (©Star Sport)
Dejan Davidovac (©Star Sport)

Nemoć desetkovane Zvezde i najteži poraz u sezoni za kraj evroligaških snova

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.04.22. | 22:19

Utakmice protiv Žalgirisa i Efesa biće bez takmičarskog značaja

Nije da nisu hteli, košarkaši Crvene zvezde nisu mogli više. I zato su doživeli rezultatski debakl u Minhenu. Opterećeni izostancima kapitena Branka Lazića i Ostina Holinsa kao dve energetske poluge u sastavu, krenuli su put Minhena sa željom da ponove događaje iz novembra 2015. godine, umesto toga pretrpeli su zaista težak poraz. Ne samo zbog konačne razlike, već i zbog toga što je Crvena zvezda teškom mukom prebacila 50 ubačenih poena... Bajern je aktuelnom šampionu Jadranske lige definitivno zatvorio vrata četvrtfinala jer je sada razlika nedostižna - 82:57 (15:18, 27:15, 21:10, 19:14).

Gostovanje Žalgirisu u nedelju i susret sa Efesom narednog petka nemaju više takmičarski značaj za sastav Dejana Radonjića. Ako ništa drugo, na Malom Kalemegdanu sada maksimalno da se fokusiraju na završnicu regionalnog takmičenja, plej-of i odbranu titule. Večeras je Crvena zvezda odigrala najslabiju utakmicu u sezoni, po svim parametrima. Bez prepoznatljive energije, želje i koncentracije, u većem delu utakmice potpuno nemoćno protiv takmaca koji je mnogo više želeo pobedu. Sa 57 poena izjednačila je ovosezonski minimum viđen protiv Fenerbahčea u Istanbulu i milanske Olimpije u Beogradu.

Izabrane vesti

Uprkos pomenutim izostancima, stručni štab teško da će prihvatiti neke stvari koje su se desile na parketu. Pre svega nedostatak voljnog momenta u odbrani. A, kako su padali procenti ubačenih lopti u napadu tako je nestajalo i samopouzdanje, gotovo kao da je Zvezdinim igračima isparilo interesovanje. Bez obzira što je na tribinama bilo nekoliko stotina navijača... Pogotovo se izostanak bilo kakvog smisla za igru video u drugom poluvremenu, kada su ubacili 24 poena i krajnjim naporima sprečili totalni debakl... Kako je i bilo najavljeno, Bajern nije mogao da računa na Nika Vajler Beba, koji je dobro namučio Crvenu zvezdu u susretu odigranom u Beogradu, kao i Korija Voldena koji je jedan od važnijih igrača u rotaciji. I opet su uspeli da odigraju utakmicu sa daleko više energije od Zvezde. Tačnije, taktički su nadigrali Crvenu zvezdu i učinili da ni u jednom segmentu zaista nije mogla da im parira.

Posle solidne prve deonice u kojoj su Nikola Kalinić, Nejt Volters i Ognjen Kuzmić držali solidan nivo, usledio je drastičan pad. Bajern je uspostavio svoj ritam, lopte su počele da ulaze i Zvezda je brzo ušla u problem da nije imala spreman odgovor, model kojim može da uzvrati. Sa izgubljenim vođstvom nervoza je zavladala u gostujućim redovima, izgubila se oštrina u napadu što je dovelo do promašaja u nizu, rezultat se polako okretao na vodenicu domaćina, a razlika od devet poena na poluvremenu ipak nije ukazivala da bi utakmica mogla da ima ovakav konačni rasplet.

-------------------------

BAJERN MINHEN – CRVENA ZVEZDA 82:57

/15:18, 27:15, 21:10, 19:14/

Dvorana: Audi Dom, Minhen.

Sudije: Boris Rižik, Sefi Šemeš, Jurgis Laurinavičijus.

BAJERN MINHEN: Hanter 6, Jaramaz 12, Džordž 4, Radošević -, Šiško 8, Hilijard 9, Tomas 16, Lučić 5, Obst -, Đedović -, Rubit 22.

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić 8 (5sk), Lazarević 4, Volters 7, Davidovac -, Mitrović 11 (5sk), Simonović -, Ivanović 7, Marković -, Topić -, Kalinić 12, Dobrić 8, Vajt -.

-------------------------

Zvezda je potpuno izgubila konce na startu drugog poluvremena i dozvolila sebi da u uvodnih četiri i po minuta nastavka šest napada završi sa pet izgubljenih lopti. Bajern je to iskoristio da preko Ogustina Rubita i Ognjena Jaramaza učvrste dvocifrenu prednost koju Zvezda više nije uspela da spusti. Nije, jer je samo Ognjen Dobrić bio spreman da bilo šta smisleno napravi u polju rivala, pa je tako ubacio osam od deset timskih poena u četvrtini, ujedno je to bilo i sve što je levoruki šuter ubacio za celu utakmicu. Dok je Zvezdine košarkaše lomila nervoza, Bajern je serijom 13:3 do kraja treće četvrtine otišao na ubedljivih +20 (63:43) zahvaljujući hicima Tomasa, Jaramaza i Rubita, posle čega se samo čekala konačna razlika. Bio je domaći sastav nekoliko puta pre konačnih 82:57 na maksimalnih 25 poena viška, crveno-beli su imali sreću što nisu pretrpeli i teži poraz.

Crvena zvezda nije imala čemu da se nada kada je susret završila sa tek 36 odsto preciznosti iz igre (19/51) i 33 odsto za tri (6/18). Nije pomogao ni ozbiljan broj izgubljenih lopti (14), kao ni to što je protivniku dozvoljen veliki broj otvorenih šuteva. Što je, uostalom, dovelo do toga da Bajern bude nadomak 50 odsto ubačenih lopti sa distance (11/23), ali i da posao odradi gotovo sa pola gasa...

U pobedničkim redovima Rubit je imao 22 poena. Tomas je ubacio 16, Jaramaz 12 uz četiri skoka i tri asistencije, dok je Lučić ovog puta ostao na skromnih pet poena, uz isto toliko razigravanja. Kod Crvene zvezde Kalinić je postigao 12 poena, od čega šest sa linije slobodnih bacanja. Jedini dvocifreni bio je još Mitrović sa 11, uz pet skokova. Kuzmić i Dobrić imali su po osam, Volters i Ivanović po sedam poena. Dejan Davidovac nije pogodio nijedan od četiri šuta iz igre, dok ga je Eron Vajt ispratio sa tri promašaja.

Jedinom regionalnom predstavniku u elitnom takmičenju sledi meč u Kaunasu protiv Žalgirisa u nedelju, dok je u petak gost Beograda Efes. Tek 11. aprila Zvezda će odigrati sledeći meč ABA lige, protiv FMP na svom parketu.

EVROLIGA - 33. kolo

Četvrtak

Panatinaikos - Real Madrid 87:86

/Papajanis 18 - Ertel 18/

Makabi - Asvel 94:73

/Žižić 24 - Kahudi 12/

Olimpija Milano - Monako 63:72

/Šilds 22 - Džejms 19/

Petak

Efes - Alba 87:77

/Larkin 28 - Da Silva 20/

Olimpijakos - Barselona 73:66

/Mekisik 20 – Šanli 13/

Baskonija - Žalgiris 96:79

/Inok 18 – Lekavičijus 20/

Bajern Minhen - Crvena zvezda 82:57

/Rubit 22 – Kalinić 12/



tagovi

EvroligaKK Crvena zvezdaDejan RadonjićNikola KalinićNejt VoltersVladimir LučićKK Bajern MinhenOgnjen JaramazOgastin RubitDešon TomasOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara